Arcaffe Roma

Subiektywne opinie Forumowiczów o smaku poszczególnych kaw.
Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Arcaffe Roma

Postautor: zamek » czw 02 lis 2006, 11:53

Nikt nie chce zacząć? To może ja spróbuję: pięknie pachnie a ja mam hopla na punkcie zapachu mieszanek w opakowaniu, w trakcie mielenia czy po zaparzeniu. Mieszanka bardzo wymagająca ale jak już wszystko się uda to smakuje wybornie. Lubię mieszanki, które są nie tylko okrągłe ale mają coś co je delikatnie wyróźnia - w Arcaffe Roma moim zdaniem jest to nuta gorzkiej czekolady.

8+/10

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » ndz 03 gru 2006, 1:37

Rzeczywiście mieszanka wymagająca.
Zdecydowanie najlepsza wg mnie ze wszystkich Arcaffe jakie piłem (czyli mokakrema, gorgona i roma).
Łagodna, a jednak coś się przebija. Być może to nuta o której wspomniał zamoy :D

Wg mnie: 8/10
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » sob 16 gru 2006, 22:41

Podpisuję się pod opiniami kolegów obiema dwiema ręcami :wink: .
8+/10
P.S. Muszę tylko kiedyś spróbować zamówić bezpośrednio u dystrybutora bo pośrednik :wink: strasznie ją przetrzymywał :) .
"All those moments will be lost in time...like tears, in rain"

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » wt 19 gru 2006, 21:44

Dla mnie, ta kawa to wyzwanie.
U "lokalnego dystrybutora" koło brzegu: 11/12. W moim domu 8/12
U "l-d" była crema, nieprzesadnie zbudowane ciałko ze wspomnianą dominantą gorzkiej czekolady i taki sam posmak. Tak ją pamiętam. W moim domu mniejsza crema a ta kawa do kremistych nie należy, lekko wodnisty zdominowany gorzką czekoladą wątły, choć mimo tego smaczny ekstrakt.
Trzeba poczekać na sezon i świeżą Romę. Może też trening u "l-d"?
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

serec
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: wt 11 kwie 2006, 19:01
Lokalizacja: Warszawa

serec

Postautor: serec » śr 10 sty 2007, 20:47

Pyszna kawa. Nie zdążyłem jej opanować (miałem pół puszki na próbę) jeśli chodzi o ekstrakcję, ale mimo to efekty smakowe i zapachowe bardzo pozytywne. Wrócę do niej na pewno - polecam!!
Na razie 8,5/10.
Arcafe Gorgona

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » pn 12 mar 2007, 9:00

ROMA okazała się najbardziej kapryśna ze wszystkich kaw Arcaffe - rozrzut smaku był spory, od kwaskowego, po zdaje się ten właściwy z posmakiem gorzkiej czekolady - przypalonej gorzkiej czekolady(??) coś w tym stylu. Oczywiście wybija się posmak charakterystyczny dla wszystkich Arcaffe - jakaś arabica?

Nie pokochałem tej mieszanki. Oceniłbym na 6/10
Ostatnio zmieniony śr 11 kwie 2007, 14:28 przez dopeman, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 12 mar 2007, 9:38

Dope, Roma :-) nie Gorgona.

Awatar użytkownika
Mac'Qudy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: wt 06 mar 2007, 10:56
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: Mac'Qudy » śr 11 kwie 2007, 12:48

To druga ze stajni Arcaffe jaką piłem po Gorgonie. Jest równie wyborna choć wydaje się być od niej łagodniejsza.
Zapach wspaniały - ciężko oderwać nozdrza od otwartego opakowania :roll:
Fantastyczna jako Espresso - bez dodatków.
I pomimo tego, że za każdym razem kawka smakowała trochę inaczej - zawsze była pyszna :)
Warunki promocyjne, dzięki którym mogłem degustować tę kawę wcale nie mają wpływu na jej wysoką ocenę :roll: :wink: :P
I tutaj również pozdrawiam A. :ok2:
Ostatnio zmieniony sob 19 maja 2007, 16:30 przez Mac'Qudy, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek La Marzocco GS/3 parzy, Mazzer Mini miele: Arcaffè Roma ▪ w spiżarni: Jolly ▪

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » śr 11 kwie 2007, 13:35

Witam

Fakt kawa bardzo smaczna, crema obfita, dość ładne ekstrakcje na niej wychodzą mimo, że jest to kawa paczkowana, a nie świeżo palona. Narazie przeze mnie pita głównie w capkach, lecz jej smaczek ładnie wybija się nawet w takiej kompozycji.

Klasycznie pozdrowienia dla A. za przesyłkę:)

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » sob 19 maja 2007, 14:04

Źródło: wiadomo ;) (antonio, pozdrawiam ciepło).
Pierwsze wrażenia na gorąco, po otwarciu paczki i pierwszych pięciu ekstrakcjach, na podwójnym sitku.

Trochę mniej tłusta od Izzo Silver — 50ml w 25 sekund udało mi się uzyskać na tym samym ustawieniu młynka, co w przypadku końcówki kilograma Izzo. Aromat ziarenek po prostu kawowy, bardzo ładny, harmonijny. W trakcie mielenia dochodzi aromat czekolady, delikatny, pociągający. Wywar mniej zawiesisty od Izzo czy Manuel Sublime, jednocześnie w moim odczuciu o bardziej rozbudowanym bukiecie. W doppio wyczuwam w trakcie picia nutkę kakao. Za to największa niespodzianka spotkała mnie po pierwszych kilku łyczkach i po wypiciu całości — kawka zostawia po sobie w gardle leciutko drapiący posmak... kardamonu! W odczuciu mojego gardła, gdzieś tam głęboko, jest ona w pewnym sensie pikantna, podobnie do dobrze zrobionego grzanego wina. Pycha!

W każdym razie na pewno zaprasza do następnych ekstrakcji. Popróbuję jej jeszcze z mleczkiem, bo na razie degustowałem tylko czyściutką, bez cukru. Z oceną oczywiście jeszcze się wstrzymam.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

andrzej
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 76
Rejestracja: ndz 08 lip 2007, 13:41
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: andrzej » sob 13 paź 2007, 20:37

To jest moja pierwsza kawa mielona w domu.Jestem na początku degustowania i picia róznych kaw,ale ta kawa jest polączeniem subtelności i smaku z Panem od którego mozna ją kupić.

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » sob 13 paź 2007, 21:34

:smiech:
"All those moments will be lost in time...like tears, in rain"

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » ndz 14 paź 2007, 21:46

kawa jest polączeniem subtelności i smaku z Panem od którego mozna ją kupić.
Ponieważ znam tego Pana, to zastanawiam się... oj nie, nie mogę! Naprawdę zmieliłeś Antonia razem z Romą???

Proszę o opinie a nie dyskusje w tymże wątku.Iadur
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 05 gru 2007, 12:48

Sposób przygotowania: ekspres, Mukka
Charakterystyka: Ta kawa ma coś w sobie. Coś tajemniczego i do końca nieodkrytego. To jak szum morza, szum lasu, szum kofeiny w skroniach... Zauważyłem, że trzeba było ją sporo drobniej mielić niż inne.
Ma bardzo zdecydowany i głęboki smak. Dominują tu mocne olejki eteryczne i nawet jakieś garbniki, które powodują efekt drapania w gardle. Jej smak kojarzy mi się dość mocno z razowym chlebem. I to takim naprawdę czarnym, kwaśnym i przaśnym razowcem, którego ze świecą teraz szukać w naszych piekarniach.
Roma to mieszanka, która oprócz zdecydowanej goryczki, ma też mocną podbudowę słodko-kwaśną. Może bardziej słodką niż kwaśną, ale to zależy od odpowiedniego utrafienia z mieleniem, ubiciem i czasem zaparzania. Ogólne wrażenie po zaparzeniu jest takie, że kawa ta kumuluje w sobie aromaty kawowe i sam napar pachnie jak we wzorcowym włoskim barze wyróżnionym certyfikatem INEI, a w kilka godzin po konsumpcji w całym domu i na klatce unosi się jeszcze zapach świeżej kawy, a sąsiedzi pytają czy gdzieś tu może otworzyli jakąś nową kawiarnię.
Jest to na pewno mieszanka dla miłośników zdecydowanego i mocnego smaku kawy i ci się na niej nie zawiodą, ale trudna do przygotowania na domowym sprzęcie jako doskonałe, zgodne ze wszystkimi normami espresso.
Jeszcze raz wielkie dzięki dla DystrybutorA.
Ocena: 9+/10
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

m
Posty: 4
Rejestracja: wt 25 gru 2007, 22:20

Postautor: m » śr 26 gru 2007, 11:12

jak dla mnie zdecydowanie najlepsza z mieszanek Arcaffe (choć pozostałe - Mokacrema i Gorgona również są pociągające, zwłaszcza Mokacrema)

aksamitna, głeboka harmonia smaku, cudownie pociągający zapach, delikatny posmak czekolady, którą czuję zwłaszcza w górnej partii języka niezwykle przyjemnie, w dolnej lekko kwaskowo - co daje pięknie zrównoważone odczucia, w gardłe delikatne drapanie, jeszcze długo po wypiciu ją czuję......
i chociaż piłam ją dosyć dawno temu (wtedy nałogowo :D ) to nigdy nie zapomnę jej smaku - na pewno wkrótce do niej powrócę!!


Wróć do „Kawy jednorodne i mieszanki - subiektywne opinie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość