Brazylia Bob-o-link #44

Subiektywne opinie Forumowiczów o smaku poszczególnych kaw.
Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Brazylia Bob-o-link #44

Postautor: Crom » pt 17 maja 2013, 21:20

Chciałem napisać kilka słów o kawie Brazylia Bob-o-link #44 z palarni Mastro Antonio. Jest to mix 2 brazylijskich singli z plantacji: Fazenda Acude and Lage oraz Fazenda Ambiental Fortaleza. Palenie średnie, ziarna średnie, suche. O ile dobrze pamiętam z opisu ta kawa nie była myta jak większość, ale suszona na słońcu, co pozwoliło jej zachować więcej smaku.

Kawa jako espresso w moim odczuciu jest wyjątkowa, smak i zapach określiłbym jako intensywny, słodki, czekoladowo-miodowy. Niezależnie czy espresso akurat wyjdzie idealnie czy nie, smak jest bardzo dobry, kwaski niemal nieobecne ale całość mimo wszystko bogata i zróżnicowana, za każdym razem smakuje. Miałem okazję do tej pory spróbować większości produktów (singli i mieszanek) Antonia z ostatniego czasu i mimo że wszystkie trzymają wysoki poziom to w moim odczuciu ten singiel wybija się ponad pozostałe. Kawę miałem dwukrotnie z dwóch różnych paleń, za każdym razem efekt znakomity.

Polecam wszystkim tą kawę i mam nadzieję, że znajdzie się ponownie w ofercie MA. :szampan:

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Brazylia Bob-o-link #44

Postautor: Crom » czw 08 sie 2013, 16:51

zamówiłem kawę po raz trzeci, tym razem jest to ten sam gatunek naturalnych arabik, też z Brazylii ale już z innych plantacji.
Wygląda na to, że za chwalony wcześniej smak singla odpowiedzialny jest proces obróbki (minimalna ingerencja w ziarno, suszenie na słońcu, tzw. pulped natural) a nie jej dokładne pochodzenie, chociaż to może wszystko razem tworzy ten smak.

W MA opisano ten singiel: "Naturalne czyli wydobyte z kawowych owoców ziarna po uprzednim ich wysuszeniu na słońcu. Kawy naturalne bywają bardziej słodkie, mają większe body niż arabiki myte, są także bardzo ciekawe ze względu na piękne aromaty słodkich, suszonych owoców."

Opis jest moim zdaniem trafny. Kawa słodkawa, w smaku faktycznie ma w sobie coś z suszonych owoców, jest intensywnie "kawowa", kwaski minimalne. Jak dla mnie do czystego espresso jedna z najlepszych kaw jakie dane mi było próbować.

Poprawiłem, przepraszam za błąd. -ded


Wróć do „Kawy jednorodne i mieszanki - subiektywne opinie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości