Doi Kham Coffee by Royal Project of Thailand

Subiektywne opinie Forumowiczów o smaku poszczególnych kaw.
Awatar użytkownika
natala345
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: pt 30 lip 2010, 10:32
Sprzęt: Gaggia Classic+Graef CM 80
Lokalizacja: Berlin

Doi Kham Coffee by Royal Project of Thailand

Postautor: natala345 » wt 16 gru 2014, 16:21

Doi Kham Coffee by Royal Project of Thailand

Po złych doświadczeniach kawowych w Malezji (czuć efekt kolonizacji angielskiej) nie sądziłam, że Tajlandia może dysponować tak dobrej jakości kawą i espresso. Gdziekolwiek piłam kawę w Tajlandii (nie tylko te z tematu), była ona po prostu doskonała! Czy kawiarnia czy zwykły parking przy drodze, kawa była fenomenalna i trafiała doskonale w moje kubki smakowe. W Polsce z lękiem zamawiam espresso, bo w odpowiedzi słyszę: „Ale małe?“

Poczytałam nieco o kawie w Tajlandii, bo zakładam, że dla niektórych to może być dość ciekawe. Od ok.10 lat zwiększa się systematycznie ilość plantacji kawy w północnej Tajlandii niedaleko granicy z Birma i Laosem. Kiedyś ten obszar słynął z produkcji opium, ale teraz mieszkańcy wspierani przez rząd koncentrują się na uprawie kawy. Opium da się znaleźć tylko w Laosie lub Birmie - dla zainteresowanych. Do najsłynniejszych tajlandzkich kaw należą Doi Tung, Doi Chang, Doi Wawee i właśnie Doi Kham. Doi w dialekcie oznacza górę.

A co do moich wrażen z konsumpcji Doi Kham:
- sposób przygotowania: ekspres Gaggia Classic, młynek Graef CM80
- skład mieszanki/dodatkowe informacje: 100% Arabica
- termin przydatności/data palenia: Data palenia 17.11.2014
- jakość ziaren/rodzaj palenia: duże ziarna, równej wielkości, bardzo ciemne, mocno palone, pokryte gruba warstwa połyskującego tłuszczu, po otwarciu paczki silny narkotyzujący kawowy zapach, który jest intensywniejszy jeszcze przy mieleniu kawy. Na dowód zdjęcie.
- efekty zaparzania: espresso bardzo ciemne, właściwie czarne. Tygrysek obecny i bardzo rasowy.
-ocena smakowa: zero kwasowości, bardzo intensywny palony smak. Doskonała na rano, bo oczy otwierają się od razu ;-)

Absolutny ideał dla mnie. Żałuję, ze nie można jej dostać tak łatwo w tej części świata :-/

Dla mnie 10/10
Załączniki
image2.JPG
image1.JPG
ziarna
Tazza d'oro Regina Blue Mountain

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Doi Kham Coffee by Royal Project of Thailand

Postautor: antonio » wt 16 gru 2014, 21:02

Ale spalone. Kawy z Tajlandii są ok, ale ta chyba może podbić Neapol... Wygląda tak, jakby została kupiona w sklepiku Passalaqua przy Placu Dantego 8-).

Awatar użytkownika
KASZMIR
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 87
Rejestracja: wt 20 gru 2011, 22:04
Sprzęt: Jura Ena 9
Eureka Mignon
La Pavoni Prof.
Hario Slim, v60, AP , Clever
Lokalizacja: Koszalin

Re: Doi Kham Coffee by Royal Project of Thailand

Postautor: KASZMIR » ndz 21 gru 2014, 19:10

Też tak miałem na początku , mocno spalone wzbudzały mój zachwyt. Teraz po kilku latach parzenia espresso i przelewania preferencje się zmieniły , a może otworzyły się oczy na nieprawdopodobną rozmaitość smaków uwięzionych w kawie. Wiele zmian w mojej percepcji dokonało się dzięki śledzeniu forum i wypiekom Andrzeja i Eli. Dodam , że koleżanka przywiozła mi Blue M. z Gwatemali tak spaloną, że trafiła do kosza, innym razem jakąś kawę z Wenezueli ; nie dałem rady wypić zwęglonych ziaren. Ale to bynajmniej nie krytyka tych co to lubią, każdy ma swoje preferencje smakowe i ulubione aromaty. Sam spotykam się w pracy z opiniami kolegów pijących tylko rozpuszczalną, że to moje przelewanie to snobizm.
Kawa od Antonia

Awatar użytkownika
natala345
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: pt 30 lip 2010, 10:32
Sprzęt: Gaggia Classic+Graef CM 80
Lokalizacja: Berlin

Re: Doi Kham Coffee by Royal Project of Thailand

Postautor: natala345 » wt 14 kwie 2015, 11:57

akurat takie "spalone" kawy lubię :-)
Tazza d'oro Regina Blue Mountain


Wróć do „Kawy jednorodne i mieszanki - subiektywne opinie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość