Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Subiektywne opinie Forumowiczów o smaku poszczególnych kaw.
Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: Jogi » wt 02 gru 2008, 10:41

Pochodzenie: Cafe Roma
Sposób przygotowania: moka, ekspres
Charakterystyka: Ziarna wypalane średnio, ładne i pachnące, ale nie tak intensywnie jak Lintung i Kopenhaga. Tak wypadło, że akurat miałem te ziarna na wyjeździe i zaparzałem głównie w moce. Tam smak okazał się bardzo ciekawy. Sporo aromatu świeżo palonych ziaren wyczuwało się w naparze o charakterze raczej gorzkawym. W ekspresie nie było rewelacji. Bardzo często wychodziła mi za kwaśna i dość płaska w smaku. Z tego co się orientuję, to jest to baza dla wielu mieszanek, więc raczej nie narzuca jakiegoś swojego agresywnego charakteru. Całkiem niezła, ale bez rewelacji.
Ocena: 6/10
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

albard
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: czw 29 sty 2009, 21:10
Lokalizacja: z Warszawy

Yellow Bourbon Daterra Brazil

Postautor: albard » ndz 15 lut 2009, 21:58

Ech, Skoro awansowałem do kategorii "zagląda od święta" to machnę sobie posta!

Źródło: BCR
Palenie: Full City
Sposób przygotowania: espresso - ekspres dźwigniowy

Wrażenia wstępne: Bardzo świeża. Ziarno strannie sortowane, duże. Zapach kawy i roślinności tropikalnej dżungli wypełnia cały dom.

Po zaparzeniu: Główny atut: długi i ewoluujący smak - marzenie każdego spijacza espresso. Na początku bardzo wyraźna kwaskowość o oszałamiająco szerokim wachlarzu roślinnych posmaków. Przyjemnie okrągła - niekąśliwa. Długo utrzymuje się na języku. "Środkowy" smak rzeczywiście nie nadzwyczajny, przyćmiowy przez niezwykłą uwerturę - brak barokowych nut czekoladowo-karmelowych espresso. Za to na koniec pocieszenie w formie utrzymującego się przez wiele minut przyjemnego wrażenia biszkoptu, wygrzanej ziemii, słonecznego dnia. Zero goryczy. Tekstura bardzo przyjemna, zawiesista, lecz nie lepka.
Pozostaje wrażenie lekkości, orzeźwienia i świeżości.

Jak ktoś nie lubi kaw kwaskowych to nie polecam - ale Brasils, a zwłaszcza z Cerrado Mineiro takie są i już.
Rzeczywiście kawa kapryśna co do warunków zaparzania - często wychodzi "płaska". Najlepsze efekty uzyskiwałem przy przedłużonej ekstrakcji na podwójnym filtrze.

Uczciwe 8/10.

Dziękuję za uwagę. Do widzenia. :roll:
vehiculum: Dalla Corte Mini + Demoka M-207; w zajezdni: La Pavoni Pro.
substancja czynna: Parenti Firenze 100%

Robson27
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 106
Rejestracja: wt 11 paź 2011, 10:44
Sprzęt: nie mam

Re: Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: Robson27 » czw 24 kwie 2014, 12:57

Źródło: Ipanema
Palenie: Ani jasne ani ciemne
Sposób przygotowania: AP,Clever Driper i Hario Slim w kpl

A więc podczas mielenia zapach bardzo ładny tak samo jak podczas przelewania. Sam napar wg. mnie jest zawsze taki sam ( chodzi mi o różne czasy zaparzania mielenia itp) czyli lekko czekoladowy z małą jakby to nazwać goryczką. Kawa na dłuższą metę nudna ale nie można powiedzieć że zła.
Albart pisał o wrażeniach lekkości to mogę się zgodzić jednak nie ma mowy o orzeźwieniu oraz świeżości.
Odezwę się jeszcze jak tą kawę przepuszczę przez automat .

Uczciwe 6/10

Pozdrawiam

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: antonio » czw 24 kwie 2014, 13:08

Oj, jak lubię takie teksty :). Yellow Bourbon to bardzo dobra, ciekawa odmiana coffea arabica. Uprawiana jest m.in. w Brazylii w wielu regionach i plantacjach, poddawana teraz różnym metodom obróbki. Ale w końcu w różnych palarniach różnie traktuje się różne ziarna. Nie ma możliwości, by jednoznacznie i prosto określić, czym się Yellow Bourbon charakteryzuje. Sądzę, że powyższe trzy przypadki są zupełnie różne i nie mają ze sobą nic wspólnego, poza nazwą tytułowej odmiany.

Generalnie Yellow Bourbon pochodzi od jednej z najpiękniejszych odmian, a mianowicie od Bourbona :). Bourbon z kolei wziął się z Wyspy Reunion (dawniej zwanej Bourbon, od nazwiska królewskiej dynastii) i rozprzestrzenił się po świecie...

Robson27
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 106
Rejestracja: wt 11 paź 2011, 10:44
Sprzęt: nie mam

Re: Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: Robson27 » czw 24 kwie 2014, 13:40

"Sądzę, że powyższe trzy przypadki są zupełnie różne i nie mają ze sobą nic wspólnego, poza nazwą tytułowej odmiany." - by Antonio

Pewnie tak. I myślę że w przyszłości pojawią się kolejne przypadki. Czy ocena będzie lepsza to się okaże w końcu opisujemy tutaj swoje spostrzeżenia i każdemu może podchodzić coś inaczej.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: antonio » czw 24 kwie 2014, 15:17

Oprócz informacji o odmianie przydałaby się ważniejsza informacja o pochodzeniu ziarna, o regionie i plantacji.

Robson27
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 106
Rejestracja: wt 11 paź 2011, 10:44
Sprzęt: nie mam

Re: Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: Robson27 » czw 24 kwie 2014, 19:36

No właśnie ale do Waszego standardu Antonio to dużo wielu palarnia jeszcze brakuje. Z drugiej strony ciekawe czy te inne palarnie nie dają takiej informacji specjalnie bo chcą cos ukryc czy .....nie wiem co

Awatar użytkownika
joonecky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 91
Rejestracja: pt 15 lis 2013, 19:17
Sprzęt: Bialetti Mukka | Ekspres przelewowy Krups | Hario V60-01 | Phin 140 ml | Aeropress
Mario Slim | Concept KM-5120

Re: Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: joonecky » czw 24 kwie 2014, 23:53

Albo biorą ziarenka z nieznanych źródeł (czyt. tańsze ziarenka) :)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: antonio » wt 29 kwie 2014, 10:16

Dzień Dobry,

rzadko zaglądam na forum, bo czas swój spędzam głównie przy samplerze albo przy ekspresie. Chciałam jednak napisać coś na temat Bourbonów. Bourbony mogą być Yellow, Red, Orange, Rouge..Mogą też być różnie obrabiane: metodą naturalną, pół-mytą lub mytą. Zierenka Yellow Bourbon są raczej maleńkie, mało efektowne. Będą zawsze kosztować nieco drożej, niż bardziej wysokoplenne odmiany.

Jeśli Brazylia to raczej Yellow Bourbon, jeśli Salvador lub Rwanda to zdecydowanie Red. Ostatnio bardzo dużo testowałam tych Bourbonów. W zależności od plantacji (i sposobu opróbki) profile sensoryczne bardzo się różnią. Nawet dwa mikroloty Bourbonów z tej samej plantacji i o tej samej metodzie obróbki mogą mieć różną tonalność aromatyczną: jeden będzie pachnial bardziej cytryną a drugi maliną i ten "cytrynowo pachnący" będzie też zazwyczaj bardziej kwaskowaty, także przez zjawisko tzw. synestezji, czyli przenoszenia wrażeń z jednego kanału zmysłowego na inny.

Większość brazylijskich Yellow Bourbonów obrabiana jest metodą półmokrą (pulp natural). Oznacza to mniejsze body i bardziej "kwiatowy profil", także niejednokrotnie większą kwaskowatość.

My przestawiamy się teraz na Bourbony jeśli chodzi o nasze zakupy brazylijskie. Generalnie są lepiej zbalansowane, pakuje się je w worki grain pro, gwarantujące dłuższe zachowanie świeżości. Są one jednak naprawdę bardzo różne. Znalezienie naprawdę wybitnego wymaga trochę zachodu. Generalnie unikamy (w kawach brazylijskich) lotów i mikrolotów o zbyt dużej kwaskowatości i zbyt silnie zaakcentowanych nutach cytrynowych.
Kawy takie są bardziej cenione na rynkach skandynawskich.

Patrząc bezstronnie na rankich przedstawionych w tym wątku Bourbonów, niewątpliwie najlepszym surowcem dysponowało BCR.
Jeśli dysponujemy tylko generalną nazwą "Bourbon", są to zazwyczaj tańsze surowce: wymieszane loty z różnych plantacji (region selection). Profil sensoryczny jest wtedy uśredniony. Żadna z plantacji nie wyśle do "regional selection" naprawdę wybitnego mikrolotu. Co więcej w takim "regional selection" często świeży zbiór "umiejętnie" blenduje się z "past cropem".

P.S. Przepraszam, teraz dopiero zauważyłam, że dodałam post jako "Antonio". Myślę jednak, ze słowa "rzadko zaglądam na forum" nie pozostawiły żadnej wątpliwości co do autorstwa mojego wpisu.

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Yellow Bourbon (jednorodna arabika) Brazylia

Postautor: jan_bar » sob 03 maja 2014, 23:09

Oj, jak lubię takie teksty :) ... Generalnie Yellow Bourbon pochodzi od jednej z najpiękniejszych odmian, a mianowicie od Bourbona :). Bourbon z kolei wziął się z Wyspy Reunion
Czemu zaczynać historię kawy od przełomu siedemnastego i osiemnastego wieku? Na Reunion sadzonki kawy zostały przywiezione z pierwotnego afrykańskiego źródła.
Tak czy owak Nowak, czyli Etiopia. :)
קפה


Wróć do „Kawy jednorodne i mieszanki - subiektywne opinie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość