Universal Caffe Gran Bar

Subiektywne opinie Forumowiczów o smaku poszczególnych kaw.
Awatar użytkownika
KrzychK
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 266
Rejestracja: sob 21 lut 2009, 23:39
Sprzęt: Vibiemme Junior BD/ Macap MC4
Lokalizacja: Warszawa

Universal Caffe Gran Bar

Postautor: KrzychK » ndz 10 maja 2009, 17:44

Skuszony podczas ostatniego pobytu u p. Janusza kupiłem m.in. w/w ziarenka.

Dosyć silny aromat (jakby lekko przypalonej ciemnej czekolady) po otwarciu i podczas mielenia. Ziarenka lekko połyskujące, równe, średniej wielkości, brak połamanych.

Mieszanka arabiki 80% i robusty 20%. Crema pojawia się bez większego problemu i jest dosyć obfita. Cętki orzechowe trwają i trwają. Na te kilkanaście filiżanek zero kwaskowości. Dla mnie mniej drapie w gardło w porównaniu z ostatnim gościem młyna - Izzo Gold.

Dla mnie 8/10.

uzupełnienie - espresso zrobione ma sprzęcie takim jak w stopce. Kawa świeża (torba poszła do śmieci, ale towar z dłuuugim terminem), paczka z zaworkiem, kologramowa.
Ostatnio zmieniony pn 11 maja 2009, 20:29 przez KrzychK, łącznie zmieniany 1 raz.
Grunt to cos ciemnego.... no moze byc i kava.
Vibiemme Junior BD/ Macap MC4

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8526
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 10 maja 2009, 18:52

Zero kwaskowości??

Awatar użytkownika
KrzychK
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 266
Rejestracja: sob 21 lut 2009, 23:39
Sprzęt: Vibiemme Junior BD/ Macap MC4
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: KrzychK » ndz 10 maja 2009, 20:39

Dokładnie. Jakoś mniej mi odpowiadają kwaskowe smaczki, a tu spokój.
Za to (po Izzo) crema aż dusi wylewkę z PF'a.

ps. niestety nie jestem jak Jogi, który potrafi tak barwnie opisać wszelakie smaczki :oops:
Grunt to cos ciemnego.... no moze byc i kava.
Vibiemme Junior BD/ Macap MC4

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8526
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 10 maja 2009, 22:37

To trochę źle, że brak kwaskowatości... lekkiej, orzeźwiającej, delikatnej. Czyli co? Sama gorycz? Może coś źle zrobiłeś?

Awatar użytkownika
KrzychK
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 266
Rejestracja: sob 21 lut 2009, 23:39
Sprzęt: Vibiemme Junior BD/ Macap MC4
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: KrzychK » pn 11 maja 2009, 9:09

Wiesz, ja lajkonik w te klocki jeszcze jestem, więc nie mówię, że nie - może coś źle zrobiłem. Osobiście kwas to nie dla mnie - jakiś czas temu "kosztowałem" woseby i ...... uj, jak jabol, sam kwas. Tu kwasu niet, smak ciemnoczekoladowy - więc dla mnie nie jest gorzki (lubię ciemne czekolady - bo są dla mnie słodkie).
Grunt to cos ciemnego.... no moze byc i kava.
Vibiemme Junior BD/ Macap MC4

zolo
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 03 lip 2007, 23:28

kwaskowość

Postautor: zolo » pn 11 maja 2009, 16:01

Ciekaw jestem dlaczego, Antonio, upierasz się przy tej kwaskowości?

Moim zdaniem z kwaskowością w espresso jest dokładnie tak jak z kwaskowością w winie - jeżeli jest to jest ona minimalna a wszystko powyżej minimalnej prowadzi do katastrofy tzn. octu w przypadku wina i niepijalnego espresso w przypadku kawy...

Wszystkie włoskie kawy jakie piłem jeżeli miały w nazwie 'espresso bar' to była to jednocześnie gwarancja braku (lub minimalnej) kwaskowości.

Nie twierdzę, że nie ma amatorów kwaskowych kaw, jednak kawa jaką pije się we włoskich barach ma przeważnie niezwykle niską kwaskowość - za to pojawiają się w niej nuty czekoladowe czy migdałowe.

Dlatego, między innymi, nie kupuję nigdy kaw w przygodnych palarniach - nawet gatunki dobrego pochodzenia mogą dawać kwaśny napar nie nadający się na espresso (takie do jakiego jestem przezwyczajony).

ciao

zolo

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » pn 11 maja 2009, 16:29

Gadał dziad do obrazu, a obraz do niego ani razu. Dlaczego uparliście się na dyskutowanie w sekcji opinii :?:
Poza opiniami i istotnymi ich uzupełnieniami wszystko będzie cięte bez dalszych ostrzeżeń. Zlitujcie się.

Zapraszam do wątków o kwaskowości w kawie:
http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=2635
http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=541
http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=1773

tudzież do wątku o "metodologii" i użyteczności domowych testów:
http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=4565

Tu basta. Serio.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Universal Caffe Gran Bar

Postautor: Blondas » śr 03 lip 2013, 13:15

Dostałem tę kawę w gratisie od Janusza do ekspresu. Było to w kwietniu, ale dopiero teraz znalazłem wątek. Jest łatwa w robieniu, w miarę szybko da się wstrzelić w nastawy i daje bardzo ładny, gęsty napar z dużą ilością centkowanej cremy. Smak określiłbym jako złożony, goryczy niewiele mimo zawartości robusty (na ile pamiętam, nie wiem, czy bardziej gorzko nie smakuje UC Premium, może dlatego, że Gran Bar wydaje mi się jaśniej palona), sporo karmelowej nuty, jak toffi. Delikatną kwaskowość uzupełniającą całokształt ma. Wg mnie świetna kawa na początek przygody z espresso.
Pozdrawiam
Piotrek


Wróć do „Kawy jednorodne i mieszanki - subiektywne opinie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości