Ariadna od Antonia

Subiektywne opinie Forumowiczów o smaku poszczególnych kaw.
Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Odp: Ariadna od Antonia

Postautor: Blondas » pn 10 cze 2013, 20:24

To nie jest tak, że Kenii nie lubię. Zszokowała mnie na początku, stopniowo przekonuję się, że wolę kwaskowe kawy lub gorzkawe, ale wyraziste. Muszą mieć jednak dużo ciała. Ponadto największy problem był z Kenią w AP, espresso było całkiem niezłe.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: cyrus » pn 10 cze 2013, 21:04

Panowie, to jest dział opinii. Jeśli chcecie dyskutować o kawach, to albo w odpowiednim wątku w dziale Kawa, albo w Kawach od antonia.
Antoś — już któryś raz pod rząd próbujesz prowadzić dyskusje w tym dziale... Bo dostaniesz rózgę... ;)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Andree
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: sob 28 wrz 2013, 17:14
Sprzęt: Rocket Cellini Plus V2, Graef CM 800

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: Andree » śr 04 gru 2013, 17:42

mi Ariadna wychodzi kwaśnawa - co robię nie tak? W sumie to czekoladowej nuty w ogole przez to nie czuć :(

Czasowo mam ~25ml w 25-30sek ,Ciśnienie w bojlerze na starcie parzenia okolo 1 - 1.03 bar (czyli chyba dobrze? )

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: antonio » śr 04 gru 2013, 17:53

Nie wiem. A jak wygląda crema? Zrobiłbyś jakąś fotografię? Jaka jest data palenia? Pewnie 28/11?

Warto trochę "dojrzeć" tę kawę, pozwolić jej się odgazować. Czasem niestety, idąc naprzeciwko oczekiwaniom, sprzedajemy ziarna prosto z pieca, ale najlepszych właściwości nabierają one po paru tygodniach. Świeżość wiąże się z ogromnym nagazowaniem — stąd efekt intensywnej kwaskowatości. W miarę stygnięcia filiżanki, ta kwaskowatość powinna zniknąć. W miarę upływu czasu, po paru tygodniach ten efekt staje się mniejszy. Niedawno ktoś też z takim wnioskiem się zgłosił telefonicznie. Gdy zaparzyłem te same ziarna u siebie, nie znalazłem wcale wielkiej kwaskowatości...

Awatar użytkownika
Andree
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: sob 28 wrz 2013, 17:14
Sprzęt: Rocket Cellini Plus V2, Graef CM 800

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: Andree » śr 04 gru 2013, 18:02

Hm, crema wyglada raczej poprawnie - kolor orzechowy. Ziarna byly palone 14.10. Chyba że to jeszcze za wcześnie?
2 dni temu skończyłem "New york extra" i tamta faktcznie miala cos z czekoladowosci (palona we wrzesniu) , stad wlasnie moje zdziwienie - tym bardziej ze wiekszosc osob pisze ze ma ta czekolade i slodycz w Ariadnie
Ostatnio zmieniony śr 04 gru 2013, 18:26 przez Andree, łącznie zmieniany 1 raz.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: antonio » śr 04 gru 2013, 18:16

Z 14/10... Może jeszcze mam coś takiego :).

Ale nie mam. Możesz mi odesłać tę kawę na mój koszt, a w zamian dostaniesz świeżą. Zobaczymy jak to wyjdzie...

Awatar użytkownika
Andree
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: sob 28 wrz 2013, 17:14
Sprzęt: Rocket Cellini Plus V2, Graef CM 800

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: Andree » śr 04 gru 2013, 18:27

Dzięki, to bardzo miło z Twojej strony.
Ja jeszcze spróbuję jutro coś pokombinować przy stopniu zmielenia i ubicia, może to coś da.
Jeśli się nie uda to wtedy podeślę te ziarna :)

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Odp: Ariadna od Antonia

Postautor: mmorka » śr 04 gru 2013, 20:30

Załaduj 15 gram do sitka, a młyn ustaw aby kawy wypłynęło ok 32 gramy -+ 2 gramy. Jak już młynkiem będzie ci ilość naparu za bardzo uciekała to reguluj przepływ dozą w zakresie 0,1 grama. Mnie ta kawa wychodziła słodsza jak zszedłem z temperaturą nieco (dłuższy flush), ale nie wiem jaki masz ekspres (mam hx). Dla mnie ta kawa to klasyczny italian stajl w naprawde niezłym wydaniu.

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: >Petrus< » pt 27 paź 2017, 9:20

- sposób przygotowania: Rancilio Silvia, Macap M4
- skład mieszanki/dodatkowe informacje: 80% Brazylia Cerrado, 20% India Robusta
- data palenia: 13-10-2018
- jakość ziaren/rodzaj palenia: ziarna równe, średniej wielkości, raczej matowe, średnio palone, bardzo przyjemny zapach, również po dłuższej chwili (w innych kawach nie zawsze tak jest)
- efekty zaparzania: Cappuccino na Dopio - 5,5/6
- ocena smakowa: 5,8/6

Bardzo dobre efekty już na drugich ustawieniach dozy/młynka - (Macap M4 standardowo na #1, doza 14,5g, potem 16g - o dziwo weszło do kolby :-)).

Bardzo miła odmiana po wszystkich owocowych podróżach. Jak zapowiedziane - czekolada, orzechy, skórka świeżego chleba.

Antonio - ustawiłeś nam piątek - z uśmiechem od rana.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: antonio » sob 28 paź 2017, 13:38

Miło przeczytać taką refleksję po latach codziennego obcowania z tą kawą. Właśnie uświadomiłem sobie, że Ariadna kończy 7 lat... :)

czesiag
Posty: 2
Rejestracja: wt 14 lis 2017, 18:14
Sprzęt: De longhi automatica

Re: Ariadna od Antonia

Postautor: czesiag » czw 16 lis 2017, 18:05

Właśnie zamówiłam -czekam:)


Wróć do „Kawy jednorodne i mieszanki - subiektywne opinie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość