Antoniana Nero

Subiektywne opinie Forumowiczów o smaku poszczególnych kaw.
antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8526
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Antoniana Nero

Postautor: antonio » wt 14 maja 2013, 11:04

Jeśli pali się kawę dość mocno, to efekt jest podobny i powtarzalny, niezależnie od jakości surowca.
Nie ma czegoś takiego jak włoski styl palenia kawy. Różnorodność Italii nie ogranicza się do ciemnego palenia.

gunio
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 99
Rejestracja: pn 17 paź 2011, 16:12
Sprzęt: Gaggia Classic, Graef CM70
Bialetti Dama 2 cup + MPM MMK-01+ COMBAT Frabosk 3

Re: Antoniana Nero

Postautor: gunio » pt 17 maja 2013, 21:27

Ok, zapewne tak jest, ale ta część forum dotyczy subiektywnych opinii. Wydaje mi się też że większość popularnych włoskich mieszanek i tych kaw które piłem w kawiarniach w Rzymie ale nawet na północy Włoch, była raczej dość ciemno palona.
Nadal uważam, że powtarzalność oraz cena/jakość jest istotna, dla przeciętnego kawosza, niekoniecznie wysublimowanego smakosza i niedoceniającego jeszcze jasnego palenia i kwaskowatego espresso, które np. miałem okazję pić w Finlandii.
Uważam tę kawę za dobrą dla początkujących - takich jak ja.
PS. kiedy doczekamy się dokładnych składów mieszanek w sklepie mastroantonio? skąd mam np. wiedzieć co to jest "świetna arabika" w przypadku ariadny?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8526
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Antoniana Nero

Postautor: antonio » pt 17 maja 2013, 21:59

Tak, to jest taka część forum, a mój komentarz odnosi się jedynie do Twego ogólnikowego stwierdzenia na temat polskich małych palarni, nie do tytułu, z którym nic wspólnego nie mam, poza niefortunną zbieżnością rdzenia słowotwórczego. Nie wiem czemu tutaj zadałeś pytanie o skład naszej mieszanki. Nie jest on tajemnicą: Brazylia/Indonezja lub India. Jeśli dokładniejszych chcesz danych, to chętnie Ci je prześlę, mogę Ci podać nawet numery aktualnych lotów. Ale po co skład, gdy brak tego w przypadku włoskich kaw nie przeszkadza? ;)

Reszta Twoich stwierdzeń (trafnych) mało mnie już interesuje i z żadnym nie chcę polemizować :).

gunio
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 99
Rejestracja: pn 17 paź 2011, 16:12
Sprzęt: Gaggia Classic, Graef CM70
Bialetti Dama 2 cup + MPM MMK-01+ COMBAT Frabosk 3

Re: Antoniana Nero

Postautor: gunio » sob 18 maja 2013, 19:46

Nie przeszkadza przy cenie 15 Eur / kg, przeszkadza przy ceńie 50% wyższej :>

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8526
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Odp: Antoniana Nero

Postautor: antonio » sob 18 maja 2013, 20:08

Nonsens to przecież ;). Chiński czosnek też jest tańszy, o 200%. Nie zaprzeczam walorom tytułowej kawy. Wkurzają mnie tylko jakieś wyssane z palca teorie, ukazane jako prawda ogólna...

Kondzior
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: sob 28 gru 2013, 23:37
Sprzęt: E-61 , alternatywa

młynki 64-80mm, kilka ręcznych

Re: Antoniana Nero

Postautor: Kondzior » wt 02 gru 2014, 22:03

Jestem w połowie pierwszej z dwóch paczek tej kawy. Kawa świeża, niecałe dwa miesiące od palenia, crema ładna, smak ciekawy, przy cenie za jaką udało mi się ją nabyć ( 70 zł za kg ) jest kawą godną polecenia :D


Wróć do „Kawy jednorodne i mieszanki - subiektywne opinie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość