Profilowane ciśnienie, preinfuzja, montaż zewnętrzny.

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Profilowane ciśnienie, preinfuzja, montaż zewnętrzny.

Postautor: Tedi » czw 25 lip 2019, 16:04

Zrobiłem sporo pomiarów temperatury wody przepływającej przez zmielone ziarno w sitku do tego stopnia. że temat stał się nudny, :wink: gdyż poznałem budowę ekspresów i co za tym idzie poznałem odpowiedź: co trzeba zrobić lub na co zwracać uwagę, żeby była jak najbardziej stabilna temperatura wody podczas ekstrakcji kawy. :D

Kilka miesięcy temu do jednego z ekspresów gastro, który działa tak samo (cyrkulacja wody) jak Faema E61 Legend, ma stabilną temperaturę wody na poziomie +/- 0,5 zamontowałem tłumik hydrauliczny a ponad miesiąc temu zamontowałem dodatkowo w pełni regulowane profilowane ciśnienie i preinfuzję.
Filtrację wody zapewniają 3 filtry 10-cio calowe plus Brita Purity 450 z wylewką przefiltrowanej wody plus manometr.

Wszystko po to, żeby odpowiedzieć sobie na kolejne pytanie: :lol:

Zmiana ciśnienia (przepływ wody) jak i temperatury podczas ekstrakcji plus wstępne namaczanie w różnej ilości ml. jak i czasie, kontra uzyskany smak?
Prościej, jak manewrować ciśnieniem, żeby przynosiło lepszy smak espresso niwelując nadmierną goryczkę jak i kwasowość ?

Tak wygląda przyłącze, które jest w pełni manualne, w 100% profesjonalne i proste do zrobienia.

Obrazek

W necie na moje pytanie odpowiedzi nie znalazłem. Nie wiem nawet czy za kilka lat będzie miało to miejsce, gdyż ludziom wypowiadającym się w necie jest przeważnie łatwiej o czymś przeczytać, niż samemu zrobić test. Do tego często jest mowa o uzyskanym smaku espresso za sprawą wstępnego namaczania bez pomiaru temperatury jest: .... przemilczę lepiej.
Teraz jestem samowystarczalny w tej materii. :D Odpowiem na tytanie, które mnie będzie interesowało bez większego problemu. :D


PS. Mogę przeprowadzić preinfuzję na zamkniętym całkowicie zaworze. :D

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Profilowane ciśnienie, preinfuzja, montaż zewnętrzny.

Postautor: antonio » pt 16 sie 2019, 7:26

Zaworów jest tu chyba parę...

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Profilowane ciśnienie, preinfuzja, montaż zewnętrzny.

Postautor: Tedi » sob 17 sie 2019, 17:35

Antonio, do zmiany ciśnienia służy tylko jeden zawór. Jest on po prawej stronie. Na zdjęciu jest on otwarty. Wtedy ekspres działa tak jak fabrycznie był wykonany.
Po zamknięciu zaworu i uruchomieniu pompy mamy wstępne namaczanie. Podczas otwierania zaworu mamy dodatkowo regulowane ciśnienie.

Zawór z lewej strony z wylewką to zawór do przefiltrowanej wody np. do czajnika, szklanki.


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość