Inna dysza spieniania do Gaggii Classic?

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Inna dysza spieniania do Gaggii Classic?

Postautor: dopeman » śr 03 sty 2007, 9:18

No właśnie wie ktoś o czymś takim, da się to zdemontować i dopasować coś innego? Jak podłożę dzbanek 0,6l to dysza nie sięga do mleka, no chyba że założę tą plastikową końcówkę. Najlepsza była by chyba taka dysza pod kątem..

:?:
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » śr 03 sty 2007, 9:40

Przepraszam jeśli głupio pytam ale po co Ci taki dzban do mleka? Spieniałem na Baby w dzbanku 0,35l i było super.

Przeszukaj posty eNKa - kiedyś dał link do instrukcji zmiany dyszy na tą od Rancilio Silvia.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » śr 03 sty 2007, 10:52

Za mało mleka mam z 0,35. Jak naleję więcej mleka to wywala mi para połowę poza dzbanek, a jak skręcę parę to nie ubija się dobrze. Stąd wniosek ze potrzeba większego dzbanka - poza tym to wygodniejsze z 0,6 zrobię już 2 cappucino jak są goście.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » śr 03 sty 2007, 12:13

Witam

Poczytaj zagraniczne fora, tam polecaja cały wand z Silvi, w Australii do kupienia już za 20$ ichnich. Pasuje idealnie, ponoć jest tylko problem z tym, że otwór jest ciut duży i można bardzo szybko pozbyc się całej pary z bojlera.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » śr 03 sty 2007, 15:39

Tu jest coś dla włascicieli Classica: Preheating the incoming water on a Gaggia Classic. Gość ma teraz dość stabilną temperaturę w czasie strzału - porównywalną z Rancilio Silvia.

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » czw 04 sty 2007, 0:34

Ale z PID ;-)
Takie coś łatwo było by zdobyć w sklepie dla fanów podkręcania procesorów, ale te połączenia.. Czy to wytrzyma? Skąd wziąć?
Trzeba poszukać.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 05 sty 2007, 15:25

Ale z PID ;-)
No właśnie...a co słychać u Twojego PIDa? Mam kolegę, który od kilku lat opowiada mi o swoim doktoracie :wink:....a studia skończył 10 lat temu :lol:

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » sob 06 sty 2007, 15:55

Ano, nie ma czujnika. Chciałem zabrać boilerOgrupę do bardzo mierniczej firmy między świętami, bo wymaga to demontażu i pozbawienia się kawy w pracy :-( albo domu :-[. Jednak firma była zamknięta i nic z tego nie wyszło :-{
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » sob 06 sty 2007, 19:46

Witam

Ta metalowa część była wykonana przez tego gościa i pisał, że to dość żmudna robota była ze względu na dość skomplikowany kształt wnetrza.
Więc jak ktoś ma dostęp do narzędzi i materiału to można wykonać.


Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » ndz 14 sty 2007, 8:53

Zamoy:
Mam kolegę, który od kilku lat opowiada mi o swoim doktoracie....a studia skończył 10 lat temu
W tym nie ma nic dziwnego ;-) Nauka polska jeszcze głęboko w socrealizmie tkwi...
A

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » wt 16 sty 2007, 1:05

Witam

Dzisiaj wykonalem prosty modzik tym razem na ekspresie:) w ruch poszło imadło i rurka do spieniania. Efekt:

Obrazek

Lewa - oryginał, prawa - moja po wygięciu

Sięga prawie do dna 0,3l dzbanka i jest pochylona o jakies 30* od pionu.

Jutro testuje, zobacze co to da, może wreszcie coś spienie bez tej czarnej plastikowej nakładki.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » wt 16 sty 2007, 8:59

duże niebezpieczeństwo połamania przy prostowaniu? znając siebie to pewno bym "wyprostował" tą rurkę na dwie połowy :evil:
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » wt 16 sty 2007, 19:18

Witam

Szczerze mówiąc nie wiem jak wytrzymała jest ta rurka i na ile plastyczna. Ja raczej lekko to wyginałem, małymi krokami. Gnie się różnie, najczęsciej nie tam gdzie trzeba, więc należy ją odpowiednio umieszczać w imadle. Prostować totalnie to nie polecam (tym bardziej na dwie połowy:)), lepiej zostawić oryginalne zgięcia, tylko zmniejszyć ich kąty.

Tak to wygląda na ekspresie:

Obrazek

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

aroma
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 134
Rejestracja: śr 28 gru 2005, 0:36
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: aroma » wt 16 sty 2007, 21:28

Czy końcówka (ostatnie kilka mm dyszy) dyszy pary Gaggia Classic jest odkręcalna? Jeśli tak, to może by się udało dopasować jakąś inną z mniejszym otworkiem lub nawet z kilkoma otworkami jak w innych ekspresach?

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » wt 16 sty 2007, 21:46

(...) z 0,6 zrobię już 2 cappucino jak są goście.
Dopeman, szamanie jeden :D w czym Ty podajesz gościom to cappuccino? :lol:
____________________


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości