Gaggia PID

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Gaggia PID

Postautor: eNKa » ndz 14 sty 2007, 0:41

Po tygodniu bez kawy w domu z rozbebeszonego ekspresu dotarłem do zawodowca w technikach pomiaru i regulacji temperatury i się postanowiłem zawziąć.
Pierwszy efekt, to nie do końca jeszcze zdecydowana, ale zmiana planowanego umieszczenia czujnika. Myślałem umieścić to w boilerze tuż przy ujęciu gorącej wody. Teraz myślę go umieścić prawie przy odpływie do sitka. Wybrałem też rodzaj czujnika. Mierzę i będę mierzyć termoparą typu K a nie rezystorem PT100. Jednak ważniejsza jest szybkość a dokładność termopary wystarczy.
Zanim jednak pozwolę regulatorowi regulować, wykorzystuję go do pomiarów. Nawierciłem w grupie otwór i umieściłem w nim czujnik, aby poznać temat. Temperatura jest mierzona nieopodal wpływu wody zimnej. To co zobaczyłem utwierdza mnie w przekonaniu o konieczności użycia PID. Termostat wyłącza grzanie już przy ~70stC zaraz po włączeniu zimnego ekspresu. Póżniej po kilku wyłączeniach przy ~93 a po kilkudziesięciu minutach temperatura grupy osiąga 100stC.
Wypływająca woda teś ma spore wachania. Nie notowałem wszystkiego, ale może jutro się uda.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » ndz 14 sty 2007, 2:51

Witam

Jak się da zrób serie pomiarów temperatury. Rozumiem, że PIDujesz Classica? Potrafią mieć niezły rozrzut temperatury na wyjściu. Jaki PID, skąd i za ile?

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » ndz 14 sty 2007, 5:18

No wreszcie, chodziłeś koło tego już dawno. Ciekaw jestem bardzo wyników. Potrafisz powiedzieć, jaki jest czas reakcji tego K, powiedzmy w wskazaniu różnicy o 1 st.C?
____________________

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » ndz 14 sty 2007, 13:04

PID wstawiam do Parosa a po nim do Babby. Zasadniczo wnętrze takie same. Różnice są czysto aranżacyjne.
Regulator to RKC CB100. Jest obecnie sterowany gołą, nieobudowaną termoparą K a sterować będzie 40A przekaźnikiem półprzewodnikowym JG-34F.
Czas reakcji jest baaardzo krótki. Wystarczy ułamek sekundy aby zareagowało na huhnięcie. Podobnie jest, gdy wyciągnę czujnik z grupy.

W czasie ekstrakcji, temperatura grupy przy wpływie wody spada o ~10stC.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » ndz 14 sty 2007, 13:48

Witam

Coś takiego:

ebay

?

Jesli tak to tanio, raptem 30 funtów. Kupowałeś w Polsce czy ściągałeś z zagranicy?

Widziałem już na wykresach na HB, że temperatura tak spada hardcore'owo. Kiepska sprawa, przydałby się taki PID.

Pozdrawiam,
dsc.
Ostatnio zmieniony śr 17 sty 2007, 23:02 przez dsc, łącznie zmieniany 1 raz.
ZR-71, Guatemala i inne

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » ndz 14 sty 2007, 17:36

Panie, Panowie i pozostali.
Przed chwilą odbył się pierwszy strzał w Parosie z PID (17:32). Setpoint 89stC. Temp początku 90, końca 86. Crema jasna i nietrwała, łysiejąca na środku.
Podłączone prowizorycznie i raczej tymczasowo. Muszę znaleźć najtrudniej obecnie dostępną rzecz, czyli metalowy przewód giętki, taki jaki kiedyś był stosowany w lampkach biurkowych. Może ktoś pomoże?
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » ndz 14 sty 2007, 17:42

Witam

Pocóż Ci taki przewód? Może gdzieś na złomach poszukaj w starych lampkach:)

Stabilność temperatury niezła, rozumiem, że w trakcie ekstrakcji też trzymało coś w okolicach 88*C? Skoro temperatura dobra to ta crema to wynik złych metod dystrybucji/ubicia/dozowania czy starego ziarna?

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » ndz 14 sty 2007, 17:51

Kupowałeś w Polsce czy ściągałeś z zagranicy?
W Kraju przez allegro. Nie pamiętam, ile zapłaciłem.
Ten z Twojego linka ma nieco inne oznaczenie konfiguracji. Ma wyjście prądowe a ja napięciowe VoltagePulse. Nie jestem pewny, czy da się to przestawić a ma to duży wpływ na element wykonawczy - u mnie SSR.
Następny, który kupię, będzie mieć dwa SetValue włączane zewnętrznie i zewnętrzny START/STOP. Na tej maleńkiej klawiaturce bywa ciasno.
Ostatnio zmieniony ndz 14 sty 2007, 18:00 przez eNKa, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » ndz 14 sty 2007, 17:54

Ten przewód będzie zamocowany do chassis ekspresu a po drugiej stronie będzie pudełeczko z regulatorem. Nie bardzo chcę chodzić po smietnikach i złomach. Chciałbym to kupić z jakiegoś powtarzalnego źródła.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » ndz 14 sty 2007, 21:23

Kurde. Jakbym z Księżyca wrócił :-)
Na razie zapominam o regulacji temperatury wody. Grzałki są za słabe, aby traktować je jako grzałki ogrzewacza przepływowego, którym musiałyby się stać. Podczas pomiaru temperatury grupy z ustawieniem 105stC rezultaty są bardzo ładne.

BTW
Ma ktoś pomysł na takie przedmioty?

http://www.digidive.com/coffee/Pid_Housing.jpg

http://www.digidive.com/coffee/Tail.jpg
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » ndz 14 sty 2007, 21:33

Witam

Ja bym polował na lampki w sklepach, kosztują pewnie około 30zł. Wystarczy rozmontować i masz uchwyt.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » ndz 14 sty 2007, 21:36

No wąż z prysznica, to jasne :D a obudowy mniej więcej takiej wielkości, tylko że czarne i plastikowe bywają w sklepach z elektroniką. Nad metalową trza by się zastanowić...
____________________

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » ndz 14 sty 2007, 21:53

Witam

Wąż z prysznica to nie bardzo, bo nie jest "ustawialny", chodzi o to, żeby ten PID był możliwy do umieszczenia w dowolnym miejscu.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Re: re

Postautor: MariuszH » ndz 14 sty 2007, 22:03

Wąż z prysznica to nie bardzo, bo nie jest "ustawialny", chodzi o to, żeby ten PID był możliwy do umieszczenia w dowolnym miejscu.
Bardzo bardzo, bo na PIDzie są guziki do naciskania, a to znaczy, że powinien być przykręcony do obudowy, a nie wisieć w powietrzu tylko na uchwycie lampki. Ale poza tym oczywiscie moze być od lampki :)
____________________

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » ndz 14 sty 2007, 22:16

Witam

W klawiaturze mam sporo guzików, mam ją przykręcać do biurka albo obudowy kompa?;)

Ten giętki przewód wytrzymuje dość spore obciążenie, bez ugięcia, więc PID'a utrzyma.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość