Gaggia PID

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia PID

Postautor: thesiu » sob 06 gru 2014, 14:13

Naszło mnie na PIDowanie Gaggi. Przeanalizowałem cały wątek oraz inne fora i blogi. Przymiarzam się właśnie do zakupu niezbędnych elementów i chciałem się Was poradzić.
1) Termopara K czy PT100? W tym momencie bardziej przekonany jestem do termopary - jest to tańsza opcja, a jej czas reakcji jest szybszy (tak wiem, ma też swoje wady). Nie chcę nic rozwiercać, a czujnik chcę wkręcić w miejsce termostatu. Na rynku jest pełno termopar K z czujnikiem w śrubie. Z moich poszukiwań wychodzi, że gwint ma być M4x07. Chociaż dalej nie mam pewności, jak to więc jest z tymi wymiarami? :D
2) SSR wystarczy 25 czy lepiej odrobinę dołożyć i kupić 40A?
3) PID chcę zamówić od chińczyków (na przesyłkę mogę poczekać). Na allegro są te same kontrolery ale cena jest x2. Można również kupić identyczne na amazonie czy ebayu - tu cena nie jest już tak przesadzona.
4) pozostałe złączki, kable to już banał, dostanę w każdym sklepie elektrycznym.
Czy poniższe zestawy będą odpowiednie (największa niewiadoma to te wymiary czujnika, sprzedawcy piszą, że średnica to 4,5mm):

http://www.aliexpress.com/item/Digital- ... 78095.html

to samo na amazonie

http://www.amazon.co.uk/Sestos-Digital- ... uctDetails

inna opcja

http://www.aliexpress.com/item/Digital- ... 61055.html

jednak tu nie ma żadnego info na temat średnicy czujnika.
Czy możecie mi polecić ewentualnie coś innego?

RAF77, czy to Twój filmik? :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=OYnyAVyml2I

Widzę, że tutaj kontroler jest identyczny jak ten w ostatniej aukcji, a co z czujnikiem? :)
Ostatnio zmieniony sob 06 gru 2014, 15:52 przez thesiu, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia PID

Postautor: RAF77 » sob 06 gru 2014, 15:34

Ten zestaw będzie ok.
(Tylko środkowy link mi się otworzył.)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia PID

Postautor: thesiu » sob 06 gru 2014, 15:56

U mnie wszystkie linki działają, może przeglądasz forum przez Tapatalk? Tam jest coś nie tak z linkami, także u mnie. Chciałem się tylko upewnić - link który Ci się wyświetlił to ten z amazona, kontroler Sestos, termopara K o fi 4,5mm i SSR 25A, cena 26,99 funtów? Jeśli będzie ok to pewnie taki zamówię :D

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia PID

Postautor: RAF77 » sob 06 gru 2014, 17:31

Ten z aliexpres.
Używam tapatalk.
Śrubę i tak wywalam.
Goły czujnik daję pod blaszkę na górze boilera.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia PID

Postautor: thesiu » sob 06 gru 2014, 22:57

Hmm, tam były 2 linki z aliexpress. Czy to dokładnie ten?

http://www.aliexpress.com/item/Digital- ... 61055.html

Sorki za drążenie tematu, ale ta opcja jest 2x tańsza od tej drugiej.
Pod którą dokładnie blaszkę mocujesz termoparę? Rozumiem, że nic nie wiercisz w bojlerze?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia PID

Postautor: RAF77 » sob 06 gru 2014, 23:11

Dalej nie mogę otworzyć.
Ale chyba było 18$.
Na górze boilera jest tylko jedna blaszka :-)
Nic nie wiercę.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia PID

Postautor: thesiu » sob 06 gru 2014, 23:36

Ok czyli to będzie ten: REX-C100 + max.40A SSR + K Thermocouple Probe :D
Dzięki za pomoc, poszukam ewentualnie jeszcze czujnika z odpowiednim gwintem M4 i najwyżej zamówię elementy osobno. Jeśli nie uda mi się takiego znaleźć to zrobię tak jak Ty :) Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
kombiak
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: śr 27 lip 2011, 10:26
Sprzęt: dream
Lokalizacja: Wrocław

Re: Gaggia PID

Postautor: kombiak » pn 08 gru 2014, 19:31

thesiu, a może taka termopara jak na zdjęciu ?

Kupiłem "zestaw" z termoparą , która ma końcówkę w postaci śruby ( gwint fi 6 ), ale nie chcę ingerować za mocno w bojler ( bojlerek :D ) dream'a.
Stąd dodatkowo kupiłem taką termoparę za około 10 złociszy.
Jak na chińske standarty przyszła bardzo szybko, bo po około 2 tygodniach....

Szukałem mocno końcówki o wymiarze fi 4 , ale za chiny ludowe ( sic ! ) , nie znalazłem.
Załączniki
DSCN3405 (Small) (WinCE).JPG
DSCN3405 (Small) (WinCE).JPG (10.13 KiB) Przejrzano 3114 razy

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia PID

Postautor: RAF77 » pn 08 gru 2014, 19:45

To jest świetne rozwiązanie.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia PID

Postautor: thesiu » pn 08 gru 2014, 19:59

Dzięki kombiak za pomysł :) Moje poszukiwania termopary M4 też legły w gruzach. Póki co zamówiłem zestaw i czekam :) Wymyśliłem w końcu, że będę przerabiał termoparę.Planuję pozbyć się śruby, znaleźć aluminiową lub mosiężną M4 i o długości 6 mm, przewiercić i zamontować termoparę. Nie mam jeszcze pomysłu jak usztywnić w niej czujnik. Pewnie przy główce śruby zaleję jakąś żywicą albo zastosuję jakiś zacisk. Pozostałą przestrzeń wypełnię pastą termoprzewodzącą i powinno być OK :D

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Gaggia PID

Postautor: RAF77 » pn 08 gru 2014, 20:10

Powodzenia, z wierceniem przez śrubę.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
kombiak
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: śr 27 lip 2011, 10:26
Sprzęt: dream
Lokalizacja: Wrocław

Re: Gaggia PID

Postautor: kombiak » pn 08 gru 2014, 20:25

tak się zastanawiam, bo termopara z mojego zestawu ( btw, kupiłem tam , gdzie podałeś ostatni link :lol: )
ma wymiary podane na zdjęciu.
sam koniec to 4,6 mm, zaraz powyżej zwężenie do 3,8 mm.
obok śruba m4.
cholera, może być problem.
Załączniki
DSCN3407 (Custom) (2).JPG

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia PID

Postautor: thesiu » pn 08 gru 2014, 20:43

Czujnik jest w środku i jest znacznie węższy - powinien spokojnie przejść przez M4 :) Jeśli nie to zakupię "gołą" termoparę (cena około 10 zł) już w Polsce i z nią będę kombinował. Wiercenie oczywiście nie wiertarką ręczną więc bez obaw :P Na wielu stronach opisywany jest taki sposób, jak widać ludzie sobie radzą :D

Np. post z 2007 r. :wink:
Spotkałem się jeszcze z rozwiązaniem tego typu (śruba przewiercona na wylot przez którą przeciągnięty jest czujnik termopary):
Obrazek
Autor Dan Grey z domesticbarista.com

Awatar użytkownika
thesiu
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: wt 15 paź 2013, 22:12
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 70,
Ascaso Steel Uno Prof + Graef CM 800,
Aeropress

Re: Gaggia PID

Postautor: thesiu » pn 29 gru 2014, 13:11

Skompletowałem już prawie wszystko. Pozostaje dylemat co do okablowania. Mam "na zniszczenie" kabel zasilający o żyłach 0.75 mm^2 na 10 A. O ile do pozostałych połączeń (PID - SSR, zasilanie PIDa) mogę go wykorzystać, to czy wystarczy on do połączenia SSR - grzałka? Na jednym z blogów ktoś opisuje, że użył do tego połączenia żyły 2 mm^2 ale też na 10A.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Gaggia PID

Postautor: Oskar1 » pn 29 gru 2014, 14:25

Przewód z żyłą 0,75 to mało - jeśli wisi swobodnie i z niczym się nie styka to musi mieć przynajmniej 1mm^2 - tak bardzo na styk. Dla spokoju lepiej dać 1.5-2mm^2.


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości