Zmiana kolby na bezzaworkową

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Zmiana kolby na bezzaworkową

Postautor: cyrus » ndz 02 cze 2013, 11:21

Nie negujemy tego, ale...
Nie zmienia to faktu, że system ten ma na celu zrobienie użytkownika ekspresu w konia. Jeśli, jak wiemy, do zrobienia dobrego espresso wymagana jest dobra kawa, odpowiednio zmielona, a do tego odpowiednio ubita, a ten system robi to wszystko za nas... To nie jest chyba ok. Tak samo, jak obniżenie zawieszenia w Fiacie 126p nie uczyni go bolidem F1 :wink:
Użytkownicy, którzy usuwają zaworki itd., należą do grupy bardziej świadomych użytkowników ekspresów i nie wystarcza im świadomość istnienia pianki w filiżance, chcą mieć większą kontrolę i (przede wszystkim) wiedzę na temat przebiegu ekstrakcji w ekspresie (zazwyczaj posiadają młynek do kawy i lepsze kawy).
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zmiana kolby na bezzaworkową

Postautor: trickykid » ndz 02 cze 2013, 12:32

Można oczywiście zamienić kolbę na 'non pressurized' ale to wymaga przede wszystkim dobrej techniki ubijania, dobrej klasy mlynka... Bez tego nie da się zrobić porządnego espresso.
Z zaworkiem napewno nie da się zrobić sensownego espresso, bo zaworek to oszustwo użytkownika, w dodatku podwójne - wydłuża ekstrakcję i robi "piankę" w kawie która jest zbyt grubo zmielona i zbyt zwietrzała na espresso. Tak więc nawet, jeśli woda przeciskać się będzie te 25 sekund i nawet jeśli na powierzchni naparu zrobi się "kożuch", to sam napar i tak będzie zbyt cienki i zbyt mało aromatyczny, żeby można było w ogóle mówić o espresso. Zapakuj do takiej kolby świeżą i odpowiednio zmieloną kawę, a nie spadnie do filiżanki nawet kropla, wszystko zatka się na amen. Jaki sens mają zaworki dla ludzi świadomych dobrego espresso?
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Zmiana kolby na bezzaworkową

Postautor: cyrus » ndz 02 cze 2013, 12:54

trickykid, no zaworki nie mają sensu. arystoteles napisał o celu umieszczania ich w kolbie, ale to jest raczej wiedza znana ;) Taki "chłyt" marketingowy, aby z niczego, zrobić coś. Aby przeciętny Kowalski, który nie ma pojęcia o dobrej kawie, jej mieleniu i ekspresach, mógł w domu zrobić napar z pianką. I tyle :wink:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość