GAGGIA inox filter super professional

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
Awatar użytkownika
MichałM
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 204
Rejestracja: ndz 17 lut 2008, 22:12
Sprzęt: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti, młynek Demoka
Lokalizacja: Podkowa Leśna

GAGGIA inox filter super professional

Postautor: MichałM » wt 25 mar 2008, 13:37

Do mojego Gaggia Baby Twin nabyłem na eBayu wymieniony w temacie gadżet, czyli "podrasowane" sitko do prysznica. Wygląda to bardzo ciekawie: o ile normalne sitko to po prostu kółko z blachy stalowej nierdzewnej z wybitymi gęsto maleńkimi dziureczkami, to to "profesjonalne" jest dwuwarstwowe: jedna warstwa to blacha z dziurkami dużo większymi, a druga (od dołu) to gęsta siateczka stalowa.
Pierwsze próby bardzo zachęcające. W połączeniu z NPF daje bardzo równą ekstrakcję. Ciekaw jestem, czy ktoś z Was takiego sitka używa i jakie ma obserwacje/doświadczenia.
...czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu...
Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, młynek Demoka M 203d

Awatar użytkownika
MichałM
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 204
Rejestracja: ndz 17 lut 2008, 22:12
Sprzęt: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti, młynek Demoka
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Postautor: MichałM » czw 27 mar 2008, 20:35

Krótka dyskusja o "superprofesjonalnym" podwójnym sitku wywiązała się w nieodpowiednim miejscu czyli tutaj: http://www.caffeprego.pl/phpBB2/viewtop ... c&start=15
Proponuję kontynuować ją poniżej.
Moje obserwacje: jeśli stosuje się zwykły PF z wylewką, "gołym okiem" żadnych różnic między sitkiem do prysznica zwykłym, a tym nowym, dwuwarstwowym, nie widać. Natomiast jeśli używam NPF to różnicę widać naocznie. Mam wrażenie, że ekstrakcja przy nowym sitku jest spokojniejsza, blonding późniejszy nie ma bocznych "strzyknięć" kawy (czyli jak rozumiem nie ma kanałowania). Oczywiście nie prowadziłem kontrolowanych eksperymentów, więc to wszystko są raczej subiektywne obserwacje.
...czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu...
Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, młynek Demoka M 203d

Awatar użytkownika
anik
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 81
Rejestracja: ndz 01 lip 2007, 22:46
Lokalizacja: Warszawa/Toruń

Postautor: anik » czw 27 mar 2008, 21:08

Spróbuję zweryfikować te obserwacje jak tylko uda mi się nabyć to sitko (na razie walczę, a dokładnie mój mąż, z założeniem konta na PayPalu - co jest niezbędne do dokonania zakupu u coffesupermana :-)), wiąże z nim duże nadzieje w sprawie likwidacji kanałowania...


(Co do braku kontrolowanych eksperymentów i subiektywnych odczuć, niestety czasem w takich sytuacjach dochodzi jeszcze bias w postaci, jak to mówi moja znajoma psycholożka: podświadomej likwidacji dysonansu podecyzyjnego ;-))

Awatar użytkownika
kszmigie
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 11 cze 2007, 13:04
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: kszmigie » sob 29 mar 2008, 10:39

no no... tez sobie go kupie a co! ;)
La Nuova Era Cuadra na warsztacie razem z + Mahlkoenig Vario Home + Espro clicker.

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » pn 31 mar 2008, 22:17

MichałM; możesz wrzucić fotkę tego sitka? Coś mi się wydaje , że mam je na stanie. Całkiem prawdopodobne, że od pewnego czasu tylko takie są na wyposażeniu Gaggi.
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Awatar użytkownika
MichałM
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 204
Rejestracja: ndz 17 lut 2008, 22:12
Sprzęt: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti, młynek Demoka
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Postautor: MichałM » wt 01 kwie 2008, 12:03

Na razie nie mogę zrobić zdjęcia obu sitek (jestem właśnie poza domem, na wczasach w Krynicy, skazany na jakiegoś beznadziejnego Krupsa z którego nie udaje mi się wykrzesać espresso, zresztą młynka nie mam więc bazuję na mielonce ze sklepu. Brrr! Do domu!), ale coś niecoś widać tutaj (to jest to nowe sitko): http://cgi.ebay.pl/GAGGIA-inox-filter-p ... otohosting
Zwróć uwagę na 2-warstwową budowę: krążek z blachy stalowej z otworami (stosunkowo dużymi, ok. pół milimetra średnicy), na który nałożona jest ciut wypukła sztywna gęsta siatka z drutu stalowego.
Oryginalny filtr, który był w mojej Gaggii Baby Twin, to był jeden krążek z blachy stalowej z gęsto nabitymi maleńkimi otworkami (średnica: drobny ułamek milimetra).
...czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu...
Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, młynek Demoka M 203d

Awatar użytkownika
kszmigie
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 11 cze 2007, 13:04
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: kszmigie » wt 01 kwie 2008, 23:03

Robinx prosze daj znac w takim razie czy takie sitko posiadasz.
Dzieki.
La Nuova Era Cuadra na warsztacie razem z + Mahlkoenig Vario Home + Espro clicker.

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » śr 02 kwie 2008, 18:53

Odkręciłem sitko żeby dokładnie mu się przyjrzeć i okazało się, że nie posiadam takiego jak MichałM
Pomyliłem się, bo czym innym się zasugerowałem. Nic to… bo i bez tego kawa parzy mi się właściwie. Chyba niewielki wpływ na ekstrakcje ma to sitko, choć MichałM twierdzi inaczej.
Może warto zrobić eksperyment: zasypać niedbale kawy do NPF, nie przykładając się zbytnio do dystrybucji i ubicia. Ciekawe na ile podwójne sitko wpłynie na prawidłową ekstrakcje? Kanałowania raczej nie zlikwiduje.
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Awatar użytkownika
kszmigie
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 11 cze 2007, 13:04
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: kszmigie » śr 02 kwie 2008, 22:14

Ja mam taki problem ze w podwojnym sitku mam lej na srodku. Chyba wynika to z tego ze w tym sitku (Gaggia) po wsypaniu dpwiedniej ilosci kawy i ubiciu dosc duzo miejsca zostaje miedzy kawa a prysznicem. Czy inni Gaggiowcy tez tak macie?
La Nuova Era Cuadra na warsztacie razem z + Mahlkoenig Vario Home + Espro clicker.

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » śr 02 kwie 2008, 23:03

Wniosek jest taki, że sypiesz za mało kawy. Nie sugeruj się narzuconym z góry przepisem aptecznym, że ma być 14g. Nasyp do pełna, uderz lekko o blat, wyrównaj powierzchnię strącając nadmiar kawy; przyduś lekko tampem i obserwuj co wylata z wylewki. Powinno być ok. Później możesz regulować przemiałem kawy i wpływać na jej ilość a tym samym jakość naparu aż do osiągnięcia przepisowego 14g. Ale co to za różnica; 14, 16,17g?; grunt żeby kawa Tobie smakowała.
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Awatar użytkownika
Voit
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: pn 17 gru 2007, 0:23
Sprzęt: Ekspres: ECM Mechanika Profi
Młynek: ECM Casa
Kafetierka: BRA Bella
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Postautor: Voit » śr 02 kwie 2008, 23:29

Ja mam mieszane uczucia co do profesjonalności dwuwarstwowych sitek filtra. Powiem po kolei.

Pierwszy ekspres jakiego samodzielnie używałem, to był zamontowany w miejscu gdzie pracowałem AEG 150. Te ekspresy fabrycznie dostarczane są z sitkami z podwójnym dnem. Po prostu nie ma innych w komplecie. Mimo, że w owym czasie byłem laikiem w parzeniu kawy (nie czytałem wówczas jeszcze forum caffe-prego ;) ), dość szybko nauczyłem się parzyć kawę zwieńczoną całkiem ładną cremą. Dodam, że do kolby ładowana była wtedy mielona kawa z pobliskiego supermarketu - najczęściej Woseba. W swojej naiwności poczytywałem to sobie za wyraz mojego wrodzonego, właśnie co odkrytego talentu baristy :lol:.

Skutek tej fascynacji był podobny jak dla wielu czytelników tego forum - w naszym domu wkrótce pojawił się pierwszy ekspres. Korzystając z wyprzedaży zakupiliśmy Gaggię Twin. Myślałem sobie wtedy "Nooo!!! Z pomocą taaaakiego ekspresu crema musi być jeszcze lepsza, a smak wprost boski". Musi, tyle że... nie chce. :| Na AEG ekstrakcja dawała bardzo dobre wizualnie efekty, a Twin wylewał ze swoich trzewi tylko smutną, czarną pozbawioną pianki ciecz, niezależnie od tego czy tamperem cisnąłem jak parowóz tłokiem, czy też tylko muskałem lekko wierzchołek kawowej górki w filtrze. Byłem bliski załamania. Nosiłem tę samą kawę z domu do pracy i z powrotem, ale efekt zawsze był korzystniejszy na AEG. Wtedy to dopiero pogodziłem się z mądrością Wielkiego Forum i zakupiłem żarnowy młynek. Samodzielnie mielona kawa, pozwoliła mi w końcu zobaczyć cremę na wierzchu mojego domowego espresso.

Ale jak to się ma do dwuwarstwowych sitek filtra? Ano tak, że wtedy zrozumiałem, że profesjonalny wygląd kawy, łatwiej jest uzyskać korzystając z dwuwarstwowych sitek filtra, niż gdy się ich nie ma. Nie dysponując dwuwarstwowym filtrem (tak jak to jest, gdy kupuje się np. Gaggię Twin), trzeba się mocno nastarać i spełnić sporo warunków, aby zobaczyć ładną cremę na swojej kawie, podczas gdy założenie dwuwarstwowego filtra oferuje drogę na skróty. Tyle tylko, że pianka wylatująca z jednowarstwowych filtrów, dużo częściej jest zwiastunem dobrego smaku kawy, a w dwuwarstwowych jest gwarantem dobrego wyglądu, ale już niekoniecznie dobrego smaku.

Obserwując w NPFie brak bocznych strzyknięć kawy przy dwuwarstwowym sitku filtra, wcale nie musi oznaczać braku kanałowania. Te strzyknięcia mogą występować pomiędzy sitkami, tyle że to dolne ładnie je wytłumi i ustabilizuje piankę.

Taka jest moja teoria :). Ciekaw jestem waszej

Pozdrawiam
Voit
Ostatnio zmieniony czw 03 kwie 2008, 20:10 przez Voit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kszmigie
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 11 cze 2007, 13:04
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: kszmigie » czw 03 kwie 2008, 0:06

Robinx senk w tym ze ja sypie (bo lubie) znacznie wiecej niz 14g , tj. przynajmniej 16-17g i ten stan opisywalem ze jest ciagle malo... zreszta jutro zwaze dokladnie.

A w kwestii podwojnego sitka Voit, to naprawde skomplikowales cos wywod ;) mysle ze jesli sitko zmniejszy ryzyko kanalowania poprzez rowniejsza ekstrakcje to efekt musi byc lepszy niz taki z jakims kanalowaniem...

Kuba
La Nuova Era Cuadra na warsztacie razem z + Mahlkoenig Vario Home + Espro clicker.

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » czw 03 kwie 2008, 0:35

Voit, pisząc o podwójnym sitku masz na myśli sitko w kolbie z zaworkiem czy na podwójny zasyp? Bo się zgubiłem...
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
MichałM
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 204
Rejestracja: ndz 17 lut 2008, 22:12
Sprzęt: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti, młynek Demoka
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Postautor: MichałM » czw 03 kwie 2008, 10:24

Może warto zrobić eksperyment: zasypać niedbale kawy do NPF, nie przykładając się zbytnio do dystrybucji i ubicia. Ciekawe na ile podwójne sitko wpłynie na prawidłową ekstrakcje? Kanałowania raczej nie zlikwiduje.
Prawdę rzekłszy, potwierdzam podejrzenia Robinksa: jak się nie przyłożę do dystrybucji i tampingu, to pryska z NPF-a na boki mimo "supersitka" i ekstrakcja idzie lewo. Czyli nawet "superprofesjonalne" sitko prysznica nie zwalnia od staranności. Ale może trochę więcej wybacza? (a może to po prostu gadżet, który tylko poprawia subiektywne samopoczucie posiadacza?) :D
...czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu...
Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, młynek Demoka M 203d

Awatar użytkownika
maciek173
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 658
Rejestracja: ndz 28 paź 2007, 9:55
Lokalizacja: Wlkp

Postautor: maciek173 » czw 03 kwie 2008, 10:36

Nie dysponując podwójnym sitkiem (tak jak to jest, gdy kupuje się np. Gaggię Twin)
GBT ma w komplecie podwóne sitko, myślę, że masz na myśli "DWUWARSTWOWE" z AEG.
Gaggia Baby Twin, Ascaso I-mini


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości