Gaggia Classic --- przywracanie młodości

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
bartoromero

Gaggia Classic --- przywracanie młodości

Postautor: bartoromero » sob 12 gru 2009, 14:15

Obiecywałem, że zamieszczę jakieś poglądowe zdjęcia na temat reperacji popularnego ekspresu - Gaggia Classic (i rodzinka - Caffee Gaggia, Gaggia Paros, Milady itp).
Ekspresy cieszą się dużą popularnością, gdyż przy stosunkowo niskiej cenie można cieszyć się (przy dobrym młynku i jakichś tam umiejętnościach;) ) poprawnym espresso i cappuccino.
Niestety do dyspozycji mam tylko aprat z telefonu, ale myślę, że jako poglądowe zdjęcia w tej jakości wystarczą... :)

Konstrukcja Gaggia jest bardzo nieskomplikowana.
Grupa z bojlerem, dwoma termostatami, pompa, parę kabelków, parę rurek.

Najczęstsza przypadłość to cieknąca uszczelka 'główna" (ta do której sitko z kawą i kolbę dociskamy). Jeśli tylko kropelka pójdzie bokiem - to nie ma sobie co zawracać głowy (czasami troszkę mocniej przykręcić kolbę trzeba). Jeśli kolba idzie już bardzo daleko, a woda "leci" bokiem, nadszedł czas na wymianę uszczelki:

-wyciągam pojemnik/zlewkę
Obrazek
-wyciągam rurkę (odprowadzającą wodę z zaworu nadciśnienia)
Obrazek
- odkręcam śrubkę mocującą sitko prysznica (na zdjęciu śruba imbusowa, ale częściej jest zwykła śrubka z płaskim łebkiem na śrubokręt płaski lub krzyżakowy)
- tu czekają dwie śruby imbusowe - odręcamy
Obrazek
- ściągamy prysznic (mocny śrubokręt się przyda, gdyż zwykle prysznic jest zakamieniony i "zamulony" gliną kawową ;) opierając się o krawędź grupy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
- voila - uszczelka (prawie) na wierzchu. Usuwamy starą uszczelkę (ja używam do tego dwóch śrubokrętów i takiego lekarskiego zacisku :) - jest to operacja dość kłopotliwa, ale starą uszczelkę możemy zniszczyć, więc można ją bez litości kaleczyć ;)
Obrazek

- oczyszczamy (druciaczkiem/ostrym nożykiem/śrubokrętem) i myjemy wszystko co mamy na wierzchu: prysznic, kanał na uszczelkę, grupę, sitko.
Obrazek
- nowa uszczelka na swoje miejsce i składamy wszystko w odwrotnej kolejności.
- cieszymy się z niekapiącej uszczelki przy zrobieniu nowej kawy :)

Druga rzecz często spotykana: cieknąca uszczelka między grupą i bojlerem.
Grupa jest mosiężna - ergo: prawie niezniszczalna-najczęściej trzeba ją po prostu przeczyścić i jest jak nowa.
Bojler niestety aluminiowy. Często koroduje i robi się nierówny, co skutkuje nieiszczelnościami. Jeśli uszczelka między tymi dwoma elementami dodatkowo już stwardnieje i zaczyna przepuszczać wodę, to cały proces się jeszcze bardziej przyspiesza. Można to zdiagnozować po zaglądnięciu do ekspresu (od góry po ściągnięciu pokrywki/tacki) - wokół bojlera (najczęściej przy imbusowych śrubach) widać "wykwity" takiej substancji przypominającej sól/kamień wapienny - trochę jak taki "jaskiniowy" osad wapienny :)
Jeśli uszczelka i bojler jest już mocno "przeżarty", to woda leci tymi nieszczelnościami już naprawdę mocno - i kapie/leci po zewnętrznych ściankach grupy.
Jeśli oględziny i diagnoza wykażą, że trzeba wymienić uszczelkę zabieramy się:
Do dzieła!
- odkręcamy i ściągamy tackę/pokrywkę (4 śrubki na śrubokręt krzyżakowy)
Obrazek
- dla łatwiejszego dostępu możemy wyciągnąć całkowicie grupę z bojlerem na wierzch - do tego odkręcamy 4 imbusowe śrubki "od spodu".
Obrazek
- wyciskamy kostkę przełączników (żeby łatwiej było bojler wyciągnąć)
Obrazek
Obrazek
- odkręcamy rurkę paranello (klucz 12mm)
- odłączamy kabelki i dwie rurki - ja zwykle (żeby nie pomylić się przy ponownym składaniu) naklejam na kabelki krótki opis, gdzie ten kabelek ma iść - łatwiej to potem poskładać prawidłowo. Można też wnętrze dodatkowo sfotografować przed odłączeniem kabelków i przy składaniu zdjęciem się posiłkować. Kabelki są tak poprzycinane, że pasują właściwie tylko tam, gdzie są przypisane (ale wiadomo - inwencja indywidualna może to zmienić ;)

- wyciągamy na wierzch grupę z bojlerem.
Obrazek
Bojler jest przykręcony 4 imbusowymi śrubkami - ciężko jest je odkręcić, często są potworni zakamienione - najlepiej mieć pod ręką porządne imbusy i młoteczek (tak tak!) :D Czasami oporne śrubki trzeba "puknąć"
- jeśli pokonaliśmy śruby, ściągamy bojler i dokonujemy oberwacji z ramienia ONZ - jeśli bojler nie jest mocno "powżerany", to ograniczamy się do wymiany uszczelki (po oczyszczeniu rowka i pozostałych elementów).
Obrazek
Obrazek

Czasami-przy dużych wżerach- trzeba niestety bojler "splanować" - czyli wyrównać jego powierzchnię styku z grupą... Ja używam do tego szlifierki taśmowej u znajomego, ale czasami wystarczy trochę cierpliwości i papier ścierny na jakimś klocku :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

- wkładamy nową uszczelkę i skręcamy całość postępując odwrotnie do procesu rozkręcania ;)
Obrazek

Uszczelka ta jest do dostania w sklepach z tzw. oringami i uszczelkami (u mnie jest to taki sklepik z różnymi gumiastymi artykułami) i kosztuje 1-3zł...

Inne rzeczy, które mogą się zepsuć:
- termostaty.
Niestety, trzeba je ściągać z Włoch (lub jakieś zaprzyjaźnione serwisy, forum molestować) :)
Termostaty (107-z boku i 137do pary - na szczycie bojlera) wkręcone są bardzo lekko i samodzielna wymiana to naprawdę nie problem.

Blacha pod wylewką i pojemnikiem potrafi podrdzewieć - ale to w niczym nie przeszkadza - łatwy dostęp - papier ścierny, farba antykorozyjna (nie widać tego, bo jest pod pojemnikami) i sprawa załatwiona.
Obrazek

Zakamienienie - przy rozebranym "do rosołu" bojlerze i grupie kamienia trzeba pozbyć się mechanicznie (czasami widziałem w bojlerze sporo kamienia i potrafi on całkowicie zatkać ekspres...), a doraźnie - odkamieniać dostępnymi środkami.

Raz zdarzyło mi się, że urwane były śruby mocujące rurkę paranello do bojlera - rozwierciłem je molibdenowym wiertłem, nagwintowałem na nowo bojler i wkręciłem nadwymiarowe śrubki ;) Ale takie uszkodzenie spotkałem tylko raz.


No cóż - mam nadzieję, że przybliżyłem sprawę osobom, które chciałyby kupić uszkodzony ekspres i zabrać się za samodzielną naprawę.
Chętnie - jeśli ktoś będzie cuś jeszcze chciał "zgłębić" i dociec - pomogę :)

Pozdrawiam KAWOSZY! :)

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » sob 12 gru 2009, 14:36

Takiej szczegółowej instrukcji obsługi i naprawy to nawet producent nie podaje na swojej stronie, nie mówiąc już o popularnej książeczce zwanej potocznie instrukcją.
bartoromero - należy Ci się tytuł "Gaggia Specialist".sl :szampan:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Postautor: jareczek36 » sob 12 gru 2009, 20:15

bartoromero w instrukcji przy demontażu prysznica zamiast użycia śrubokręta można użyć śrubę imbusową 5 wkręcając w prysznic będzie działać na zasadzie ściągacza ,bo nieraz sam śrubokręt nie wystarcza , możesz dopisać o rozkręceniu OPV i wyczyszczeniu czy odwapnieniu bo później jak bojler z grupą będzie zamontowany mogą być problemy z rozkręceniem i na koniec coś o ustawieniu OPV co prawda jest opisane na forum
Ostatnio zmieniony sob 12 gru 2009, 21:20 przez jareczek36, łącznie zmieniany 1 raz.

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Postautor: jareczek36 » sob 12 gru 2009, 21:18

Zapomniałem o termostatach są wkręcane na pastę termo przewodzącą ,to znaczy powierzchnia termostatu przylegająca do bojlera

bartoromero

Postautor: bartoromero » sob 12 gru 2009, 22:45

Ja używam pasty/silikonu do procesorów... :D
Zaworu OPV nigdy nie ruszałem i wstyd się przyznać - wątku na ten temat nie przeczytałem :)
Patent ze śrubą wkręcaną w prysznic - świetny!
Robiłem coś takiego przy opornych tłoczkach w zaciskach hamulcowych w autach, ale jakoś nie przeniosłem tego na ekspresy i oporne prysznice :)

Awatar użytkownika
elek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 170
Rejestracja: pt 20 kwie 2007, 12:46
Sprzęt: Rancilio Silvia MC4
Lokalizacja: centralne mazowsze
Kontaktowanie:

Postautor: elek » ndz 13 gru 2009, 22:16

bart, kawał dobrego manuala - gratulacje
avatar to Semiramida,
Semiramida prosi o kciuki podczas Word Show które odbędzie się 29-30.10.2011 w Poznaniu


soft, niezmiennie silesia

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 14 gru 2009, 9:31

Świetne, dzięki. A tutaj jeszcze więcej zdjęć bebechów Gaggiowych. Może też się komuś przyda.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
MichałM
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 204
Rejestracja: ndz 17 lut 2008, 22:12
Sprzęt: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti, młynek Demoka
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Postautor: MichałM » pn 14 gru 2009, 14:16

Warto by jeszcze tylko dodać, że nową uszczelkę zakładamy literką "G" do góry. Założyłem odwrotnie, to wiem.
...czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu...
Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, młynek Demoka M 203d

dot
Posty: 1
Rejestracja: ndz 20 gru 2009, 18:00

Gaggia Classic problem z zaciaganiem wody

Postautor: dot » ndz 20 gru 2009, 18:20

moj ekspres nie zaciaga* wody , co moze byc tego przyczyna? dodam , ze niedawno go czyscilam wiec nie ma* w nim kamienia*

* W jakim języku są te słowa? Skup się proszę! LJ
Ostatnio zmieniony pn 21 gru 2009, 23:07 przez dot, łącznie zmieniany 1 raz.

bartoromero

Postautor: bartoromero » ndz 20 gru 2009, 22:29

Na priva już Co odpisałem, ale może warto też tutaj dodać - w sprawie odkamieniania.
Nie zawsze uda się skutecznie dostępnymi środkami odkamienić "bebechy" naszych ekspresów.
W jednej z moich Gaggi - po otwarciu bojlera - zastałem tam osad wapienny grubości ok. 1cm... to był taki szlam wapienny - skutecznie zatykał ekspres i woda albo ledwo co się przeciskała, albo w ogóle nie leciała. Także czasami pastylki/proszki/etc nie wystarczają...

rogal
Posty: 1
Rejestracja: wt 30 lis 2010, 18:36
Lokalizacja: kąty rybackie

Postautor: rogal » śr 01 gru 2010, 22:40

mam pytanko do kolegów kawoszy,moja GAGGIA SELEKTA chyba coś żle robi kawkę,wydaje się mi że jest za mało spieniona ,może to wina kawy.
rogal

kubaa.j
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: ndz 20 wrz 2009, 14:27

Postautor: kubaa.j » śr 01 gru 2010, 22:44

Gdzie to pytanie?
Gaggia Baby Twin, Graef CM 70

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » śr 01 gru 2010, 22:45

To jest to pytanie, które chcesz zadać? :)
Widzę, że kubaa.j wyprzedził mój post, wysłał go pewnie w chwili kiedy ja swój pisałem i powstał dubel. :(

Jeśli chodzi Ci o cremę to pewnie wina kawy i odpowiedniego jej zmielenia.
Jeśli natomiast mleko jest mało spienione to kwestia treningu - poszukaj w internecie filmików instruktażowych - pomogą. :wink:

Napisałem dwie "opcje" bo nie wiem co się kryje po słowem "za mało spieniona kawa". :roll:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

kazek_r
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 12:45
Sprzęt: Gaggia Classic + Nemo LUX +moka 2cup.

Re: Gaggia Classic --- przywracanie młodości

Postautor: kazek_r » czw 26 kwie 2012, 9:28

Instrukcja super opisana, ale niestety zdjęcia się nie wczytują... :(
Jest gdzieś dostępna pełna wersja z fotkami?

bartoromero

Re: Gaggia Classic --- przywracanie młodości

Postautor: bartoromero » czw 26 kwie 2012, 10:47

No to jest niedomaganie naszego forum niestety... Zdjęcia są gdzieś "na zewnątrz"... Chyba wyrzuciłem je z kompa... :/ a na serwerze, na którym je kiedyś zamieszczałem też zniknęły...
ale - link, który wyżej podał Jogi jest znakomity. Wszystko, co było na moich zdjęciach jest w tym linku.
Jeśli będzie kiedyś chwila (i Gaggia Classic pod ręką), to może jeszcze raz to wrzucę, ale na razie ten link musi wystarczyć...
http://popovic.info/html/gaggia_cc_rest ... index.html


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość