PIDowanie ekspresów

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: cyrus » sob 03 lis 2012, 21:43

Taaak...
Twoją niechęć do rozpieprzania tematów widać dobrze po kolejnym temacie... W którym to ciągniesz dysputy nad wyższością RS nad każdym innym ekspresem w wątku o sprzęcie do 3 kzł... Obrazek
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Twolipan
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 380
Rejestracja: śr 09 lis 2011, 9:50
Sprzęt: Rancilio Sylvia V3 II, Cunill Full Metal

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Twolipan » sob 03 lis 2012, 23:29

O przepraszam, właśnie szczerze pogratulowałem koledze zakupu Zaffiro,
I nie widzę nic złego w tym że w uważam RS za 8-my cud świata i głośno to głoszę, wspierając się danymi :wink:

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: >Petrus< » sob 10 lis 2012, 9:06

(...)
I nie widzę nic złego w tym że w uważam RS za 8-my cud świata i głośno to głoszę, wspierając się danymi :wink:
No bo to jest 8-my cud świata. :bis: Nic odkrywczego kolega nie napisał. A co do wagi - moja Silwia ze stojącymi na niej filiżankami NPF-em i czujnikiem 2xTC spokojnie podchodzi pod 3kg.

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Poe » pt 30 lis 2012, 11:24

Hmm... Dziś natknąłem się na takie oto ciekawe coś - divapid.com. Co prawda cena niezbyt niska, bo 200 Eurasów, ale sam pomysł ciekawy :)
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

misiek
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: ndz 24 paź 2010, 11:42

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: misiek » pn 11 mar 2013, 22:09

Mam wątpliwości jak podłączyć termoparę K do regulatora PID. W instrukcji sterownika napisano, aby podłączyć tylko miedziane przewody w przypadku termopar. Zwykły czujnik termopary ma najprawdopodobniej jeden przewód NiCr a drugi NiAl. Wizualnie są srebrne. Czy mogę je podłączyć w takiej sytuacji bezpośrednio? Czy muszę kupić termoparę z wtyczką i kupić złącze żeńskie termopary a do niego miedziane przewody i dopiero do PID’a?

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Jeżyk » czw 14 mar 2013, 23:13

Podłączenie termopary K. Podłącza się ją bezpośrednio do wejścia w PID-zie. Istotna jest biegunowość bo jak podłączysz odwrotnie to temperatura zamiast rosnąć to będzie maleć. Nie wiem jaki masz ten PID ale nie spotkałem się z takim zaleceniem, żeby przedłużać przewody termopary miedzią. Być może chodzi tu o zniwelowanie żródła prądowego powstającego na styku różnych metali co może powodować korozję przy dłuższej eksploatacji i w agresywnym środowisku. Robi się wtedy ładne źródło prądowe. Jeżeli się tego obawiasz to przylutuj końce termopary do miedzianych drutów i nimi połącz z PID-em. W przypadku czujników PT100 stosuje się linię 3 lub 4 przewodową do zniwelowania rezystancji przewodów i wyliczenia rezystancji samego czujnika. Stosuje się to przy długich połączeniach. Kiedyś były podkładki kuprytowe do podłączania miedzianych przewodów z aluminiowymi końcówkami. Jest to sprasowane aluminium z miedzią. (często spotykane w zewnętrznych antenach TV). Było to stosowane, żeby połączenie miedzi i aluminium nie tworzyło żródła prądowego i w środowisku kwaśnym jakim jest atmosfera (kwaśne deszcze) nie korodowało takie połączenie. Co do PID-a w ekspresie i połączenia z termoparą to myślę, że nie ma takiej potrzeby.

misiek
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: ndz 24 paź 2010, 11:42

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: misiek » pt 15 mar 2013, 8:38

Dzięki za pomoc. Doczytałem dokładniej (mam instrukcję po niemiecku a nie znam tego jezyka) i zalecenie midzianych przewodów dotyczyło właśnie czujników PT 100. Termoparę podłączyłem bezpośrednio i działa.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: majri » pn 02 wrz 2013, 19:51

Jestem początkujący jeżeli chodzi o PID.
Próbuję się zorientować w temacie, na razie z tego co zauważyłem gotowe zestawy PID są masakrycznie drogie ...
Chciałbym coś sklecić z dostępnych na rynku elementów i tutaj moje pytanie,
czy mogę użyć ten regulator jako PIDa do mojej gadziny ?

http://www.pcontrol.pl/regulatory_ekono ... 69&kat=239

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: ded » pn 02 wrz 2013, 20:20

Drogie, to znaczy ile? Jak patrzyłem na jebaju, to chyba nawet za 250 udałoby się kupić- za tyle na pewno nie bawiłbym się w samodzielne kombinacje. Tym bardziej, jak piszesz, że jesteś początkujący w temacie.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: majri » pn 02 wrz 2013, 20:22

No kurde ..ja znalazłem za 120 € + koszty przesyłki ze Stanów

http://www.ebay.de/itm/PID-temperature- ... 19b7986c8c

OK. poszperałem trochę i mam coś takiego :

http://allegro.pl/regulator-temperatury ... 99862.html
http://allegro.pl/przekaznik-polprzewod ... 11245.html
http://allegro.pl/uniwersalny-czujnik-t ... 58427.html

Czy to dobrze dobrany zestaw, czy można by coś mienić ?

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Jeżyk » wt 03 wrz 2013, 21:28

majri jeżeli chcesz to możesz zastosować jakikolwiek regulator PID. Warto jednak zwrócić uwagę na przynajmniej niektóre podstawowe parametry takiego regulatora i powinieneś określić czego oczekujesz. Czy ma to być regulator wbudowany do ekspresu czy zewnętrzny, czy ma mieć jedną czy dwie wartości temperatury wyświetlane jednocześnie (z jedną wartością są mniejsze i tańsze a wyglądają moim zdaniem znacznie lepiej). To po pierwsze. Dalej trzeba określić jaki czujniki temperatury i ile wejść ma mieć Twój przyszły PID, jedno czy więcej. Im więcej niezależnych torów tym drożej, dużo drożej. Przy wyjściu jest równie ciekawie bo są różnego rodzaju wyjścia. Przekaźnikowe, napięciowe, prądowe itp. Moim zdaniem pojedynczy wyświetlacz, jedno wejście na termoparę K i wyjście napięciowe do sterowania SSR-a no i koniecznie z autoadaptacją plus wyjście alarmowe w zupełności wystarczy do skonstruowania prostego ale ciekawego i funkcjonalnego systemu regulacji temperatury. Przy kupnie nowego regulatora określasz jego parametry i taki jak chcesz to Ci zrobią. Nie każda firma to robi ale są takie, które nie widzą w tym żadnego problemu. Przy kupnie używki jest jak ze wszystkim pewne ryzyko ale jeżeli źródło jest pewne to warto choćby ze względu na znacznie niższą cenę. Unikaj taniej chińszczyzny. Są też PID-y produkowane specjalnie do regulacji temperatury z dedykowanymi ustawieniami do konkretnych modeli ekspresu. Jak choćby np firmy AUBER do RS. I to tyle na początek, powodzenia.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: majri » wt 03 wrz 2013, 22:38

Dzięki jeżyk.
Zestaw ma być prosty i niezawodny,
wyświetlacz pojedynczy na zewnątrz, jedno wejście na termoparę wystarczy.
Znalazłem ofertę Aubera, ten regulator z jedną temp. fajnie wygląda.
Wybrałem 3 elementy, które ewentualnie zamówiłbym z Aubera, to jest PID, ssr, termopara = koszt ponad ~250 zł z przesyłką
resztę kabelków/złączek kupię na miejscu.
Szukałem podobnego PIDa na polskim rynku, ale nic nie mogłem znaleźć.

Czy to będzie dobry zestaw dla mnie ?
Czy jakaś rada jeszcze w sprawie zakupów ?

http://www.auberins.com/index.php?main_ ... ucts_id=14
http://www.auberins.com/index.php?main_ ... ducts_id=9
http://www.auberins.com/index.php?main_ ... ducts_id=6

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 201
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Maciolus » śr 04 wrz 2013, 6:44

Auber zwykle rebranduje chińskie regulatory dostępne na ebayu. Dostosuj końcówkę termopary do swojego ekspresu. W razie czego w Polsce jest kilku producentów, którzy zrobią Ci ją do wyboru do koloru. Pamiętaj jeszcze o podatku VAT, który doliczy poczta.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: majri » śr 04 wrz 2013, 10:14

Czyli co, sugerowałbyś nie brać z Aubera ?
Jak wykonać taki czujnik, żeby było taniej ?

http://www.auberins.com/index.php?main_ ... ucts_id=21

Awatar użytkownika
Maciolus
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 201
Rejestracja: ndz 06 cze 2010, 12:54
Sprzęt: Espresso: Mazzer Robur, FrankenRancilio S26
Alternatywa: Aeropress
Strych: Omnia Fantasia, MODA/Melitta AromaRoast
Lokalizacja: Kraków

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Maciolus » śr 04 wrz 2013, 11:27

Dla mnie na zamówienie termoparę robiła firma czah.pl. Miła obsługa, dobry kontakt. Produkt absolutnie zgodny z moim zamówieniem. Cen nie znam, sprawdź.


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość