PIDowanie ekspresów

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Jeżyk » śr 04 wrz 2013, 19:44

majri taki czujnik http://www.auberins.com/index.php?main_ ... ucts_id=21 jak pokazałeś a w zasadzie podobny, działający tak samo można zrobić samemu. Najprościej to wziąć śrubę odpowiedniej wielkości, miedzianą lub mosiężną, wywiercić w niej odpowiedniej wielkości otwór wdłuż jak najgłębszy od strony 6-kątnego łba i umieścić tam końcówkę termopary. Trzeba wpuścić strzykawką trochę pasty termoprzewodzącej, włożyć termoparę i zalać całość jakimś odpornym na temperaturę tworzywem, silikonem czy żywicą. Taki czujnik jest prosty w wykonaniu i w przypadku starannego wykonania spełni doskonale swoją rolę. Należy również pamiętać o posmarowaniu obudowy czujnika na styku z bojlerem jakąś dobrą pastą termoprzewodzącą. Styk bojler- czujnik musi być jak najlepszy i jeżeli bojler jest okrągły to trzeba zeszlifować miejsce styku na płasko. Kiedyś robiłem takie czujniki z termistorami wewnątrz i przykręcałem do radiatorów z tranzystorami mocy czy triakami. Działały doskonale. Przekaźnik SSR kupisz w każdym sklepie z częściami elektronicznymi. Ważne jest, żeby miał odpowiedni zapas mocy (kup taki o prądzie przynajmniej 25A bo parametr obciążalności prądowej podawany jest z radiatorem a bez radiatora taki SSR wytrzyma o wiele mniej), sterowany napięciem 3-32V, koniecznie załączany w zerze i jeżeli masz miejsce wewnątrz ekspresu to z radiatorem lub przykręć go do obudowy jak najdalej od gorących elementów. Należy również dowiedzieć się czy SSR ma zaimplementowany warystor . Jeżeli nie to trzeba po stronie 230V podłączyć warystor na takie napięcie. Ja czasem zaopatruję się w części w tym sklepie: http://www.sklep.monster.pl ale oczywiście gdzie indziej może być taniej i lepszy wybór. Co do samego PID-a to Maciek podpowiedział Ci dobre rozwiązanie. Powodzenia.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: majri » śr 04 wrz 2013, 21:25

Mam dwa "poradniki" jak zabrać się za Pidowanie :

http://www.thedomesticbarista.com/index ... so_machine.
http://www.magazyncaffe.pl/forum/viewto ... =2&t=10270

Ogólnie wszystko wygląda prosto,
ale jako, że nie jestem jakoś specjalnie związany z elektryką czy elektroniką, pojawia się problem w doborem odpowiednich elementów, żeby z jednej strony nie przepłacać za gotowe zestawy, a z drugiej dobrać coś co będzie dobrze działać.
Jeszcze tydzień temu, jak czytałem coś na temat pidowania gaggi, to termopara dla mnie to było coś związane z parą do spieniania mleka :)
NIe mam zamiaru kształcić się teraz w tym kierunku, po prostu chcę zamontować PIDa do gaggi i poznać podstawy działania z Waszą pomocą, a później cieszyć się smaczną kawą ;)

DO tematu,
termoparę kupię taką :
http://allegro.pl/uniwersalny-czujnik-t ... 58427.html
przymocuję ją blokując wykałaczką w otworze ;)

przekaźnik wezmę 40A ten :
http://allegro.pl/przekaznik-elektronic ... 06178.html

Tylko z tym PIDem nie wiem gdzie kupić,
nie za bardzo podłapałem to co Maciek chciał mi powiedzieć na temat PIDa
Ostatnio zmieniony czw 05 wrz 2013, 18:02 przez majri, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Jeżyk » czw 05 wrz 2013, 11:22

majri tutaj http://www.merazet.pl/produkt/wyprzedaz ... ihK3kBENGM mają wyprzedaż LUMELA RE44. Akurat ten model ma wyjście przekaźnikowe ale po niewielkiej przeróbce będzie można sterować SSR-a bezpośrednio napięciem z PID-a. Jak to zrobić, jest opisane na przykładzie innego PID-a kilkanaście postów wyżej. Używam ten model Lumela i uważam, że jest bardzo dobry. Cena może nie jest najniższa bo 299zł netto ale taki regulator kosztuje ponad 400zł a Lumel jest to naprawdę dobra firma. Możesz poszukać w sieci innych, tańszych. Jednak z pojedynczym wyświetlaczem jest to dość trudne. Pokazałeś regulator z Aubera. Jest to też jakieś rozwiązanie i wydaje mi się sensowne jeżeli chodzi o cenę. Do tej ceny musisz doliczyć przesyłkę i VAT. Zaglądnij też tutaj http://www.apar.pl/regulatory-temperatury.html Policz co Ci się opłaca. Powodzenia.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: majri » czw 05 wrz 2013, 18:01

Ok, właśnie chodziło mi o potwierdzenie, że ten Auber co rozsądny zakup.
To w takim razie idę na zakupy i wrócę jak skompletuje wszystko.

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Jeżyk » czw 05 wrz 2013, 19:53

majri, żeby nie było wątpliwości, nie namawiam Cię ani na Aubera ani na inne firmy tylko podsunąłem pewne propozycje. Wyboru musisz dokonać sam. Z tego co wiem to Aubera mają niektórzy w RS i sobie chwalą. Jest to z pewnością oferta korzystna cenowo. Powodzenia.

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: majri » czw 05 wrz 2013, 20:20

Jest jasne :)

majri
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 11:54
Sprzęt: gaggia classic !!!

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: majri » pn 21 paź 2013, 19:46

Zestaw zamontowany !!
Jestem bardzo zadowolony, w końcu pozbyłem się kwasu.
Ustawiłem również 8barów - do tej pory kręciłem na czuja zaworkiem, dopiero po dorobieniu kolby z manometrem okazało się, że jadę na 11 barach ...

Kawa wychodzi pyszna, no i przede wszystkim jest powtarzalność dzięki znajomości temperatury.
Polecam wszystkim !
btw: nie płaciłem cła ani vatu za Pida :D

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Odp: PID- owanie ekspresów

Postautor: RAF77 » sob 26 paź 2013, 23:03

Super.
Udanych strzałów.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

adamek35
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: wt 07 sty 2014, 18:10
Sprzęt: Rancilo Silvia

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: adamek35 » wt 07 sty 2014, 22:25

Witam,

czy moglibyście mi pomoc z zapidowaniem Rancilio Silvia?

Nie wiem jakiego mam kupić PIDa oraz resztę zestawu.
Chciałbym żeby to było coś przyzwoitego w dobrej cenie. Mogę kupić zagranicą.

Czy są dostępne jakieś schematy jak to zamontować?

Dziękuję za pomoc.

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Jeżyk » śr 08 sty 2014, 23:10


adamek35
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: wt 07 sty 2014, 18:10
Sprzęt: Rancilo Silvia

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: adamek35 » czw 09 sty 2014, 0:02

Cześć,
dzięki. Zestawu nie chcę z prostego powodu - cena.

Sam to zmontuje tylko poszukuję odpowiedniego pida. Byly tu podawane pidy z auberis czy tez lumena ale nie wiem jaki wybrać (nie ograniczam się do tych firm).

maciekz
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: ndz 07 paź 2012, 19:24
Sprzęt: Rancilio Silvia, Mazzer Super Jolly, Aeropress
Lokalizacja: Warszawa

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: maciekz » sob 18 sty 2014, 19:58

Możesz użyć dowolnego (tzn. najtańszego) PIDa z termoparą (nie ma co kombinować - typu K) i wyjściem do sterowania SSR. Termoparę można posmarować taśmą przewodzącą i przykręcić w miejscu oryginalnego termostatu - używając podkładki do przymocowania jej i pasty termoprzewodzącej. SSR podłączasz zamiast oryginalnego termowstatu. Warto kupić takie konektorki do przewodów jak zastosowane oryginalnie, będzie łatwiej bezpiecznie podłączyć.

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Re: PID- owanie ekspresów

Postautor: Jeżyk » pn 20 sty 2014, 0:04

adamek35 , Przeczytaj ten temat dokładnie i od samego początku: masz TUTAJ wyczerpujące odpowiedzi na prawie wszystkie pytania dotyczące PID-owania ekspresu LOLLO a ten ekspres to jest RS z młynkiem w jednej obudowie. Na podstawie opisów i linków do przeróżnych stron, powinieneś spokojnie dać sobie radę z zapidowaniem każdego (no, prawie każdego) ekspresu. Nikt za Ciebie nie dokona wyboru części do tego usprawnienia bo to jest dosyć indywidualna sprawa. Powyżej jest opisane WSZYSTKO co jest potrzebne aby to zrobić. Jeżeli w trakcie wynikną jakieś problemy to najpierw skorzystaj z gotowych już odpowiedzi na pytania i problemy a jeżeli czegoś nie ma w tym temacie to pytaj, na pewno ktoś Ci pomoże. Możesz też skorzystać z gotowego zestawu lub z usługi zamontowania PID-a przez jakiegoś fachowca od elektrotechniki ale wiadomo, że to kosztuje i to sporo. Wyboru musisz jednak dokonać sam. Powodzenia.

undeniable
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 12 sty 2014, 2:09
Sprzęt: La Pavoni Domus Bar

PID, SSR i termopara. Jaki zestaw kupić?

Postautor: undeniable » pn 03 lut 2014, 16:17

Chciałbym założyć regulator PID do ekspresu La Pavoni Domus Bar, ale właściwie porada o jaką proszę jest uniwersalna.

Jakie konkretnie regulatory PID, przekaźniki SSR i termopary możecie polecić? Może któraś firma wyróżnia się na tle pozostałych? Na jakie parametry zwrócić uwagę przy doborze takiego sprzętu? Jaki typ termopary najlepiej wybrać?

Zauważyłem, że dużo osób zamawia zestawy na eBay z Chin. Jakiej są jakości? Czy warto kupować taki sprzęt?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: RAF77 » wt 22 kwie 2014, 11:21

Warto.
Spełniają swoją funkcję.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość