PIDowanie ekspresów

Tylko dla orłów!!! Dyskusje o przeróbkach, doróbkach, zmianach, słowem: o tuningowaniu maszyn :) O zamianie dysz też tutaj :)
pepe_b
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: śr 06 paź 2010, 23:34
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + Eureka Mignon
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: pepe_b » pt 18 lip 2014, 12:17

Witam wszystkich forumowiczów, zaglądam na forum od kilku lat, ale to mój pierwszy post.
Jakiś czas używałem Dreama, później tak wyszło że zmieniłem na Steela Uno Prof i przyznam że lepsze espresso wychodziło na Dreamie, mój egzemplarz Steela ma tendencje do przegrzewania kawy. Od dłuższego czasu przymierzałem się do zapidowania Steela, ale dopiero kilka dni temu zakupiłem PID, SSR, PT100. Elektryka to dla mnie trochę czarna magia - wertuję forum i inne serwisy, ale ilość kabli pod maską trochę mnie przeraża. Pewnie będę jeszcze zwracał się o pomoc do forumowiczów. Kompletując elementy szukałem obudowy do PIDa i trafiłem stalowe na profile do balustrad :D - rozmiar 50x50mm na zewnątrz i 46x46mm wewnątrz, a ponieważ najmniejszy odcinek do zakupu to 50cm, poprosiłem o pocięcie na odcinki 11,5cm każdy. Po owinięciu taśmą izolacyjną obudowa idealnie wchodzi w profil na delikatny wcisk. Tył jest otwarty, ale widziałem w jakimś sklepie internetowym zaślepki do takich profili. Jeżeli są chętni na taką obudowę to mam 3 do odsprzedania - 15zł/szt + koszty przesyłki. (Jedna obudowa już znalazła nowego właściciela - zostały dwie)
Załączniki
DSCF1958.jpg
Ścianki boczne mają delikatne wybrzuszenie.
DSCF1956.jpg
DSCF1955.jpg

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: RAF77 » sob 19 lip 2014, 7:39

Pomysł świetny
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

pepe_b
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: śr 06 paź 2010, 23:34
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + Eureka Mignon
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: pepe_b » pn 21 lip 2014, 2:48

Steel zapidowany 8)


teraz czas na studiowanie parametrów i próby, próby...
po pierwszych próbach wiem, że na pewno pozbyłem się spalenizny z kawy
zacząłem od 100 stopni, teraz oscyluję w okolicach 102 stopni i czekam na nowe ziarno (czujnik jest na razie na górze bojlera, ale spróbuję umieścić tak jak jest fabrycznie zaPIDowanych Steelach)
Załączniki
DSCF1978.JPG

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: Maciej1 » wt 22 lip 2014, 10:06

No i pięknie. Gdzie umieściłeś SSR?
_, w kolejce _

pepe_b
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: śr 06 paź 2010, 23:34
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + Eureka Mignon
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: pepe_b » wt 22 lip 2014, 10:45

na tylnej ściance, tam gdzie jest chłodniej
napisałem zresztą całą relację z operacji, ale w międzyczasie się wylogowało i cały tekst poleciał w kosmos :evil:
Załączniki
DSCF1980.JPG

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: RAF77 » śr 23 lip 2014, 22:35

Użyj pasty termoprzewodzacej do SSR, tej do procków.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

pepe_b
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: śr 06 paź 2010, 23:34
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + Eureka Mignon
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: pepe_b » czw 24 lip 2014, 19:41

pastę w sumie mam, ale na razie nie dawałem pod SSR - dotykałem obudowę za nim i jest ciepła, nie gorąca
zmieniłem za to umiejscowienie czujnika temperatury w okolice fabrycznego mocowania wersji z PIDem (czujnik przykleiłem klejem termoprzewodzącym Arctic Silver), PID ustawiony na 92 stopnie, ustawiłem również wartości P, I, D takie jak ustawia Ascaso
i mam zagwostkę, na filmach z fabrycznym PIDem widać jak temperatura podczas ekstrakcji spada o 1-2 stopnie - u mnie spada o 6 stopni (grzałka startuje praktycznie zaraz po włączeniu pompy)
czy ma ktoś pomysł skąd takie różnice ?

chodzi mi po głowie miedziana rurka doprowadzająca wodę wokół boilera... :twisted:

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: mmorka » czw 24 lip 2014, 20:22

Bojler zawsze można nawiercić i nagwintować :>

pepe_b
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: śr 06 paź 2010, 23:34
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + Eureka Mignon
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: pepe_b » czw 24 lip 2014, 21:34

Bojler zawsze można nawiercić i nagwintować :>
masz na myśli wpuszczenie czujnika do środka bojlera czy rurkę miedzianą doprowadzającą wodę ?
bo jak rurkę do wody to moim zdaniem wystarczy wpiąć się pomiędzy rurkę od pompy, a trójnik przy bojlerze (po lewej stronie zdjęcia widać kawałek węża w oplocie od pompy)

czy ktoś wie czym uszczelniać rurki (na zdjęciu widać czerwone fragmenty uszczelnień na gwintach) znalazłem czerwone uszczelnienia Loctite, ale jest kilka typów różniących się wytrzymałością na odkręcanie - nie chciałbym przesadzić i skleić wszystkiego na amen...
Załączniki
DSCF1975.JPG

Misio1973
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 18 wrz 2012, 15:17
Sprzęt: Jura z7

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: Misio1973 » sob 26 lip 2014, 9:06

Loctit daje się by gwint nie rdzewiał i nakrętka nie odkręcała się, tam widzisz pewnie silikon wysokoteperaturowy

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: mmorka » sob 26 lip 2014, 13:23

Myślałem raczej o wprowadzeniu czyjnika do bojlera. Klej do gwintów również uszczelnia połączenie. Zamiast niego można również użyć taśmy teflonowej. W mojej bezerze kilka gwintów jest uszczelnionych właśnie na kleju. Zadzwoń może do loctite i tam ci doradzą, który wybrać.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: jtk » sob 26 lip 2014, 22:01

To nie jest silikon, a uszczelniacz, na 99% Loctite 510. Zamiast tego możesz kupić Loxeal 24-18 (wiąże słabiej niż Loctite). Taśma teflonowa też się nada.

Misio1973
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 18 wrz 2012, 15:17
Sprzęt: Jura z7

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: Misio1973 » ndz 27 lip 2014, 0:36

Loctit do gwintów to też nie jest, może czerwone dirko

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: jtk » ndz 27 lip 2014, 19:49

Po pierwsze, nie Loctit, a Loctite (tite = tight = szczelnie, ciasno, tit = cycek ;)). Po drugie, Ascaso używa (a przynajmniej używało) uszczelniaczy i klejów Loctite'a przy montażu swoich ekspresów i zaleca ich stosowanie przy serwisowaniu. Zresztą gdzieś w sieci były nawet ich filmy instruktażowe w których na 100% używano czerwonego Loctite'a i na 99% był to Loctite 510.

pepe_b
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: śr 06 paź 2010, 23:34
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof + Eureka Mignon
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: PIDowanie ekspresów

Postautor: pepe_b » ndz 27 lip 2014, 21:12

Myślałem raczej o wprowadzeniu czyjnika do bojlera.
na razie pozostanę przy mniej inwazyjnych rozwiązaniach :D

rurka miedziana na zewnątrz bojlera i kilka razy owinięta wokół niego mam nadzieję poprawi stabilność podczas ekstrakcji (dodatkowym plusem powinno być szybsze stabilizowanie temperatury po ekstrakcji - teraz jak potrzebuję zrobić cztery cappu to za długo trwa - pierwsze dwa espresso stygną i czekają na stabilizację, drugi strzał i potem jeszcze na mleko... trzeba zbierać na R58 :wink: )

czerwony uszczelniacz, to prawie na pewno nie silikon - jest twardy w dotyku,
poczytam o Loctite 510 - wielkie dzięki za podpowiedź :D


Wróć do „Tuning”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości