Sitko La Marzocco i Gaggia Classic
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: gaggia classic, graef cm 80
Sitko La Marzocco i Gaggia Classic
witam
zakupiłem podwójne sitko LaMa z pasmarose, dokładnie to: http://www.pasmarose.de/catalog/spout-t ... ac3d11cd6e
1. po włożeniu do PF dość łatwo jest je zdjąć, chociaż w sumie czuć że trzyma się w miarę dobrze, więc tu nie ma problemu
2. po założeniu PF z sitkiem na grupe i po zdjęciu go, sitko zostało na grupie, musiałem je podważać śrubokrętem celem zdjęcia..
wygląda na to że średnica 'wewnętrzna' jest +/- taka sama jak średnica grupy/prysznica i sitko dość mocno wpasowuje się w grupę i ciężko je wyciągnąć. Na stronie sklepu jest informacja "Often used for Gaggia - here is a little modifikation needed (metal rasp)." Czy ktoś wie o jaką modyfikację chodzi? Trzeba coś delikatnie zeszlifować od środka żeby sitko miało odrobinkę większą średnicę ? Szukałem i szukałem ale nie znalazłem..
dzięki
zakupiłem podwójne sitko LaMa z pasmarose, dokładnie to: http://www.pasmarose.de/catalog/spout-t ... ac3d11cd6e
1. po włożeniu do PF dość łatwo jest je zdjąć, chociaż w sumie czuć że trzyma się w miarę dobrze, więc tu nie ma problemu
2. po założeniu PF z sitkiem na grupe i po zdjęciu go, sitko zostało na grupie, musiałem je podważać śrubokrętem celem zdjęcia..
wygląda na to że średnica 'wewnętrzna' jest +/- taka sama jak średnica grupy/prysznica i sitko dość mocno wpasowuje się w grupę i ciężko je wyciągnąć. Na stronie sklepu jest informacja "Often used for Gaggia - here is a little modifikation needed (metal rasp)." Czy ktoś wie o jaką modyfikację chodzi? Trzeba coś delikatnie zeszlifować od środka żeby sitko miało odrobinkę większą średnicę ? Szukałem i szukałem ale nie znalazłem..
dzięki
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Re: sitko La Marzocco i Gaggia Classic
Bez sensu szlifować sitko... niewiele jest tu do szlifowania
. Moim skromnym zdaniem tego typu sitkami nie warto się fascynować... 

Jeżeli masz jakiś pomysł, co zrobić, żeby sitko dopasować, to proszę o podpowiedź, bo pytanie nie brzmiało czy warto się fascynować czy nie. 

?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M

-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: do kawy...
- Kontaktowanie:
Nie sitko hehhe tylko prysznic dookoła trza zeszlifować lekko...A to co na pasmarose wypisują to nabijanie ludzi w zwyczajną butelke...wyższość sitek LM tyczy się tylko tych pojedynczych...chociaż też łatwe nie są.
Codo podwójnych sitek od LM to wcale nie są lepsze od oryginałów gaggi. Dla kogoś kto i tak bardzo chce kombinować i miec "lepsza kawę" z takiego' lepszego sitka od LM''' to do GC lepiej pasuje sitko bez przetłoczenia jak w LM, standardu NS o pionowych, a nie skośnych ściankach i nieco większej średnicy od LM. Dna mają takie same.
Codo podwójnych sitek od LM to wcale nie są lepsze od oryginałów gaggi. Dla kogoś kto i tak bardzo chce kombinować i miec "lepsza kawę" z takiego' lepszego sitka od LM''' to do GC lepiej pasuje sitko bez przetłoczenia jak w LM, standardu NS o pionowych, a nie skośnych ściankach i nieco większej średnicy od LM. Dna mają takie same.
-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Mądrej głowie dość dwie słowie.Jeżeli masz jakiś pomysł, co zrobić, żeby sitko dopasować, to proszę o podpowiedź, bo pytanie nie brzmiało czy warto się fascynować czy nie.
-
- zagląda od święta
- Sprzęt: gaggia classic, graef cm 80
dzięki tak coś czułemNie sitko hehhe tylko prysznic dookoła trza zeszlifować lekko...A to co na pasmarose wypisują to nabijanie ludzi w zwyczajną butelke...wyższość sitek LM tyczy się tylko tych pojedynczych...chociaż też łatwe nie są.

-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: .
Sitko La Marzocco co prawda pojedyncze,wchodzi na prysznic dość ciasno,tak jak by je trzymało przetłoczenie od sprężyny ustalającej.
Wszystkie inne sitka mają duży luz,np;Vibiemme,Rancilio silvia.
Poniżej będzie pokazany prysznic,z uwagi ze jest to odlew,powiedzmy aluminium,nieraz pozostaje wypływka po odlewie.
Te pozostałości możesz usunąć pilnikiem,papierem ściernym i zarazem dopasować sitko,szlifując po obwodzie prysznic .
Do wykręcenia śrub prysznica klucz imbusowy nr 5,jak były by problemy z wyjęciem prysznica,można wkręcić dłuższą śrubę 5 w miejsce gdzie było przykręcone sitko prysznica.
Śruba będzie działała jak ściągacz.
http://www.caffeprego.pl/phpBB3/viewtop ... enie+grupy
Wszystkie inne sitka mają duży luz,np;Vibiemme,Rancilio silvia.
Poniżej będzie pokazany prysznic,z uwagi ze jest to odlew,powiedzmy aluminium,nieraz pozostaje wypływka po odlewie.
Te pozostałości możesz usunąć pilnikiem,papierem ściernym i zarazem dopasować sitko,szlifując po obwodzie prysznic .
Do wykręcenia śrub prysznica klucz imbusowy nr 5,jak były by problemy z wyjęciem prysznica,można wkręcić dłuższą śrubę 5 w miejsce gdzie było przykręcone sitko prysznica.
Śruba będzie działała jak ściągacz.
http://www.caffeprego.pl/phpBB3/viewtop ... enie+grupy
- Katalonczyk
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Gaggia Classic SS
Ascaso I-mini I2 Alu, Hario V60
Konstrukcja prysznica nie stanowi tu problem, tylko sitka od LaMy gdyż mają nieco mniejszą średnicę,
Kołnierz sitka od LaMy nie wpasowuje się idealnie w krawędź PF, więc sitko ma tendencje to unoszenia się
o jakieś 0,5 mm co powoduje że ciężko jest zamknąć PF z takim sitkiem. Jedynym rozwiązaniem usunięcia
tej niedogodności byłby szlif kołnierza po jego wewnętrznej części, skorzystać z usług tokarza
lub włożyć je wraz z PF pod prasę hydrauliczną
Kołnierz sitka od LaMy nie wpasowuje się idealnie w krawędź PF, więc sitko ma tendencje to unoszenia się
o jakieś 0,5 mm co powoduje że ciężko jest zamknąć PF z takim sitkiem. Jedynym rozwiązaniem usunięcia
tej niedogodności byłby szlif kołnierza po jego wewnętrznej części, skorzystać z usług tokarza
lub włożyć je wraz z PF pod prasę hydrauliczną

-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: .
Mój opis nie bierze się z gdybania,tylko biorę prysznic i sitko i przymierzam.
Z włożeniem sitka do uchwytu tez nie mam problemów,nieraz gorzej jest z wyjęciem.
Widocznie jestem chłopem z j..gorzej jak okażę się ze bez.
Z włożeniem sitka do uchwytu tez nie mam problemów,nieraz gorzej jest z wyjęciem.
Widocznie jestem chłopem z j..gorzej jak okażę się ze bez.
- Geralt0073
- Sprzęt: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, Mazzer Super Jolly, LaCimbali Cadet, Tiamo Mini Slim Hybrid, Turecki młynek ręczny
Uległem temu sitku (pojedynczemu), ale jakiejś zbytniej różnicy w smaku nie ma. Zwykłe, pojedyncze sitko Gaggii okiełznałem, a z tym same problemy 
Ale to sitko LaMy ma pewien poważny plus: grupa jest czysta (jak po zrobieniu kawy odpinam PF i przepłukuję wodą, to ku mojemu zdziwieniu woda leci czysta, a jak korzystam ze zwykłego sitka, to podczas płukania z grupy odpadają jakieś grudki, woda leci brązowa).
Natomiast osobiście nie mam problemów z włożeniem, czy wyjęciem sitka z grupy.

Ale to sitko LaMy ma pewien poważny plus: grupa jest czysta (jak po zrobieniu kawy odpinam PF i przepłukuję wodą, to ku mojemu zdziwieniu woda leci czysta, a jak korzystam ze zwykłego sitka, to podczas płukania z grupy odpadają jakieś grudki, woda leci brązowa).
Natomiast osobiście nie mam problemów z włożeniem, czy wyjęciem sitka z grupy.
Jestem monarchistą.
- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
To sitko LaMy wymaga tego specjalnego tamperka 41mm, bez niego raczej cieżko cokolwiek sensownego uzyskać.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King
- Geralt0073
- Sprzęt: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, Mazzer Super Jolly, LaCimbali Cadet, Tiamo Mini Slim Hybrid, Turecki młynek ręczny
Re: Sitko La Marzocco i Gaggia Classic
Zaaranżowałem do tej roli drugą stronę plastikowego tampera dodanego do Gaggi (39mm) i dobrze się to sprawdzało. Kawę mieliłem tylko do tej węższej części, przygniatałem i zapinałem kolbę. Aktualnie wróciłem do starego, pojedynczego sitka od Gaggi. Eksperymenty wznowię jak trafię na kawę, której mi nie będzie żal. 

Jestem monarchistą.
- kawcio
- S Z A M A N
- Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe - Lokalizacja: Warszawa
Profilowanie ciśnienia też by się przydało do tego sitka
albo pare barów zdjąć, by uspokoić ekstrakcję na takiej małej dozie.

Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
- Geralt0073
Oj przydałoby się, bo nawet na oko coś mi się za duże to ciśnienie wydaje. Miałem też Classica PIDować, ale aktualnie inny projekt związany z kawą absorbuje pieniądze 

Jestem monarchistą.