Strona 1 z 1

Bieżący wrzątek DIY

: śr 14 mar 2012, 12:30
autor: grzesiek
Mam taki zamysł: bieżąca woda do herbaty. Może ktoś lepiej znający wnętrzności różnych maszyn mi pomoże. Myślę o zastosowaniu jakiegoś termobloku do otrzymywania wrzątku. Mam 2 pomysły:
-wodza w zbiorniku, pompka (jakaś od ekspresu), jakis termoblok (od ekspresu)
-przyłacze do bieżącej, filtr (taki na rurkę od ekspresu), termoblok.
Czy ciśnienie wodociagowe wystarczy?
Czy termoblok podgrzeje wode do 100 stopni?
Czy termoblok musi się nagrzać przed pracą?
Czy taki termoblok wytrzyma zagrzanie 10 szklanek wody?

Re: Bieżący wrzątek DIY

: pt 16 mar 2012, 17:11
autor: Jeżyk
Cześć. Tremoblok z ekspresu wydaje mi się nieco za słaby do takiej operacji. Wprawdzie są takie, które wytwarzają parę (np Ascaso Duo Steel) ale chcąc zagrzać 10 szklanek wody to zanim by zagrzał dziesiątą do wrzątku, pierwsza miałaby wrzątek "ino zimny Panocku" jak mówił pewien stary Góral. Wydajność 1-2kW termobloku a takie są pewnie w ekspresach jest mała. Dla porównania, elektryczny przepływowy podgrzewacz wody, który w zasadzie ma wydajność prawie jak łazienkowy piecyk gazowy można ustawić na mniejszy przepływ i wtedy zagotuje wodę, ma moc 17-20 kW. Zobacz na elektryczne przepływowe podgrzewacze wody i na ich parametry. Chyba lepszym rozwiązaniem byłby bojler taki jakiś większy (2 litrowy) od dużej maszyny a najlepiej używaj do tego celu zwykłego czajnika czy to elektrycznego czy stawianego na gazie.

Re: Bieżący wrzątek DIY

: pt 16 mar 2012, 18:04
autor: zbignes
10 szklanek=2,5l dla tylu szklanek jednym ciurkiem to jakiś warzelnik a nie bojler?

Re: Bieżący wrzątek DIY

: pt 16 mar 2012, 18:10
autor: grzesiek
No i po pomyśle ;) Faktem jest, że fabryczne rozwiązanie (za około 5 tysiecy!) na boiler. A jak się sprawdza to ustrojstwo Zelmera i Tefala?

Re: Bieżący wrzątek DIY

: pt 16 mar 2012, 20:04
autor: Jeżyk
A może po prostu warnik do wody? TUTAJ znajdziesz taki nieduży na 5 litrów i w dobrej cenie.

Re: Bieżący wrzątek DIY

: sob 17 mar 2012, 1:18
autor: Remogiusz
Już mówię jak się ma"ma ustrojstwo Zelmera i Tefala" ;) Bo trochę miałem z tym do czynienia ;)
Tefal pierwszą szklankę naleje cieplejszą, ale nie będzie to wrzątek. Każda następna będzie miała jakieś 70-80 stopni. Mierzyłem osobiście. Zelmer każdą ilość (150-300 ml) gotuje (doprowadza do stanu wrzenia), bo ma taką samą grzałkę jak w standardowym czajniku, a za pomocą ciśnienia wypycha tą już o odpowiedniej temperaturze w górę do wylewki. Cena też nie wygórowana- ale jak to będzie się miało do duuużych ilości? Przygotowanie szklanki to kilkanaście sekund. I jak z trwałością przy takiej wydajności to już nie wiem...

EDIT: ten warnik to ciekawa rzecz, jestem zdziwiony, że mogą mieć takie ceny o_O niskie... Moc 1,8 kW, ciekaw jestem jak długo gotuje tę wodę...