Solis Scala

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
r3k1n
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: czw 26 paź 2006, 16:07

Postautor: r3k1n » pt 27 paź 2006, 10:28

Ps. Dlaczego ten wątek idzie w kategorii "kawa"?
Przepraszam mój błąd :oops:

Jak się ma ten Solis Scala (jakość/cena) do krups gvx2 czy gaggia mm??

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 27 paź 2006, 11:21

Jak się ma ten Solis Scala (jakość/cena) do krups gvx2 czy gaggia mm??
Solis jest lepszy. Poczytaj recenzje młynków w przyklejonym i opinie amerykańskiego guru w sprawach espresso D. Schomera: http://www.lucidcafe.com/cafeforum/schomertable24.html

r3k1n
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: czw 26 paź 2006, 16:07

Postautor: r3k1n » pt 27 paź 2006, 14:04

czy cena 349zl to dobra cena za ten młynek czy moze ktos widzial gdzies taniej??

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pt 27 paź 2006, 14:13

Za Solis Scala? Chyba nie ma taniej.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

r3k1n
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: czw 26 paź 2006, 16:07

Postautor: r3k1n » pt 27 paź 2006, 20:44

Czy macie jakieś doświadczenia z tym młynkiem na jakich ustawieniach mielić kawe czy trzeba go jakos specjalnie przygotować przed pierwszym urzyciem??

r3k1n
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: czw 26 paź 2006, 16:07

Postautor: r3k1n » ndz 29 paź 2006, 10:34

Nikt nie ma nic do powiedzenia?? To moze o ekspresie jakies wskazowki??

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » ndz 29 paź 2006, 12:22

Bardzo proszę:
1. Nie mielić (mleć) zbyt drobno.
2. Nie przerażać się głośnością.
3. Nie zwracać uwagę na zapalenie prawej lampki w czasie ekstrakcji.
4. Porządnie ubijać kawę - przynajmnie mnie wychodzi lepiej ciut grubiej zmielona kawa ale za to mocno ubita.
5. Nie traktować tego plastikowego łyżeczko-tampera jako miernika ilości każdej kawy.
6. Lepiej zrobić dwie pojedyncze kawy (na mniejszym sitku) niż jedną podwójną.

r3k1n
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: czw 26 paź 2006, 16:07

Postautor: r3k1n » ndz 29 paź 2006, 13:14

5. Nie traktować tego plastikowego łyżeczko-tampera jako miernika ilości każdej kawy.
czyli jak odmierzac kawe, koniecznie musze kupic dodatkowy tamper. jezeli tak to gdzie i jaki moge kupic??

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » ndz 29 paź 2006, 14:14

Chodzi o miarke a nie tamper. Sypiesz prawie pod brzegi sitka i ubijasz, z miarką wyjdzie mniej kawy z której zamiast suchego krążka ( ideał ) dostajesz bardzo mokre błoto. :cry:
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » ndz 29 paź 2006, 17:28

Łatwość uzyskiwania błota jest wręcz zadziwiająca w tym modelu. :lol:

r3k1n
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: czw 26 paź 2006, 16:07

Postautor: r3k1n » ndz 29 paź 2006, 17:37

No to mnie pocieszyliscie :?

serec
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: wt 11 kwie 2006, 19:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: serec » ndz 29 paź 2006, 18:23

Co ma błoto do jakości uzyskanego espresso? Moim zdaniem nie jest prawdziwa teza: suchy krążek=smaczne espresso. Czytaliście opinie na temat Quickmill Eliane, albo wcześniejsze opinie Antonia? Jeśli zmielimy drobniej kawę i jej nie ubijemy zbyt mocno, to możemy uzyskać prawidłową ekstrakcję i bloto w PF-ie :idea:
Arcafe Gorgona

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » ndz 29 paź 2006, 18:52

Jeśli zmielimy drobniej kawę i jej nie ubijemy zbyt mocno, to możemy uzyskać prawidłową ekstrakcję i bloto w PF-ie :idea:
Prawda.
Kiedyś już była dysputa na temat "wilgotności" krążka kawowego po ekstrakcji kawy, konkluzja była taka: najważniejsze aby kawa była OK.
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

r3k1n
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: czw 26 paź 2006, 16:07

Postautor: r3k1n » pn 06 lis 2006, 10:36

Zmiany ustawień grubości mielenia kawy należy dokonywać tylko i wyłącznie w momencie pracy młynka (mielenia kawy).
Jak mam to rozumieć?

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pn 06 lis 2006, 10:48

Normalnie. Tak jak napisane :ok:
Włączasz mielenie i dopiero wtedy majstrujesz przy grubości mielenia.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości