Młynki Graef

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Młynki Graef

Postautor: ded » ndz 14 lip 2013, 18:18

A gdzie taka cena 70tki? Na ebaju to widzę ponad 400 z wysyłką, ale jest opcja płatności paypalem, więc koszt przelewu byłby symboliczny.

Artur S.
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: ndz 14 lip 2013, 16:51
Sprzęt: nie mam

Re: Odp: Młynki Graef

Postautor: Artur S. » ndz 14 lip 2013, 19:27

Na www.amazon.de. Z przesylka wychodzi 81,95 EUR.

jarek.h
Posty: 1
Rejestracja: śr 29 maja 2013, 19:17
Sprzęt: Zelmer Maestro, Graef CM70

Re: Młynki Graef

Postautor: jarek.h » ndz 14 lip 2013, 20:36


jatohalo
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: pt 05 lip 2013, 7:25
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 800

Re: Młynki Graef

Postautor: jatohalo » pn 15 lip 2013, 15:00

No więc zakupiłem młynek Graef CM 800, wygląda super, jedynie plastikowe widełki nie robią najlepszego wrażenia. Pytanie do użytkowników ww. młynka... jaką ustawiacie grubość mielenia?

Pozdrawiam

Artur S.
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: ndz 14 lip 2013, 16:51
Sprzęt: nie mam

Re: Odp: Młynki Graef

Postautor: Artur S. » pn 15 lip 2013, 16:29

Chyba jednak zdecyduje się na Graef CM 800. Na niemieckim forum piszą, że jedna z części została zmodernizowana i teraz ma właściwości antyelektrostatyczne. W efekcie mniej kawy zostaje w młynku. Poza tym ma więcej stopni mielenia, więc chyba pogodzę się ze zbyt dużym na moje potrzeby pojemnikiem na ziarna.

Czytałem, że nie da się powiedzieć i u każdego jest to inne ustawienie. Co więcej do młynka są dodane podkładki, które trzeba sobie zamontować, gdyby na najdrobniejszym przemiale ciągle było zbyt grubo. Kilka osób w Internecie bardzo krytykowało te młynki za to nie były odpowiednio ustawione przez producenta.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Młynki Graef

Postautor: cyrus » pn 15 lip 2013, 18:25

Ale co znaczy odpowiednio ustawione? Pod espresso można faktycznie ustawić młynek pi razy drzwi. Ale zastosujesz inna kawę, albo warunki się zmienią i klops z fabrycznego ustawienia :)
Ja bym się tym za bardzo nie przejmował, bowiem samemu dojdzie się do wprawy w ustawianiu młynka. Trochę to trwa, ale nie bez jakiś wielkich problemów.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

tcp
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 34
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 13:43
Sprzęt: Ascaso Uno Pid, Graef CM80
Lokalizacja: Wrocław

Re: Młynki Graef

Postautor: tcp » wt 16 lip 2013, 8:00

Trochę to trwa, ale nie bez jakiś wielkich problemów.
Jeżeli tak jak w moim Graefie przy braku podkładek mielenie pod espresso jest poza skalą to może trwać nawet w nieskończoność :lol: .

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Młynki Graef

Postautor: cyrus » wt 16 lip 2013, 9:15

Też nie, bo spostrzeżesz, że masz minimum na skali, a woda przepływa przez kawę w 5 s :)
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

jatohalo
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: pt 05 lip 2013, 7:25
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 800

Re: Odp: Młynki Graef

Postautor: jatohalo » wt 16 lip 2013, 10:04

Co więcej do młynka są dodane podkładki, które trzeba sobie zamontować, gdyby na najdrobniejszym przemiale ciągle było zbyt grubo.
A to ciekawe bo ja żadnych podkładek w pudle nie miałem :idea:

Artur S.
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: ndz 14 lip 2013, 16:51
Sprzęt: nie mam

Re: Odp: Młynki Graef

Postautor: Artur S. » pt 19 lip 2013, 6:01

Racja, teraz przypomniałem sobie, że czytałem o tym na jakimś niemieckim forum, że podkładki były m.in. w Graef cm 80 i Graef cm 90, a w Graef cm 800 jest nowy i wygodniejszy mechanizm tuningu grubości przemiału w przypadku jeśli skala nie wystarcza. Trzeba odkręcić dwie górne śrubki a potem cos przekręcić. Nie wiem o które górne śrubki chodzi.

jatohalo
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: pt 05 lip 2013, 7:25
Sprzęt: Gaggia Classic + Graef CM 800

Re: Młynki Graef

Postautor: jatohalo » pt 19 lip 2013, 12:55

A masz może link do tego niemieckiego forum? Zauważyłem u siebie, że mimo ustawienia młynka na 5 kawa w ekspresie bardzo szybko przelatuje. O czasie 25s mogę zapomnieć.

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Młynki Graef

Postautor: ded » pt 19 lip 2013, 13:47

A czy 5 to już jest koniec skali, bo jeśli nie, to po prostu ustaw drobniej.

Artur S.
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: ndz 14 lip 2013, 16:51
Sprzęt: nie mam

Re: Odp: Młynki Graef

Postautor: Artur S. » pt 19 lip 2013, 19:44

Forum to Kaffee-Netz, nie znam linku, bo mam ich w Tapatalk w smartfonie. Kiepsko znam niemiecki i na tamtym forum znalazlem tylko informację, ze jest łatwiej, a ze trzeba odkręcić dwie górne śrubki przeczytałem w instrukcji obsługi.

kafe
Posty: 4
Rejestracja: ndz 16 cze 2013, 20:00
Sprzęt: Gaggia Classic

Re: Młynki Graef

Postautor: kafe » wt 13 sie 2013, 23:37

Hej,

To jak to jest z tą skalą w CM 800, czy faktycznie przy najdrobniejszym ustawieniu zmielenia kawa spływa z kolby szybciej, niż wymagane 25s?

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: Młynki Graef

Postautor: ded » śr 14 sie 2013, 8:11

Ja miałem CM80 i skali spokojnie starczało żeby zatkać ekspres. Używałem go tylko kilka dni, ale byłem zadowolony. Zastanawiam się czy nie kupić ponownie :)


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość