ustawienia mlynka

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
rainbow
Posty: 2
Rejestracja: ndz 23 paź 2016, 17:41
Sprzęt: expobar

ustawienia mlynka

Postautor: rainbow » ndz 23 paź 2016, 18:07

Witam wszystkich jestem tu nowa i od niedawna pracuje w kawiarni, niestety sama, nie mam od kogo się uczyc. Poniewaz mam bardzo mala wiedze na temat kawy zalowowalam się tu z mysla,ze znajde odpowiedzi na moje pytania.
Pracuje na obu maszynach firmy " expobar". Moj najwiekszy problem to prawidlowe ustawienie mlynka, kawa wychodzi gorzeka, nie licze tez czasu ekstrakcji poniewaz na tej maszynie nie mam licznika, mysle tez ,ze kawa z portafiltra leci za szybko i za rzadko, a powinien byc wolny,gesty strumien. Czy moze ktos z duzym doswiadczeniem baristy udzielic mi wskazowek co powinnam zrobic, co robie zle?

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: ustawienia mlynka

Postautor: Crom » pn 24 paź 2016, 12:18

czas ekstrakcji możesz sprawdzić dowolnym stoperem. Niektórzy liczą ten czas od momentu uruchomienia pompy, inni od momentu pojawienia się pierwszej kropli kawy. Orientacyjnie powinno to być 25ml kawy w 25 sekund tu masz tabelkę z tymi parametrami: https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso . Jak kawa leci za szybko to przestawiasz młynek na drobniejszy przemiał i tak aż do uzyskania optymalnego rezultatu.
Na ostateczny smak kawy sposób parzenia ma oczywiście spory wpływ, ale największy wpływa mają same ziarna. Jak kawiarnia z oszczędności używa byle jakiego surowca (a wiele kawiarni tak robi) no to cudów nie ma i napar też wyjdzie byle jaki, szczególnie to widać w espresso.

Awatar użytkownika
rainbow
Posty: 2
Rejestracja: ndz 23 paź 2016, 17:41
Sprzęt: expobar

Re: ustawienia mlynka

Postautor: rainbow » pn 24 paź 2016, 17:47

Dziękuje za linka. Nie zawsze mam czas zeby ustawić to zatopię w telefonie, bo jeśli mam sporo klientów którzy stoją i czekają to staram się robic kawę jak najszybciej. U mnie niestety klienci wszytko widza co robię, bo mam tak ustawiona maszynę.
Kiedy ustawie młynek na drobniejsze mielenie to stoi mi troche woda w portafiltrze. Czy macie tu jakieś filmy jak powinna dokładnie wyglądać kawa w portafiltrze po wyjęciu z grupy? Bo u mnie po wyrzuceniu ciastko się rozwala, a powinno być w całości? U mnie w młynku jest jedno pokrętło i taki suwak. Pokrętło to czas mielenia kawy, a suwak to grubość mielenia kawy? Tak? Czy powinnam tez robic ustawienia czasu mielenia kawy, czy tylko wystarczy jeśli ustawiam grubość mielenia? Niedawno ustawiany miałam ekspres do kawy, czy tą maszynę rownież się ustawia? Myślałam ze tylko ustawia się młynek, bo po tych ustawieniach wydaje mi się ze jest teraz gorzej.


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość