problem z kawa czy młynkiem

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
kliper2
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 11:50
Sprzęt: Był krups 4000 XP i błoga nieświadomość, jest Ascaso Dream i I-2 oraz lęk, że nie zdołam wykorzystać jego możliwości :)
Lokalizacja: Ziemia Obiecana

problem z kawa czy młynkiem

Postautor: kliper2 » ndz 19 lut 2017, 22:02

Witam serdecznie,wrzucam na forum taki oto problem.
Nie miałem czasu podjechać po moje ziarenka do Janusza szanownego forumowicza tegoż forum i podjechałem do Tchibo, zakupiłem jakąś arabicę (nie pamiętam jaką w każdym razie 100% )na przetrwanie i szybko do domu. Tutaj spotkała mnie następująca niespodzianka: młynek odmówił posłuszeństwa i nie chciał mielić tego ziarna tzn wyglądało to tak jakby nie chciał "wciągać" ziarna pomiędzy żarna. Mielił mielił na wysokich obrotach i oczywiście nic nie wypluwał. Wsypałem preparat do czyszczenia żaren przeszło wszystko ładnie później jakąś tam podrzędne ziarna do przeczyszczenia żaren z proszku i też ok, a później znowu przedmiotowa kawa i objaw się powtórzył. Cały cykl powtórzyłem chyba z 3 razy zawsze z takim samym rezultatem. Czy ktoś z Was się z czymś takim spotkał? Jaki może być powód takiego zachowania? Wina to kawy, czy może kończą się żarna? Młynek mam I-2 od Ascaso od 2011 roku działał dotychczas bez zarzutu. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. Dziękuję

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: problem z kawa czy młynkiem

Postautor: antonio » pn 20 lut 2017, 15:27

Tak to wygląda, gdy żarna są małe a ziarna duże. Nie zdarzają się takie problemy w przypadku młynków profesjonalnych, typu Mazzer, Compak, Macap itp. Może spróbuj nieco rozewrzeć żarna, zmienić ustawienia na grubsze mielenie.

Awatar użytkownika
kliper2
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 11:50
Sprzęt: Był krups 4000 XP i błoga nieświadomość, jest Ascaso Dream i I-2 oraz lęk, że nie zdołam wykorzystać jego możliwości :)
Lokalizacja: Ziemia Obiecana

Re: problem z kawa czy młynkiem

Postautor: kliper2 » wt 21 lut 2017, 5:26

Dziękuje za odpowiedź. Faktycznie trochę skręciłem żarna bo miałem problem z czasem ekstrakcji przy tej kawie,no ale znowu ziarenka nie wydały mi się takie znowu duże :) Jak podjadę po jakąś porządną kawę to napiszę czy problem ustąpił po rozkręceniu żaren.

rafal96
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: wt 28 lut 2017, 23:01
Sprzęt: MCE EVD1

Re: problem z kawa czy młynkiem

Postautor: rafal96 » pt 03 mar 2017, 1:07

Można też wyssać ziarenka z młynka odkurzaczem. Co by ustawień nie zmieniać. Działa.


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość