Bardzo długi czas mielenia - Hario Skerton

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
pilot82
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: śr 11 sty 2012, 18:19
Sprzęt: Aeropress

Bardzo długi czas mielenia - Hario Skerton

Postautor: pilot82 » śr 29 lis 2017, 16:13

Wytłumaczy mi ktoś dlaczego młynek Hario Skerton mieli bardzo długo? Hario slim w jedną minutę mieli na jedną kawę z aeropressu, podczas gdy Skerton potrzebuje około 5 minut. Mowa oczywiście o tym samym stopniu zmielenia kawy.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Bardzo długi czas mielenia - Hario Skerton

Postautor: antonio » śr 29 lis 2017, 21:24

Mój Kinu M47 zmieli tę kawę w 10 sekund, choć też jest na korbkę. Skerton jest po prostu gorszą konstrukcją niż Slim -- mocowanie dolnego żarna jest w tym ostatnim nieco solidniejsze.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Bardzo długi czas mielenia - Hario Skerton

Postautor: Tedi » śr 29 lis 2017, 21:26

Pomijając fakt, że ostre żarno tnie kawę lżej i szybciej niż tępe, jest jeszcze element czyli kształt żarna który jest odpowiedzialny za "wtłaczanie" kawy w dolną cześć żarna na wskutek ruchu obrotowego.
Kolejna sprawa wielkość samego ziarna plus twardość, może być przyczyną, że jeden młynek będzie mielił szybciej od drugiego. Zmieniając kawę na inną pod względem wielkości przemiał z młynka szybszego może okazać się, że ten młynek jest teraz wolniejszy. Mówię ogólnie, nie mam młynka w ręce, nie dysponuję zdjęciami żaren w miejscu ich osadzenia.

pilot82
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 20
Rejestracja: śr 11 sty 2012, 18:19
Sprzęt: Aeropress

Re: Bardzo długi czas mielenia - Hario Skerton

Postautor: pilot82 » śr 29 lis 2017, 22:05

Sęk w tym, że to była ta sama kawa - Malabar. Z tej samej palarni. Nie mam zielonego pojęcia czemu ten młynek nie chce połykać tej kawy.....

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 147
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Bardzo długi czas mielenia - Hario Skerton

Postautor: Tedi » czw 30 lis 2017, 11:44

Widocznie ten typ tak ma.


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość