Demoka M-207

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Demoka M-207

Postautor: Felini » śr 05 wrz 2007, 22:20

Wygląda na to, że doczekaliśmy się usunięcia istotnych wad Demoki.
Nowy model M–207 ma wylot komory mielenia z chromowanego mosiądzu a nie z przezroczystego tworzywa, na pokrętle jest naniesiona skala.
W/g opinii użytkowników z Kaffee–Netz nie występuje już efekt elektrostatyczny. Cena młynka 199 €.

Obrazek

Pocieszeniem dla posiadaczy starszych wersji Demoki jest możliwość wymiany plastikowego dzióbka na metalowy. Udogodnienie to kosztuje 39.90 €.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany — www.coffee24.de

Obrazek

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » śr 05 wrz 2007, 22:49

Fajny jest. Tylko co z tego jak nie do dostania w Polsce i do tego brak serwisu. Szkoda.
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Postautor: Felini » czw 06 wrz 2007, 1:06

Przesyłka do Polski kosztuje 19,50 € ( 75,- zł). Jeśli wybierzemy opcję przedpłaty, będzie to jedyny koszt ze strony sklepu. Jeżeli się będzie dbać o sprzęt, nic nie powinno się popsuć. Elektroniki tam raczej nie ma (brak timera) a średnio uzdolniony technicznie człowiek powinien dać radę wymienić żarna. Gwarancja jakaś pewnie też jest na ten młynek i do Germanii w razie potrzeby da się wysłać. Jeśli ktoś by bardzo chciał, mogę go zakupić na chwilę obecną bez dodatkowych kosztów (przesyłka Germania — Polska, przelew zagraniczny).

Awatar użytkownika
Cyborg
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: śr 04 lip 2007, 8:37
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Cyborg » sob 12 sty 2008, 0:03

Kilka słów na temat tego młynka. Na szybko, bo przyszedł dopiero dzisiaj wieczorem.
Młynek nie ma naniesionej skali grubości mielenia. Jedynie na pokrętle regulacyjnym schematycznie zaznaczono kierunek drobniejszego i grubszego mielenia. W stosunku do zdjęcia w pierwszym poście, wspornik portafiltra zamontowany jest powyżej wyłącznika (jedynie 22mm poniżej wylotu dzióbka). Zamiast nalepki "Demoka" jest wytłoczenie poniżej wyłącznika.
Całość sprawia bardzo pozytywne wrażenie - wszystko jest z metalu. Jedyne elementy z plastiku, to te, które widać na zewnątrz - pokrętło regulacji i wspornik przekładni ślimakowej. Zewnętrzna obudowa z nierdzewki ma funkcję jedynie estetyczną. Wewnątrz jest solidne chais z ocynkowanej blachy, prosty układ elektroniczny, bezpiecznik (dostępny od spodu), silnik prądu stałego z wentylatorem i przekładnia. Płaskie żarna o średnicy 49mm.
Konstrukcja sprawia wrażenie hand made / prototypu - nie idealnie spasowane elementy obudowy, widoczne aluminiowe nity, w niektórych miejscach trzeba popracować pilnikiem. Dodatkowo wrażenie potęguje dołączona instrukcja nie obejmująca jeszcze tego modelu oraz zdjęcie na pudełku przedstawiające M-203 :) Ale wszystko to w pozytywnym znaczeniu - nie jest to masowa produkcja z supermarketu.
Jak znajdę czas wrzucę jeszcze jakieś foty i opiszę wrażenia z użytkowania.

Edit:
A, i instrukcja w części EŇGLISH (N z wężykiem) jest napisana taką fajną, łamaną angielszczyzną.

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » sob 12 sty 2008, 20:24

Jeżeli przycisk jest poniżej podpórki to nie ma problemu z załaczaniem? Mniemam, że jest nieco dłuższy by mógł dotknąć wylewki. W mojej Democe M203 z plastikowym dziobem nie odnotowałem zjawiska elektrostatycznego. Jedynym problemem jest zbierająca się kawa w miejscu połączeniu młynka z dzióbkiem. Efektem jest zmniejszające się ”światło” otworu. Radze sobie z tym za pomocą małego, krótkiego i wygiętego pędzelka, którym wymiatam kawę. Fakt; spasowanie 2 elementów obudowy mogło by być lepsze. To jednak dobry młyn i do tego za niewielką kasę.
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Michal
Posty: 2
Rejestracja: ndz 13 sty 2008, 20:48
Lokalizacja: Bielsko Biała

Postautor: Michal » pn 14 sty 2008, 10:26

Kupiłem M-207 około miesiac temu i jestem z niego zadowolony.
Instrukce też dostałem w języku EŇGLISH :-)
Z tej instrukcji wynika (sprawdziłem też w wersji niemieckiej), że grubość mielenia reguluje się kręcąc pokrętłem w prawo, zgodnie ze wskazówkami zegara - grubsze mielenie, a w lewo drobniejsze.
Mój problem polega na tym, że u mnie jest odwrotnie. Gdy kręcę* pokrętłem w prawo, co powoduje obrót zębatego pierścienia też w prawo (patrząc od góry), młynek mieli drobniej. Nie rozbierałem jeszcze tego młynka i nie wiem jak jest skonstruowany.
Proszę o informacje czy w Waszych Demokach też tak jest, czy mój problem wynika z kiepskiej znajomości języka EŇGLISH i niemieckiego, czy jakiegoś zaćmienia umysłu.

* To Ty kręcisz pokrętłem, a nie ekspres. LJ

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » pn 14 sty 2008, 18:25

U mnie(M203) gdy kręcę* w prawo/drobniejsze mielenie; pierścień też obraca się w prawo. Nie wiem jak w instrukcji stało bo nie czytałem :D

* j/w
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Michal
Posty: 2
Rejestracja: ndz 13 sty 2008, 20:48
Lokalizacja: Bielsko Biała

Postautor: Michal » pn 14 sty 2008, 22:37

Czyli reguluje się tak samo jak u mnie, a czytanie tej instrukcji to był zły pomysł. :wink:

Awatar użytkownika
MichałM
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 204
Rejestracja: ndz 17 lut 2008, 22:12
Sprzęt: Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, moka Bialetti, młynek Demoka
Lokalizacja: Podkowa Leśna

Postautor: MichałM » śr 19 mar 2008, 17:19

Pozwalam sobie odświeżyć ten wątek. Właśnie wpadła mi w ręce instrukcja obsługi Demoki po polsku (stąd: http://www.caffedo.pl/doc/instrukcja_m-20x.pdf), w której można wyczytać: "jeżeli życzysz sobie drobniej zmielonej kawy, obróć pokrętło zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Obrót pokrętła w przeciwnym kierunku zwiększa grubość przemiału". Zerknąłem do swojej starej wielojęzycznej instrukcji - i tam po hiszpańsku, włosku, francusku to samo. Z wyjątkiem wersji angielskiej, w której jest odwrotnie (nie wiem, co po niemiecku, bo nie znam). Tłumacz się rąbnął.
...czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu...
Ascaso Steel Duo Prof, syfon Bodum Santos 3000, aeropress, młynek Demoka M 203d

Awatar użytkownika
krzyzakov
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 61
Rejestracja: pn 17 mar 2008, 10:22
Sprzęt: La Pavoni Europiccola
Kontaktowanie:

Postautor: krzyzakov » śr 30 kwie 2008, 22:34

Dzieki uprzejmosci naszego forumowego kolegi Voita dzisiaj obok ekspresu stanal ten wlasnie mlynek.

Wykonanie topornie solidne, czyli prosty jak budowa cepa - to lubie:)
Mialem przygotowana paczke Woseby do kalibracji, ale taka metoda sprawdza się tylko do zgrubnego ustawienia. Ustawienie dobre dla Woseby przy Panamie spowodowaly czterdziestosekundowa ekstrakcje po kropelce. Czyli sprawdza się teza, ze rozne kawy wymagaja roznych ustawien, w moim przypadku 5 obrotow pokretlem.
Prawidlowe ustawienie zostalo nagrodzone slodziutkimi i czekoladowymi espresso.

Musze tu wspomniec o pewnej wlasciwosci ekspresu dzwigniowego, ktora wczesniej uwazalem za wade (czyli za duzo zmiennych do ogarniecia). A mianowicie grubosc zmielenia kawy od razu czuje się na dzwigni. Dzieki temu bez manometrow szybko ustawilem mlynek optymalnie.

Jeszcze o samym mlynku - przy drobnym mieleniu kawa się zbryla, ale dam mu troche czasu, bo nowy sprzet czesto tak lubi robic.
- darowalbym sobie ta tacke pod wylotem - bylby fajny kubik, a kawa i tak leci sobie wszedzie:)


Obrazek
stanowisko
Obrazek
nieco brylek

P.S.
Jeszcze kilka slow o sprzedawcy - caffedo, na naszym forum w osobie Voida.
Potwierdzam pozytywne opinie - bardzo szybka dostawa, bardzo dobry kontakt i dobra cena dla forumowiczow. Polecam:)[/img]
hardware: LaPavoni Europiccola, Demoka M207

Awatar użytkownika
Voit
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: pn 17 gru 2007, 0:23
Sprzęt: Ekspres: ECM Mechanika Profi
Młynek: ECM Casa
Kafetierka: BRA Bella
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Postautor: Voit » śr 30 kwie 2008, 23:05

Hej krzyzakov!
- darowałbym sobie tą tackę pod wylotem kawy - byłby fajny kubik, a kawa i tak leci sobie wszędzie :)
Tej metalowej podstawki nie ma w modelu M-205, w którym zastąpiona została odłączaną tacką z czarnego tworzywa. Gdy się jej nie zakłada to powstaje właśnie fajny kubik, o którym piszesz. Ale wtedy z kolei wylot kawy nie jest metalowy, na czym Ci zależało.

Z kolei tackę można przykryć Demokowym knock-boxem M-213 i wtedy kawa znacznie mniej penetruje okolice młynka, bo wpada do tegoż knock-boxa.

Trudno o idealny wybór :?

Pozdrawiam serdecznie
Voit

Awatar użytkownika
krzyzakov
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 61
Rejestracja: pn 17 mar 2008, 10:22
Sprzęt: La Pavoni Europiccola
Kontaktowanie:

Postautor: krzyzakov » śr 30 kwie 2008, 23:14

To tylko luzna uwaga. Z mlynka jestem zadowolony:)
hardware: LaPavoni Europiccola, Demoka M207

szuler
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: ndz 20 kwie 2008, 20:07
Sprzęt: Ascaso STEEL UNO PROF PID

Postautor: szuler » czw 01 maja 2008, 19:01

Witam,
od 2 dni także jestem szczęśliwym posiadaczem 207-emki.
Panie Wojciechu (Voit), dzięki za udaną transakcję:)))
Młynek kręci jak złoto, jutro kolejna próba - kawka coraz lepsza:))) Mój cel na długi weekend to opanować sposób na usuwanie zalegającej kawki w wylocie młynka (korpus-kształtka). Patyczek i wahlowanie pokrywką nie dają zadowalających rezultatów. Może ktoś z userów już się doktoryzował w tym temacie;)


Ukłony
Szuler

Awatar użytkownika
krzyzakov
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 61
Rejestracja: pn 17 mar 2008, 10:22
Sprzęt: La Pavoni Europiccola
Kontaktowanie:

Postautor: krzyzakov » sob 03 maja 2008, 13:39

Mam jeszcze pytanie do uzytkownikow - zbryla kawe czy nie?
Bo moj caly czas wurzuca brylki wielkosci kawowego ziarna. Niestety nie da rady w ten sposob napelnic filtra odpowiednia iloscia kawy...
Kawa jest wyraznie naelektryzowana, bo czepia się papieru.
hardware: LaPavoni Europiccola, Demoka M207

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » sob 03 maja 2008, 16:30

Moja Demoka zbryla ale naprawdę minimalnie. Kawa się nie elektryzuje. Kolbe napełniam przy pomocy obciętego plastikowego kubka; dzięki niemu nic się nie rozsypuje na boki. Namielam nieco powyżej brzegów PF; w trakcie cały czas rozprowadzam kawę widelczykiem co przy okazji rozbija ewentualne zbrylenia. Może w Twoim wypadku to wina kawy? Wypróbuj na innym gatunku. Być może, że będzie lepiej.
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość