Młynek Eureka Mignon MCT

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Pietro
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: wt 24 kwie 2007, 9:06

Młynek Eureka Mignon MCT

Postautor: Pietro » wt 23 paź 2007, 22:16

Witam
Przywiozłem z Włoch młynek o nazwie „EUREKA „ wyprodukowany we Włoszech.
Czy ktoś wie nieco więcej o tym sprzęcie :?:

Pozdrawiam

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » wt 23 paź 2007, 23:27

...służy do precyzyjnego i równomiernego mielenia kawy. Dobry jak wszystko, co pochodzi z Florencji. Prosty jak młynek do kawy...

Pietro
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: wt 24 kwie 2007, 9:06

Postautor: Pietro » śr 24 paź 2007, 7:59

Witam
Antonio czy masz profesjonalne dane na tema t tego młynka!
Do czego służy młynek wiem doskonale . Twój post to taki późno wieczorny żart ?
Pozdrawiam

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 24 paź 2007, 11:32

Pietro, moja odpowiedź nie jest żartem. Twoje pytanie wygląda na żart... Eureka to bardzo dobre młynki. Czyżbyś o tym nie wiedział, kupując taki młynek w Italii? Jest tego przecież kilka modeli, nie napisałeś jaki jest Twój?... Nie jest to produkt NS, a NS i inni naklejają swoje znaki firmowe na młynkach z Florencji ;-) Widziałem te młynki w wielu kawiarniach w Italii, a także w barwach la Marzocco, co jest najlepszą rekomendacją. Polecam: są tak dobre jak Mazzer.

aroma
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 134
Rejestracja: śr 28 gru 2005, 0:36
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: aroma » śr 24 paź 2007, 22:35

Dane Eureka Mignon i innych młynków florenckiej firmy Conti Valerio znajdziesz tutaj.

Awatar użytkownika
elek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 170
Rejestracja: pt 20 kwie 2007, 12:46
Sprzęt: Rancilio Silvia MC4
Lokalizacja: centralne mazowsze
Kontaktowanie:

Postautor: elek » śr 24 paź 2007, 23:52

W Polsce dystrybutorem tego sprzetu jest firma Coffema (Gdańsk i Warszawa), więc z serwisem, gdyby był potrzebny nie powinno być problemu.
Przymierzałem się do zakupu tego młynka, cena była dość atrakcyjna.
Niestety moja lepsza połowa nie zaakceptowała dość surowego wyglądu.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 25 paź 2007, 14:38

Serwis do tego typu urządzeń jest nieistotny --- bo co się może zepsuć w dobrym młynku? Ostrza można wymienić własnoręcznie... Młynki Mazzer są bez wątpienia ładniejsze, ale wszystko się zmienia ;-)

Awatar użytkownika
elek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 170
Rejestracja: pt 20 kwie 2007, 12:46
Sprzęt: Rancilio Silvia MC4
Lokalizacja: centralne mazowsze
Kontaktowanie:

Postautor: elek » czw 25 paź 2007, 15:00

bo co się może zepsuć w dobrym młynku?
teoretycznie nic, poza wypadkami losowymi, ale gdyby chcieć domówić np. dozownik ? z kraju łatwiej

a co do wyglądu, nie chodzi bynajmniej żeby był brzydki. on ma bardziej "przemysłowy" wygląd. trochę nie przystaje do sprzętów w domowej kuchni.
natomiast wykonany jest z dobrych materiałów, cieżki i co istotne wolnoobrotowy

Pietro
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: wt 24 kwie 2007, 9:06

Postautor: Pietro » czw 25 paź 2007, 16:44

Witam

Mój jest używany kilka sztuk przeglądałem i każdy z nich grał inaczej .
Jak rozpoznać kiedy młynek używany jest jeszcze coś wart ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pt 26 paź 2007, 13:46

...gdy ma ostre noże ;-)
Pietro, nie doczytałem Twojego postu. W takiej sytuacji warto chyba zajrzeć do środka, rozkręcić przynajmniej żarna i zobaczyć co w nich gra?...
a.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: MŁYNKI DO KAWY --- subiektywne opinie użytkowników

Postautor: ignacy » wt 17 sty 2012, 23:35

Dyskusja przeniesiona tutaj. /Jogi
Eureka Mignon MCT - Producent Conti Valerio SRL


Obrazek

Jak już pisałem wcześniej TU dostałem go w prezencie świątecznym od swojej żonki. Młynek został zakupiony w Cafesilesia. Uważam, że cena jest bardzo atrakcyjna w porównaniu do tej z np. niemieckich sklepów ( ok. 330 euro ) a biorąc pod uwagę dodatkowo gwarancję w opcji door to door jest to fantastyczna oferta. Jest to obok Compaka K-3 mój drugi młynek. Szczerze mówiąc jest to bardzo fajna sprawa mieć dwa młynki i bez zabawy w ustawienia i czyszczenie cieszyć się smakowaniem jednocześnie dwóch różnych sortów kaw na przemian.

Trochę danych ze strony sprzedawcy:

Żarna o średnicy 50mm wykonane z hartowanej stali
Moc: 225W
Napięcie: 230V
1350 obrotów na minutę (RPM)
Wydajność: 4 kg/ godz.
Pojemność hoppera 500g
Wymiary (bez hoppera): 228x152x159mm
Waga: 4,5kg

Szukałem młynka małego rozmiarami a ten dokładnie spełnia moje oczekiwania. Zmieścił mi się pomiędzy Julkę a Compaka ( przy Compaku wygląda jak zabawka :D ). Co prawda gdybym zamawiał go sam a nie dostał w prezencie to z pewnością prosiłbym o mały hopper :wink: ale przynajmniej jest prawie równy z Compakiem na wysokości.

Obrazek

Najlepszą rzeczą, która jest w tym młynku, to regulacja grubości mielenia. Pokrętło bezstopniowej regulacji z przodu młynka to idealne rozwiązanie. Pozwala na naprawdę łatwą, dokładną i bardzo szybką korektę. Moim zdaniem Compak ze swoją bezstopniową regulacją pod tym względem jest daleko z tyłu. Jakość przemiału Eureki jest naprawdę bardzo dobra i powiedziałbym, że chyba nawet lepsza od Compaka. Przy niektórych kawach nastepuje jednak efekt zbrylania się gdzie w Compaku nigdy tego nie zaobserwowałem. Wiem , że kawcio pytał jak jest z przestawianiem grubości przemiału z espresso do FP - nie próbowałem ale jest to podobno dwa pełne obroty śrubą - tak przynajmniej piszą TU. Drugim pytaniem było ile proszku kawowego zostaje w młynku po zmieleniu - to sprawdziłem i wynik mnie zaskoczył: wsypałem 8g Ariadny, zmieliłem do końca, zważyłem i otrzymałem dokładnie 8g :shock: proszku. Nie będzie tak na pewno z kawami, które się zbrylają ale w tym przypadku wynik jest zaskakujący.

Kolejnym plusem jest łatwy dostęp do żaren - wystarczy odkręcić 3 śruby z góry i już widzimy żarna. W Compaku trzeba się porządnie nakręcić.

Obrazek

Potencjometr regulacji czasu mielenia jest tak naprawdę jedynym minusem tego młynka bo podobnie jak w Compaku jest pod młynkiem. Poradziłem sobie z nim korzystając z pomysłu innych i zrobiłem coś takiego. Teraz dostęp do ustawień jest naprawdę bardzo łatwy ( szkoda, że producent tego nie robi ).

Obrazek Obrazek

Podsumowując tą krótką recenzję - jestem bardzo zadowolony i coraz częściej łapię się na tym, że Eureka mieli częściej a Compak patrzy tylko na nią z góry :wink:
Odnośnie Twojego "testu" dotyczącego ilości kawy, która zostaje w młynku - robiłeś to na pustym (zupełnie wyczyszczonym) młynie?
Ostatnio zmieniony śr 18 sty 2012, 8:37 przez ignacy, łącznie zmieniany 2 razy.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: MŁYNKI DO KAWY --- subiektywne opinie użytkowników

Postautor: kawcio » śr 18 sty 2012, 8:14

Właśnie, o to też miałem zapytać.
A jak wygląda najgrubsze mielenie, czy regulacja ma szeroki zakres na tyle by użyć grubego przemiału do FP? Może, o ile to nie problem, udałoby się strzelić foto dla najgrubszego przemiału.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Maciej1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 396
Rejestracja: ndz 15 sie 2010, 12:19
Sprzęt: R58|Fiorenzato F64 EVO
Lokalizacja: Słubice

Re: MŁYNKI DO KAWY --- subiektywne opinie użytkowników

Postautor: Maciej1 » śr 18 sty 2012, 9:40

Test z 8 g Ariadny był robiony na pustym młynie - też mnie to zaskoczyło. Najgrubszy przemiał jeszcze sprawdzę i dam znać.
_, w kolejce _

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: MŁYNKI DO KAWY --- subiektywne opinie użytkowników

Postautor: ignacy » śr 18 sty 2012, 9:54

Macieju - jak rozumiem pustym i wyczyszczonym w środku/nowym? Chcę to rozwiać ponad wszelką wątpliwość, bo nie powiem że mam na Eurekę niemałą chrapkę biorąc pod uwagę cenę :twisted: Jeżeli rozkręcisz młynek do czyszczenia w środku nie ma pyłu? Na początku wydawało mi się, że w Democe również nic nie zostaje, dopóki nie odkręciłem dziubka i kawa dosłownie zasypała mi blat :bat:
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: MŁYNKI DO KAWY --- subiektywne opinie użytkowników

Postautor: Jogi » śr 18 sty 2012, 10:13

Może należy dopisać do recenzji młynka to, co gdzieś wyczytałem, jeżeli to potwierdzi Maciej1 - cała płytka, na której zamocowany jest dzióbek wprowadzana jest w drgania w czasie mielenia, co zapobiega pozostawaniu tam resztek kawy. Czy tak jest rzeczywiście?
W Mazzerze np. pomiędzy żarnami nie zostaje prawie nic, jedynie w wylocie się blokuje.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość