Naprawdę z czystym sumieniem polecasz młynki ręczne? Zwłaszcza ten tzw. profesjonalny za ponad 900 PLN?Mogę polecić wyjątkowe młynki na www.kaffa.pl
Kupiłem najtańszy,ale jestem bardzo zadowolony,mają także wyśmienitą kawę [...]
Oglądałem kiedyś program o baristach na świecie (chyba na Discovery) niektórzy z nich w domach (wiadomo, ze nie w lokalach gast.) używali tylko młynków ręcznych, kiedy zapytał ich o to dziennikarz powiedzieli w sumie to samo: młynki ręczne można kupić z profesjonalnymi żarnami w środku i podczas mielenia nie wytwarza się ciepło co ma skutkować jeszcze mniejszą utratą "substancji" z ziaren. Facet mówił, że nawet po zmieleniu jednej porcji kawy w elektrycznej "żarnówce", żarna są lekko ciepłe - po zmieleniu jednej porcji kawy w profesjonalnym młynku ręcznym niby żarna ciągle są zimne bo obrotów jest wielokrotnie mniej na minutę.Naprawdę z czystym sumieniem polecasz młynki ręczne? Zwłaszcza ten tzw. profesjonalny za ponad 900 PLN?
Aż mi się łezka w oku zakręciłaKupiłem najtańszy,ale jestem bardzo zadowolony,mają także wyśmienitą kawę,cena tej kawy to chyba jakaś podpucha marketingowa,gdyż jest śmiesznie niska...
No dobra, zostałem wywołany do tablicy, bo z tymi 15 minutami DZIENNIE to moja teoria była. Potraktujmy to matematycznie, skoro młynek elektryczny wykonuje 700 obrotów na minutę swoimi żarnami i ja otrzymuję po 20 sekundach podwójne espresso, to przy kręceniu ręcznym, gdzieś około 70 obrotów na minutę potrzeba na to 200 sekund. To około 3 minuty 20 sekund. Takich kaw robię dziennie co najmniej 4, więc niech mi ktoś udowodni, że zajmie to mniej niż 15 minut w młynku ręcznym (pomijam tu dodatkowe procedury przesypywania z szufladki do PF-a). A gdzie tu dobieranie grubości mielenia i te kilka kaw przekręconych na marne. Aż mnie ręce bolą na samą myśl.jedyna wada to czas mielenia - ale nie wierz tym co pisza ze 15 min
mi mielenie zajmuje ok 2 min na 2 porcje kawy
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość