Od razu dodam że przejrzałam forum i nie znalazłam jednolitej odpowiedzi dlatego też proszę o podpowiedzi, sugestie. Planuję zakup jednego z tych modeli by móc doświadczać kawki z mojej Gaggi w jej pełnej krasie.

No właśnie, już kilka razy spotkałem się z tą tezą, ale nie bardzo rozumiem dlaczego tak miałoby być. Przecież w obu przypadkach ziarna przelatują przez zwężającą się szczelinę między dwoma zębatymi tarczami z których jedna się obraca.Według mojej wiedzy (ale jeśli się mylę to proszę o korektę) lepsze pod względem jakości mielenia są żarna stożkowe. Chodzi o to, że ziarenka kawy są w tych żarnach ścinane a w żarnach płaskich zgniatane.
Jeśli będziesz wrzucał kamyczki np. żwir spod domu czy żużel, tudzież opiłki żelaza to pewnie szybko żarna się stępią i/lub zniszczą. Używając kawy jest to długowieczny sprzęt (mój i-mini ma już 2 tygodnieA jak jest z awaryjnoscia czy któres żarna sa bardziej lub mniej awaryjne. Który młynek bedzie mi sprawiał mniej problemów jesli w ogóle mozna mówic o takich?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość