MŁYNKI DO KAWY --- subiektywne opinie użytkowników

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Andy

MŁYNKI DO KAWY --- subiektywne opinie użytkowników

Postautor: Andy » czw 08 gru 2005, 21:41

No dobrze, to ja zacznę:
Obrazek
Posiadam młynek Ascaso i-1 bez dozownika.
Wszystkich parametrów chyba nie bedę opisywał, wszystko można obejrzeć na stronie Ascaso albo u Janusza - poza może tym, że ma płaskie mosiężne żarna (ostatnio była nawet na ten temat dyskusja :wink:) i ok. 700 obrotów na minutę, co chyba jest jego zaletą.
Użytkuję go od niedawna i po prostu opiszę dotychczasowe doświadczenia. Mój młynek dostałem jako całkowicie dziewiczy, nowy (normalnie Janusz go wstępnie ustawia pod ekspresy Ascaso) i wymagał ustawienia. Fabrycznie był ustawiony trochę za grubo. Regulacja jest płynna, realizowana pokrętłem. Jest to cos w rodzaju sruby mikrometrycznej. Można mieć pewne obawy, czy nie dokręci się żaren zbyt mocno, gdyż nie ma w młynku żadnego wskaźnika - skali pozwalającej się zorientować jak mocno żarna są skręcone. Generalnie ustalenie optymalnego ustawienia nie zabrało dużo czasu - około chyba 40min. Najpierw użyłem najtańszego ziarna jaki był dostępny w markecie. Po uzyskaniu odpowiedniego czasu ekstrakcji, wsypałem docelowe ziarno. Oczywiście trzeba było skorygować położenie żarna (trochę odkręcić), zakazać rodzinie dotykania pokrętła :wink: , i oddać się delektowaniu kawy.
Młynek nie ma dozownika, i myślę że dla potrzeb domowych jest to dobre rozwiązanie - młynek uruchamiamy naciskając guzik podczas podstawienia portafiltra pod wylot kawy. Zmielenie odpowiedniej ilości kawy zajmuje ok 10-15s. Wycofanie portafiltra zatrzymyje młynek.
In minus można potraktować pozostanie w wylocie ok myślę 2-3g zmielonej kawy, którą trzeba na koniec zabawy wydłubać patyczkiem.
Drugim i chyba głównym mankamentem jest jego cena :cry: .
Jeśli jednak ktoś się zdecyduje na jego zakup, to myślę, że będzie tak jak ja z niego zadowolony :D .

Juls

Postautor: Juls » sob 04 lut 2006, 15:11

Żarnowe młynki ręczne.
Opis:
-wyposażone są one w stożkowe koła (żarna) mielące napędzane ręczną korbką, stanowią podstawę nowoczesnych młynków elektrycznych i młynów przemysłowych,
-płynna regulacja stopnia zmielenia kawy,
-cena żarnowego młynka ręcznego wynosi 120-160 PLN,
-trwałość mechanizmu wynosi od 5-10 lat do lat kilkunasty, co zależy oczywiście od ilości mielonej kawy,
-przy małych ilościach mielonej kawy nie polecam zakupu drogiego młynka elektrycznego,
-młynki żarnowe ręczne nie niszczą zapachu i smaku mielonej kawy w przeciwieństwie do młynków elektrycznych ostrzowych, szybkoobrotowych, które nagrzewają kawę,
-nie należy kupować tanich młynków ręcznych, które mogą popsuć się po kilku użyciach (około 30 PLN), mogą one raczej stanowić dekoracje,
-do mojego młynka ręcznego nie mam żadnych zastrzerzeń i jak najbardziej takie młynki polecam.
Wady:
-mielenie jest czasochłonne,
-trudno otrzymać granulację przemiału odpowiednią do espresso, takie młynki nadają się bardziej do ekspresów moka.

Serdecznie pozdrawiam,
Juls.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

SOLIS SCALA

Postautor: buki » sob 11 lut 2006, 22:35

Ja krótko o młynku Solis Scala, o którym wszystko napisał bankroot.
Dla mnie jest głośny, ale chyba taki jak wszystkie żarnowe.
Największą wadą jest to, że czasem brakuje skali grubości mielenia - przy niektórych kawach przydałoby się o pół stopnia zmniejszyć grubość ziarenek. Miele na najmniejszej "kropce" i brakuje jeszcze mniejszej :)

Ale: do tej pory mieliłem na ostrzowym Delonghi. Powiem tylko tyle: odetchnąłem z ulgą odtkąd mam Solisa. No i cena jest super.
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » sob 25 lut 2006, 12:40

DeLonghi KG-59
Obrazek

Młynek żarnowy posiadający żarna płaskie. Coś w tym stylu:

Obrazek

Posiada skokową, 8 stopniową regulację stopnia zmielenia kawy. Regulacja odbywa się poprzez przekręcanie górnego zasobnika, dzięki czemu następuje zmiana odległości między żarnami. Pokrętło znajdujące się pośrodku nad zasobnikiem kawy zmielonej służy do uruchamiania młynka. Jest to tzw. timer, który odmierza czas mielenia. Jest na nim skala umożliwiająca orientacyjne odmierzenie odpowiedniej ilości mielonej kawy. Dolny zasobnik posiada zamknięcie, umożliwiające przechowywanie w nim kawy.

Hałas wydobywający się pod podczas działania młynka jest dokuczliwy. Znajdujące się na nim skale nie są precyzyjne, bo wszystko zależy od stopnia rozdrobnienia, dlatego też nigdy się nimi nie sugerowałem. W praktyce zawsze wsypywałem do zasobnika tylko tyle kawy, ile potrzebowałem w danej chwili (czyli 1 albo 2 porcje), następnie przekręcałem timer mniej więcej do połowy, tak aby wszystko mogło się zmielić. Kształt zasobnika kawy zmielonej jest o tyle niepraktyczny (szeroki łuk), że przy przesypywaniu kawy bezpośrednio do łyżki zawsze rozsypywało mi się trochę poza obrzeża filtra. Jeżeli zaś, ktoś zamierza namielić sobie kawy i nabierać ją łyżką to problemu nie będzie. Oryginalny odstęp pomiędzy żarnami był zbyt duży aby uzyskać odpowiednio drobny przemiał. Można temu zaradzić odkręcając górne żarno i podklejając tam cienką warstwę taśmy izloacyjnej. Nie należy przesadzać, aby żarna nie ocierały o siebie przy najmniejszym ustawieniu. Jeśli chodzi o przemiał, to powiem tak: do sprzętu typu AGD, dla większości nie stawiających wysokich wymagań użytkowników, jest wystarczający i odpowiedni. Natomiast jeżeli ktoś dysponuje lepszym ekspresem i oczekuje kawowych ideałów, powinien poszukać czegoś lepszego.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » ndz 26 lut 2006, 20:05

Krups GVX2

http://www.dpreview.com/news/0602/06022 ... cdmcl1.asp

powyżej link do pełnej specyfikacji u producenta, można poczytać. na allegro nowe krążą po 250zl, ja kupilem używany-jak-nowy za 150zl ;)

+ mały, kompaktowy, ładny: wysokości z 20cm, ładne wykończenia czarno-srebrne, ładnie się komponuje z moją addagio ;)
+ zabezpieczenia na ful i łatwy demontaż żaren do czyszczenia: nie uruchomi się dopóki pojemnik na kawę zmieloną i ziarna nie bedą zakryte. dostęp do żaren opisany jak byk w miejscu gdzie sypie się kawę, trzeba przekręcić żeby wyjąć (przyznaję się że jeszcze tego nie robiłem - ale wygląda dziecinnie prosto)

- na najdrobniejszym ustawieniu mieli kawę porównywalnie do kupnych mieszanek mielonych. czyli za grubo na god shot 25ml w 25s.
- nie da rady nasypać zmielonej kawy prosto z pojemnika do kolby bez rozsypania wszędzie wokoło :D ja calość kawy wyrzucam na gazetę, opukuję plastikowy pojemnik do ostatniej drobinki, a potem ze zwinietej gazety ładnie nasypuję do kolby - ani drobinka się nie marnuje - potrzeba matką wynalazku ;)
- produkuje moim zdaniem dużo pyłu kawowego. nie mam porównania z droższymi młynkami, jednak porównywałem do gotowej dobrej mieszanki mielonej np. Kimbo Espresso Napoletano. Kimbo jest zmielona równo, cząsteczki kawy są niemal identyczne, kawa zmielona w gvx2 jest zróżnicowana, od pyłu po drobno zmielone cząsteczki kawy. Sitka jednak zapchać się tym nie da - nie ma obaw!
- z rowenta, po zaparzeniu kilku kropli kawy ;) można zawsze kolbę docisnąć o 2-3 ząbki - wtedy parzy się jak trzeba :D w innych ekspresach jednak nie ma takich "bajerów" więc gvx2 nie polecam
- za 250zł i wiecej (bo nie wiadomo ile będzie kosztował w sklepach) nie warto!! Chyba że nie mamy aspiracji kawowego perfekcjonisty - wtedy czemu nie.

+++++ swieżo zmielona i zaparzona kawa rekompensuje mi w 100% wydatek 150 pln :D
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Juls

Postautor: Juls » czw 09 mar 2006, 13:39

Solis Maestro Plus
Obrazek
Witam,
od kilku dni jestem posiadaczem młynka Solis Maestro Plus. Jest to nowsza wersja szwajcarskiego młynka Solis Scala i ulepszona wersja Solis Maestro.

Dane techniczne:
- młynek żarnowy posiadający żarna stożkowe,
- 40 stopni regulacji zmielenia - reguluje się je przekręcając pojemnik z kawą,
- możliwość bezpośredniego mielenia kawy do kolby,
- pojemnik na kawę - 250g,
- pojemnik na kawę zmieloną,
- napięcie 230 V,
- moc 180 W,
- wymiary (szer. x wys. x głęb.) 105 x 340 x 140 mm,
- programator czasowy mielenia kawy,
- masa 2 kg.

Zalety:
- stabilny, posiada metalową podstawę, dzięki temu jest stabilny,
- szeroki zakres granulacji zmielenia kawy od kawy po turecku po french press (przetestowałem),
- młynek produkuje bardzo mało pyłu (szczególnie na grubszych ustawieniach),
- wolnoobrotowy,
- zmielenie jednej porcji kawy (60 ziaren) trwa jakieś 10 - 15s,
- dzięki temu młynkowi udało mi się dobrać idealny stopień zmielenia do Rowenty Adagio (25/25),
- młynek ma małe wymiary, a pojemnik na kawę w ziarnach jest mały - całość jest bardzo "kompaktowa" ;) ,
- nie trzeba używać timera,
- cena - 489zł.

Wady:
- brak płynnej regulacji mielenia,
- brak włącznika, można przez przypadek uruchomić młynek.

Młynek można polecić każdemu, kto nie chcę wydawać na młynek zbyt dużo, a chce otrzymać sprzęt wysokiej jakości.

Serdecznie pozdrawiam,
Juls.

McCosac

Junior Fiorenzato

Postautor: McCosac » pn 22 maja 2006, 16:38

No i stało się. Posiadłem młynek Junior ze stajni Fiorenzato. Foto i dane techniczne wszyscy forumowicze napewno znają, więc nie będę przepisywał tabliczki znamionowej. Napiszę kilka wrażeń ogólnych, więcej natomiast, jak będę miał cały sprzęt w komplecie. Młynek na pierwszy rzut oka sprawia wrażenie dość „ociężałego”. Obudowa jest plastikowa, lecz zgrabnie imituje lakierowaną stal. Zbiornik na kawę i dozownik dodają mu rasowego wyglądu. Poza tym bez żadnych ekstrawaganckich rozwiązań wzorniczych. Nawet włącznik wygląda jak do uruchamiania np. tokarki. Wygląda na to, że młynek jest przeznaczony po prostu do mielenia kawy, a w mniejszym stopniu jako ozdoba kuchni. Mnie osobiście przypadła do gustu jego prosta forma. Jest dość ciężki, i w połączeniu z solidną obudową tworzy zwartą konstrukcję. Podczas pracy nie występują drżenia ani przesuwanie się sprzętu. Młynek uruchamiamy rzeczonym wcześniej włącznikiem. Pracuje dość głośno, ale chyba tak powinno być. Ma bardzo szeroki zakres regulacji mielenia. Regulacja jest bardzo prosta, poprzez przekręcanie pierścienia pod pojemnikiem na kawę. Pod pieścieniem występuje przycisk blokujący, który stale spełnia swoją funkcję. Chcąc zmienić ustawienia należy odblokować, przytrzymać, przekręcić i puścić blokadę. I jest tak jak nastawimy. Pierścieniem można wykonać w zasadzie kilka obrotów, lecz praktycznie przy uzyskaniu mniej więcej odpowiedniej grubości zmielenia wystarcza ruchy w zakresie max. +/- 90 stopni. Ja mam ustawione drobne zmielenie ( Saeco + odpowiednia ilość kawy + dobre ubicie + zaworek w kolbie, z trudem czasem udaje mi się ok. 25/25) a na skali jest jeszcze trochę do regulacji in plus. Tak, że chyba nie będzie kłopotu z niedomieloną kawą pod espresso. Pojemnik na kawę jest duży, może nawet zbyt duży, jak na warunki domowe, ale przecierz kawy możemy wsypać tyle, ile chcemy i będzie ok. Dozownik przytwierdzony jest na stałe do obudowy. Jest duży, zawiera 6 komór na zmieloną kawę. Ilość dozowanej kawy regulujemy pokrętłem, które znajduje się w osi dozownika po zdjęciu pokrywy. Polega to na tym, że przekręcając pokrętło w daną stronę zmienia się wysokość komory kawowej. Nie wiem jaka jest ilość kawy przy maksymalnym ustawieniu wysokości komory, po prostu nie ważyłem. Wg Janusza jest to 7,5 g. Jednak przy moim Saeco jedna doza to troche za mało. Po zmianie sprzętu myślę, że ta ilość kawy wystarczy. Obecnie przy zaparzaniu jednej kawy rozwiązuję to w następujący sposób: mielę kawę do komory kawowej w dozowniku aż do jej zapełnienia, następnie małą łyżeczką zsypuje jeszcze niewielką ilość kawy (1-2 g), która pozostała w przewodzie pomiędzy żarnami a dozownikem. Ta dodatkowa kawa rozsypuje się do sąsiednich komór. Można też oczywiście namielić nieco więcej kawy i nic nie wydłubywać. Następnie podstawiam filtr pod otwór spustowy i kręcę dozownikiem tak, żeby trzy sąsiadujące komory z kawą pozbyły się jej. I wtedy ilość kawy do Saeco Magic Espresso jest w sam raz. Sam dozownik pracuje fajnie, nic się nie zacina, a kawa wysypywana jest w całości. Śladowe ilości kawy pozostają na dnie dozownika, lecz przy kilku kawach dziennie napewno nie bedzie to miało wpływu na efekt finalny (aromatyczna kawa). Jakość zmielenia wydaje mi się bardzo dobra, przy drobnym zmieleniu ilość pyłu jest praktycznie niezauważalna. Teraz czekam na dalsze dostawy z tej samej stajni. Myślę, że w komplecie to będzie dopiero to.... Podsumowując, trudno mi się doszukać jakichś konkretnych wad, jest to mój pierwszy młynek żarnowy i być może ich nie dostrzegam. Jeśli ktoś nie zwraca uwagi na na super design, i szuka solidnego sprzętu w bardzo przystępnej cenie, to myślę, że będzie zadowolony. W końcu jest to sprzęt profesjonalny z dobrej firmy, a to do czegoś zobowiązuje (prznajmniej mam taką nadzieję). Jedyną niedogodnością może wydawać się obecność przymocowanego na stałe dozownika. Może to budzić niechęć potencjalnych użytkowników. Ja też miałem takie obiekcje, ale to przełamałem. Po kilku dniach użytkowania stwierdzam, że z dozownikiem można sobie doskonale poradzić, wypracować pewne metoty, no i są sytuacje, w których taki dozownik okaże się bardziej przydatny (przy większej liczbie kaw) . Dalsze spostrzeżenia za czas jakiś.

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » śr 23 sie 2006, 23:46

DEMOKA Mini Mocca M-200 (M-203)

Pare słów o młynku hiszpańskiej firmy DEMOKA. Młynki te są niedostępne i chyba mało popularne w Polsce, za to cieszą się sporym powodzeniem za oceanem, a przede wszystkim na niemieckim Ebayu i w tamtejszych sklepach internetowych. Cena nowego na dzień dzisiejszy to 179 Euro, mój ma trzy lata, kosztował mnie 90 Eu.

Podstawowe dane techniczne:
Moc: 200W
Obroty: 700 obr/min
Zarna: płaskie
Regulacja grubości mielenia: bezstopniowa
Dozownik: brak
Waga 3.8kg

Młynek, dzięki metalowej obudowie i niewielkiej ilości tworzywa sprawia korzystne "pierwsze wrażenie" :) :

Obrazek

W oczy rzuca się pokrętło bezstopniowej regulacji grubości zmielenia:

Obrazek

Młynek nie ma dodatkowego przełącznika on/off, jeśli jest podłączony do sieci uruchaniamy go wciskając kolbą mikroprzełącznik:

Obrazek

Ponieważ młynek, jaki zakupilem był już używany, tuż po sprawdzeniu, czy w ogóle działa :) rozkręciłem go w celu przeczyszczenia i sprawdzenia stanu żaren.
Dostanie się do żaren trwa dosłownie 5 minut. Ponieważ nie jestem ekspertem od młynków, po wyciągnięciu cieżko było mi ocenić ich stan. Wyciągnąłem, oczysciłem, sfotografowalem i włożyłem z powrotem.

Obrazek

Obrazek

Po złożeniu nadeszła chwila na "test w boju", czyli sprawdzenie, co potrafi młynek.
A potrafi sporo. Najdrobniejszy stopień zmielenia "przytyka" moje plastykowe Saeco Via Venetto - może z uwagi na nieszczęsny zaworek w kolbie, dający dodatkowy opór. Wkrótce młynek bedzie mielił dla Gaggi Classic, wiec pewnie trzeba bedzie powrócić do niskiego stopnia zmielenia. Kawa zmielona jest równo, bez cząsteczek wyrażnie odbiegających wielkością od sredniej. Pył kawowy praktycznie niezauważalny. Niska predkość oborotowa, sprawia, że kawa nie nagrzewa się, ale też czas potrzebny do zmielenia 10gr kawy to ok 25-30s
Młynek nie pociada wyłacznika czasowego, wiec zmielenie odpowiedniej ilości kawy wymaga wprawy. Poziom hałasu nie przeszkadza.
Wadą jest fakt, iż z uwagi na łądunki elektrostatyczne częśc drobin kawy przylega do wnętrza "dziubka", wypadając z niego przez jakiś czas po zmieleniu. Powoduje to, iż metalowa płyta u podstawy non-stop obsypana jest niewielką, lecz denerwującą ilością zmielonej kawy.
Drobnym minusem jest tez brak skali stopnia zmielenia - jeśłi ktoś często zmienia go (np. między ekspresem a moką) musi sam dla własnej wygody taką skalę sobie nanieść

Reasumując:
+ potrafi zmielić kawe odpowienio do espresso
+dobra jakość mielenia
+ bezstopniowa regulacja
+ niska predkosc obrotowa
+ brak tworzyw sztucznych w elementach mechanizmu
+ akceptowalny poziom hałasu
+ łatwość czyszczenia

- brak polskiej gwarancji
- efekt elektrostatyczny
- waga mogłaby być wieksza
- brak orientacyjnej skali grubości mielenia
- chyba jednak cena

179Euro + koszta przesyłki to sporo i być może dłużej zastanawiałbym się, czy warto je wydac na urządzenie nie objęte serwisem w Polsce.
90 Euro, jakie zapłaciłem to rownowartośc Solisa w DE. Z jednaj strony miałem więc produkt nowy, na gwarancji, sprawdzony, nieco jednak "plastikowy", a drugiej używany, bez serwisu grawancyjnego i mało z Polsce znany, choć jednak z nieco wyższej połki...
W końcu zadecydował.... wygląd :)
Ostatnio zmieniony sob 02 wrz 2006, 12:46 przez mustapha, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » czw 24 sie 2006, 0:15

Hmm, żarna raczej płaskie :wink: . Zdjęcia dobre ale trudno ocenić stan, mimo, że nie jesteś "ekspertem" powinieneś wyczuć pod palcami czy są "w miarę" ostre. Jeśli nie ma rozrzutu w gradacji to jest OK. Poza tym pewnie można w Polsce zamówić same żarna. Taak, elektrostatyka jest denerwująca. Ale to i tak nic w porównaniu do niektórych młynków.
Generalnie dobry zakup biorąc pod uwagę cenę i dobry stan urządzenia :) .

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » czw 24 sie 2006, 9:01

bardzo ladny zgrabny młynek! hiszpański czyli jakiś daleki kuzyn I-grinderów?

cenowo blisko i-mini (ciekawe ile by w polsce kosztował)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » czw 24 sie 2006, 9:50

Ten młynek ma takie same obroty jak i-1 a widząc te zdjęcia muszę powiedzieć, że żarna obudowane są tak samo i mechanizm sterowania grubościa zmielenia jakby wyjęty z i-1. Czyżby w Hiszpanii wszystkie młynki robi się tak samo?

Mustapha - napisz jaka średnica żaren. Piękny młynek i cieszę się, że dałeś dużo zdjęć - może mógłbyś dodać zdjęcia młynka po użyciu? Szczególnie interesuje mnie czy zostaje trochę kawy w "dzióbku" oraz zdjęcie z góry bez pojemnika ale z ziarnami kawy w żarnach- chciałbym zobaczyć ile jest miejsca tam miejsca na ziarna.

mustapha
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 139
Rejestracja: ndz 01 sty 2006, 20:09
Lokalizacja: Rybnik

Postautor: mustapha » pt 25 sie 2006, 18:26

Witam,

Oto zdjęcia, o które prosił zamoy. Skonczyłem testy i wreszcie wsypałem "prawdziwą kawe" - India Plantation A z dodatkiem "monsunowej" indyjskiej robusty. Taka mieszanka natychniast "przytkała" mój ekspres - musiałem sporo zwiększyć grubość mielenia i teraz mam naprawde spory zapas :)
Zarna są ostre, średnicy około 54-56mm.
Pytanie , gdzie ewentualnie mógłbym dokupić zapasowe ? Może te od i-grinderów bedą pasowac ? ;)
Generalnie jestem bardzo zadowolony i szczerze polecam. W tej chwili na ebay'u znowu pojawiły się lekko używane egzemplarze - być może licytacje zakonczą się w granicach 100Eu...

Obrazek
Bezpośredni link do zdjęcia: http://www.fotohobby.bighost.pl/democa/ziarna.jpg

Obrazek

serec
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: wt 11 kwie 2006, 19:01
Lokalizacja: Warszawa

I-mini

Postautor: serec » ndz 03 wrz 2006, 12:28

Ascaso I-mini.

Młynek posiada żarna stożkowe o średnicy 38mm w obudowie z tworzywa sztucznego, które kręcą się z prędkością 1200 obrotów na minutę. Posiada obudowę aluminiową (całkowita wysokość 30 cm) i plastikowy pojemnik na ziarna o pojemności 250 gram.
Jest to mój pierwszy młynek żarnowy. Regulacja młynka jest tak jak w większych młynkach tej firmy - płynnie realizowana śrubą mikrometryczną. Młynek ma duży zakres mielenia kawy i przy moim ekspresie (Gaggia Clasic) mam naprawdę duży zapas. Myślę, że nie ma problemu ze zmieleniem tym sprzętem kawy do tygielka. Młynek dostałem z ustawionym tak drobnym mieleniem, że godzinna regulacja polegała na zwiększaniu granulacji tak, aby coś wypłynęło z wylewek. Zastanawiałem się wcześniej nad Solisem Maestro albo Juniorem firmy Fiorenzato. Wybrałem Ascaso ze względu prostotę obsługi, kompaktowe wymiary, pewny serwis i na wygląd. Mam nadzieję, że plastikowa obudowa żaren znacząco nie wpłynie na ich trwałość.
Zalety:
- stabilna metalowa obudowa
- płynna regulacja w szerokim zakresie
- praktycznie brak pyłu po mieleniu
- brak dozownika (w domowych zastosowaniach przy kilku kawach dziennie)
- gwarancja i serwis w Polsce
Wady:
- zostaje trochę kawy w „dzióbku” (podobnie jak w I-1)
- chyba jednak cena jak na polskie realia, w przypadku częstych zmian grubości mielenia (np. mokka i ekspres) uciążliwa regulacja spowodowana brakiem skali.

Reasumując, jestem bardzo zadowolony z tego młynka i mam nadzieję, że mi długo posłuży.
Młynek zakupiłem oczywiście w Delicarte s.c..

pozdrawiam

serec
Ostatnio zmieniony wt 03 lip 2007, 22:44 przez serec, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Ascaso i-1d

Postautor: zamek » ndz 03 wrz 2006, 15:58

Ascaso i-1d

Dane techniczne dostępne na: www.ascaso.com i www.coffeelovers.com.pl

Plusy:

+ płaskie 54mm żarna
+ bezstopniowa, bardzo dokładna regulacja mielenia
+ równomierność mielenia
+ metalowa obudowa, młynek jest ciężki, stabilny, sprawia wrażenie porządnie zbudowanego
+ wolne obroty - kawa mało się ogrzewa i traci mniej aromatu



Minusy:

- plastikowy element przykrywający mocowanie żaren - lepiej (łatwość dostępu i estetyka) jest to rozwiązane w młynku Demoka, który opisał mustapha
- dozownik - odradzam do użytku domowego - wymaga przyzwyczajenia ale daje się opanować
- pozostałości kawy w kanale między żarnami i dozownikiem
- kawa mieli się dość wolno ale w domowym zastosowaniu nie powinno to przeszkadzać - 30 sekund dla doppio
- za krótka "stopka" młynka - drobinki kawy spadają na pograniczu pojemnika na zmieloną kawę na "stopce" - w efekcie wiele ląduje na blacie kuchennym dodając pracy przy utrzymywaniu kącika kawowego w czystości
- gumowe nóżki młynka brudzą blat przy przesuwaniu
- "ząbki" na wlocie do komory żaren - komplikacje z tym związane opisane są tutaj: http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=967
- trochę za głośny


Obrazek

Zainteresowanym polecam dodatkową lekture:

http://www.coffeegeek.com/proreviews/de ... ovagrinder
Ostatnio zmieniony wt 24 paź 2006, 20:00 przez zamek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Gaggia MDF

Postautor: Iadurobros » śr 18 paź 2006, 20:11

Gaggia MDF - czarna gruba blacha, ciężki ale i kompaktowy, nie przerażający rozmiarami młynek. Do żaren się nie dobierałem bo nie wiem jak zdjąć pojemnik :? . Regulacja za pomocą pojemnika od 1 do 34 skala widoczna w okienku poniżej pojemnika. Zmielone ziarna wpadają do pojemnika z dozownikiem.

Plusy:
- mały
- półprofesjonalny
- równomierne mielenie
- cichy
- cena

Minusy:
- mały odstęp pomiędzy dozownikiem a "uszami" na portafiltr ( ale może tak jest i w innych młynkach ? )
- ślizga się na blacie ( obecnie stoi na starej podkładce pod myszke -gąbkowa )
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość