Młynek i-mini i2 (ABS)

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Dar01
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 65
Rejestracja: sob 30 sty 2010, 18:37
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: Dar01 » sob 27 lut 2010, 20:13

rozkręciłam mój nowy i-2mini młynek, poznałam jego wnętrzności :jump: Skręciłam na max, potem o pół obrotu, jak kazał Jogi. Pojawił się problem, jedna ze śrub na stopce była źle wkręcona, wyszła z trudem, ma uszkodzony gwint i gniazdo też (ono jest chyba z aluminium). Będzie problem, skręcić skręcę, ale potem przy czyszczeniu znów trzeba rozkręcać, w końcu się to kompletnie rozwali. :( na razie młynek jest nie przykręcony, żeby można było regulować żarna po każdej próbie mielenia bez odkręcania śrub. Ale co potem :roll:

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » sob 27 lut 2010, 20:29

Jeśli śruba ma uszkodzony gwint, to raczej nie wkręcaj jej znowu. Wymień na nową. Jeżeli gniazdo ma uszkodzony gwint, nowa śruba powinna wyrobić gwint na nowo, o ile nie ma za dużych ubytków (ale to jest alu, powinno się udać). W razie czego można nagwintować nowy rozmiar. Jak już wstrzelisz się w ustawienia młynka metodą Jogiego, kręć już śrubą mikrometryczną. Podejrzewam, że wystarczy niewiele obrotów.
======
Jeszcze odnośnie uszkodzonej śruby. Wokół gwintu może być owinięty zerwany gwint gniazda. Może trzeba go tylko wydłubać.
Stopkę ze śrubą lepiej przykręć, bo podczas mielenia ona trzyma górne żarno i nie pozwala mu się przekręcić razem z dolnym, gdy między żarnami jest kawa.
Ostatnio zmieniony sob 27 lut 2010, 20:42 przez slavik, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » sob 27 lut 2010, 20:32

Zamiast często rozkręcać młyn do czyszczenia, można by spróbować czyścić go przy pomocy... odkurzacza :D. Od góry - strony gdzie wsypuje się ziarna i od strony wylotu. Myślę, że dobrze ssący odkurzacz poradziłby sobie z tym. :lol: Może jest to jakieś rozwiązanie? :)
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » sob 27 lut 2010, 20:38

Co jakiś czas, trzeba niestety dobrać się do łopatek i przeczyścić żarna.(w środku, w zakamarkach lubi zbierać się kawa). Oczywiście zależy to od przemiału.
Przy zmianie ziarenek robię tak jak podpowiada Metiu. Odkurzacz... :wink:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 01 mar 2010, 7:53

Nawet słaby odkurzacz sobie z tym poradzi, a dodatkowa zaleta to, że później całe mieszkanie będzie kawą pachniało. Pozostaje tam zwykle nad łopatkami taki ubity krążek kawowy, który trzeba rozbić ręcznie.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » pn 01 mar 2010, 19:08

Albo w miarę możliwości patyczkiem lub drugą stroną pędzelka... :D Chociaż nie ma to jak "dłubanie" palcem :lol:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 02 mar 2010, 7:42

Pamiętając oczywiście o względach bezpieczeństwa, odłączywszy uprzednio młynek z prądu. :D Palcem się tam chyba nie dostanie, a patyczek też wszystkiego nie wyciągnie, zwłaszcza spomiędzy samych łopatek, więc raz na jakiś czas warto nawet to przemyć delikatnie spirytusem, bo to tłuste osady. Po zdjęciu kopułki i żaren oczywiście. Bo wbrew pozorom zdejmowanie żarna to żaden problem. To tylko 3 śrubki.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

dim-dim
Posty: 1
Rejestracja: pn 03 maja 2010, 16:54
Lokalizacja: ldz

Postautor: dim-dim » pn 03 maja 2010, 17:08

od dłuższego czasu zastanawiam się nad zrezygnowaniem z gotowych mielonek i dokupieniem młynka. czy według forumowych ekspertów młynek i-2 mini nadaje się do zmielenia kawy do (jak na domowe warunki) porządnego espresso (mam ekspres saeco via venezia), czy też powinienem szukać czegoś innego?
Świat jest zawsze nowy bez względu na to, jak stare są jego korzenie.

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pn 03 maja 2010, 17:24

Nie jestem ekspertem, ale mam i-mini.... :wink:
Na potrzeby espresso wystarcza. Tutaj ogranicza nas już tylko zasobność portfela i wymagania jakie sobie stawiamy.
Chociaż jak czytam Forum, niektóre młynki ciut tańsze, po tuningu, też się nadają na początek... :roll:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » pn 03 maja 2010, 19:09

Mój się nadaje.
Chyba

kawowyK
Posty: 4
Rejestracja: śr 25 sie 2010, 13:31

Postautor: kawowyK » wt 28 wrz 2010, 9:30

Jak często trzeba czyścić młynek ascaso ? Co właściwie trzeba zrobić ? Czym należy go czyścić ?

Czy można poprzez zbyt mocne dokręcenie żaren zepsuć młynek ? Wychodzi mi zgodnie z wymogami 25 s/25 ml , ale nie wiem czy ze względu na odgłosy młynka, żarna są zbyt blisko siebie. Może mi się wydaje.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 28 wrz 2010, 9:44

Czyścić trzeba tak często, jak to tylko możliwe. O samym czyszczeniu i rozkręcaniu żaren jest informacja w instrukcji i na forum też sporo się znajdzie.
A o szybkim ustawianiu żaren >tutaj<.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » wt 28 wrz 2010, 16:08

Czyścimy odkurzaczem i pędzelkiem. Ja robię to po każdej zmianie mieszanki. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

rafcio
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: czw 09 wrz 2010, 17:03

Postautor: rafcio » wt 28 wrz 2010, 19:34

Czy ktoś z użytkowników i2 mini mógłby napisać coś na temat wyglądu kawy wylatującej z młynka? ja zbieram pierwsze doświadczenia ze sprzętem i zastanawiam się, czy to normalne, że bez względu na grubość mielenia kawa wypada zawsze w postaci grudek? grudki nie są zbyt mocno zbite i dość łatwo ubijają. ale nie wykluczone, że tylko powierzchownie a głębiej tworzą się kanały. nie wiem, czy to ok, czy coś nie tak z młynkiem.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » wt 28 wrz 2010, 19:53

Z młynkiem wszystko ok. Zauważyłem że grudki nie powstają od razu, tworzą się w ostatniej fazie mielenia, gdy w pfie mam już małą "górkę" kawy.
Radzę sobie z nimi widelcem, nie sprawiają problemu. :wink: Gdzieś na forum opisywane były metody ich pozbywania się.
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość