Młynek i-mini i2 (ABS)

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ziarenko » wt 28 wrz 2010, 19:57

Ten problem był poruszany m.in TU oraz TU
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

muras13
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 23 lis 2010, 2:56

Postautor: muras13 » czw 02 gru 2010, 17:20

Witam
Znacie może jakiś dobry, pewny i tani sklep gdzie mogę zakupić asceso i mini ?
Dzieki za odp

Awatar użytkownika
n-krzychu
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: śr 09 cze 2010, 23:07
Sprzęt: młynek i-steel Ascaso
ekspres Ascaso Uno Prof PID
Lokalizacja: Bolesławiec Śl

Postautor: n-krzychu » czw 02 gru 2010, 17:22

Poślij priv'a do użytkownika "Janusz".

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Postautor: Remogiusz » pn 20 gru 2010, 0:54

Witam,
Mam pytanko bo nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi. Mianowicie:
"Ile czasu młynek może pracować bez przerwy?"

Potrzebuję zmielić jakieś 2 kg ziaren (nie pytajcie dlaczego :P ) i nie wiem czy silniczek potrafi to zrobić. W instrukcji nie znalazłem ani słowa o tym...
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pn 20 gru 2010, 8:07

Oj, wydaje mi się, że w mojej instrukcji było napisane, ale nie mogę sobie przypomnieć, czy to było 45 sekund czy minuta? Nie pamiętam teraz, ale na pewno dłużej niż 2 minuty bym nie próbował, bo ani dla kawy ani dla młynka to nie będzie dobre.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Postautor: Remogiusz » pn 20 gru 2010, 10:21

To do Świąt jeszcze trochę czasu-może się uda namielić :P
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

purgalm
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 19:08

...

Postautor: purgalm » wt 21 gru 2010, 23:56

Wiem, że to co napiszę wyda się Wam rzeczą oczywistą, ale z pewnością skorzystają na tym nowicjusze (tacy jak ja).
Dokręcanie żarna do końca robimy WŁASNĄ DŁONIĄ, A NIE ŚRUBĄ DO REGULACJI!!!
W tym celu trzeba zdjąć górną pokrywę, odkręcić śrubki podstawy pokrętła ślimakowego i odsunąć ślimak od zębatki i dopiero wtedy dokręcać ręką żarno do wyczywalnego oporu. !!!NIGDY NIE ROBIĆ TEGO POKRĘTŁEM!!!

Przeczytałem dzisiaj dwa wątki na temat regulacji grubości mielenia w Ascaso (I-2 Mini) i nie znalazłem w nich informacji o tym. Dokręciłem śrubą do końca i wyłamałem kilka ząbków z obudowy górnego żarna i zakleszczyłem żarna. Oczywiście muszę wymienić na własny koszt uszkodzony element, ale p. Janusz ponownie stanął na wysokości zadania i załatwił wszystko bardzo szybko i sprawnie.

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Postautor: Remogiusz » śr 22 gru 2010, 0:33

Prawdę mówiąc to jak kupiłem mini'ego to też nad tym się zastanawiałem ale w moim wystarczyło 5 obrotów śrubką żeby dojść do 25/25 i nie potrzebowałem wykręcać nawet śrubek... ale fakt-nigdzie znaleść tej informacji też nie mogłem (choć logiczne mi się to zdało) ;)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 22 gru 2010, 1:00

Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

purgalm
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: sob 04 gru 2010, 19:08

...

Postautor: purgalm » śr 22 gru 2010, 1:43

Super, dzięki za wklejenie linka - przyda się potomnym ;)
Niestety tamten wątek nie wyskakuje w szukajce na pierwszej stronie i dlatego go pewnie nie znalazłem. A z dwóch pozostałych wątków jakie na ten temat przeczytałem nie wynika jasno, iż trzeba to zrobić ręcznie, a nie ślimakiem.
Poza tym, jogi w podlinkowanym przez Ciebie poście pisze:
żeby nie robić milion obrotów śrubą mikrometryczną, trzeba ją odłączyć od zębatki
A to nie jest to samo o czym napisałem powyżej. Kręcić śrubą nie można do oporu bo w ten sposób zniszczy się zębatkę i prawdopodobnie zakleszczy żarna, a nie tylko dlatego, że bez śruby jest szybciej.

vuki
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: śr 22 gru 2010, 22:11

Postautor: vuki » śr 02 lut 2011, 8:08

jak odmierzacie ilość kawy do PF?
liczycie sekundy mielenia, wprawa czyni mistrza czy jak?

nie uważacie, że widełki powinny być wyżej w młynku
bo kawa się trochę wysypuje?
wylot z młynka niefortunnie skonstruowany
(mam na myśli i-2 mini)
Ostatnio zmieniony śr 02 lut 2011, 9:09 przez vuki, łącznie zmieniany 1 raz.

krist
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: pt 29 sty 2010, 23:15
Sprzęt: Ascaso i-steel uno.13
Lokalizacja: Mikołów

Postautor: krist » śr 02 lut 2011, 8:42

Ja mam pod ręką wagę elektroniczną, gdyż różne kawy różnie przelatują przez młynek i w moim przypadku ocena ilosci "na oko" niezbyt się sprawdza.
ascaso i-steel uno.13

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 02 lut 2011, 8:51

Młynki z timerami dają całkiem niezłą powtarzalność. Gdy timera nie ma odmierzanie czasu pomaga zmieścić się w pewnym odpowiednim przedziale wagowym. Z reguły lepiej mieć zmielone za dużo niż za mało. Później wyrównanie do krawędzi PF-a i niestety czasem nie udaje się trafić idealnie, więc trochę kawy może się zmarnować.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

vuki
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: śr 22 gru 2010, 22:11

Postautor: vuki » śr 02 lut 2011, 9:37

tak wyglądają filtry ascaso
czarna miarka ma 7g i kolejno 2x i 3x aby dopełnić do krawędzi
nie za dużo tej kawy? wychodzi 14g przy parzeniu 1 filiżanki

jak mocno ubijacie kawę?
mam ciężki tamper i tylko lekko dociskam i woda ma problem
przebić się przez 21g w PF (wiem, za drobno miele)

Obrazek

vuki
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: śr 22 gru 2010, 22:11

Postautor: vuki » śr 02 lut 2011, 11:50

dobra kawa mi się kończy przy tych testach:(
dlaczego nie kupiłem jakieś siury do zabawy?
odkręciłem młynek na 1 i 1/4 obrotu i dalej nie chce przelecieć woda
oj Yogi a gdzie te Twoje 1/2 obrotu? [/img]


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość