Młynek i-mini i2 (ABS)
Ustalmy fakty. O które obroty chodzi? O obroty żarna? Tak się domyślam. Każda kawa ma trochę inne wymagania, a ekspres tym bardziej. Podwójne sitko na 20 gramów nie jest żadnym ewenementem, ale to już taka górna granica i to może też mieć znaczenie w dobraniu parametrów. Dlatego łatwiej dochodzić do dobrych efektów od grubszego mielenia ku drobniejszemu. Oczywiście w pewnych granicach ustawiając wstępnie młynek.
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M

Nawet przez myśl mi nie przeszło, że masz pretensje.
Zaraz, niech to sobie wyobrażę z godziny 17 na 12, to niecałe pół obrotu żarna. Ty odkręciłeś już ponad 1 i 1/4 obrotu i nic. To musi być jakieś inne żarno, albo już nie wiem co. U mnie 2 obroty odkręcone ledwo by dały radę do moki.
Upewnię się jeszcze, czy na pewno mówimy o tej samej metodzie. Odkręciłeś dekiel, widziałeś górne żarno, dokręciłeś je ręką do styku górnego z dolnym, zaznaczyłeś gdzieś jakiś punkt zerowy i odkręciłeś te 1 i 1/4 obrotu? Jeżeli np. kreska na żarnie była na 12 to odkręcając żarno teraz jest cały obrót w lewo i jeszcze na za 15 dwunasta?

Zaraz, niech to sobie wyobrażę z godziny 17 na 12, to niecałe pół obrotu żarna. Ty odkręciłeś już ponad 1 i 1/4 obrotu i nic. To musi być jakieś inne żarno, albo już nie wiem co. U mnie 2 obroty odkręcone ledwo by dały radę do moki.
Upewnię się jeszcze, czy na pewno mówimy o tej samej metodzie. Odkręciłeś dekiel, widziałeś górne żarno, dokręciłeś je ręką do styku górnego z dolnym, zaznaczyłeś gdzieś jakiś punkt zerowy i odkręciłeś te 1 i 1/4 obrotu? Jeżeli np. kreska na żarnie była na 12 to odkręcając żarno teraz jest cały obrót w lewo i jeszcze na za 15 dwunasta?
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M

tak, zdjąłem plastik z góry (1 śrubka)
popuściłem 2 śrubki ślimaka i zwolniłem żarno górne
skręciłem je zgodnie z ruchem zegara, zaznaczyłem "zero"
i odwrotnie do wskazówek zegara o 1 i 15 minut;)
do testów używam Jakobsa zielonego mielonego i przez pełne, ubite sito
też jest problem się przebić choć wydaje mi się grubiej zmielona niż ja to robię
popuściłem 2 śrubki ślimaka i zwolniłem żarno górne
skręciłem je zgodnie z ruchem zegara, zaznaczyłem "zero"
i odwrotnie do wskazówek zegara o 1 i 15 minut;)
do testów używam Jakobsa zielonego mielonego i przez pełne, ubite sito
też jest problem się przebić choć wydaje mi się grubiej zmielona niż ja to robię
- Metiu
- kawa w żyłach
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Panowie, skoro Janusz mówi że jest ryzyko i miał związane z uszkodzeniami w transporcie zwroty, to znaczy że jest jakaś wada konstrukcyjna i już. To że się komuś udało - OK, ryzyko nadal istnieje. 

Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery