Młynek uniwersalny — do espresso i do moki

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
sid44
Posty: 3
Rejestracja: sob 02 lip 2011, 17:06
Sprzęt: FP made in IKEA
Bialetti Musa satin 10Tz
Lokalizacja: Lubin

Re: Dylemat... do FP i moki, no właśnie co?

Postautor: sid44 » sob 02 lip 2011, 23:25

Demoka tylko nie jest na M, ale jak czytasz dalej to widzisz M-207 :D
Coraz cieplej, tu jest chyba najtaniej na chwilę obecną, a kurs funta sprzyja. Można się jeszcze potargować z Primulatorem (co na pewno nastąpi w moim przypadku jeśli się zdecyduję), zawsze to serwis na miejscu.

Ines1977
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 08 mar 2011, 13:15
Sprzęt: Gaggia MDF, Ariete Roma de Luxe, Aeropress, kafietiera x2, dripper, FP

Re: Jaki Młynek - uniwersalny do espresso i do mokki.

Postautor: Ines1977 » pn 18 lip 2011, 14:00

Przyłączam się do pytania z tematu. Na razie wytypowałam dwa: Gaggia MDF i Graef CM 80. Czy ktoś kto jest w posiadaniu tego pierwszego może powiedzieć czy po zmieleniu zostają gdzieś w wylocie resztki kawy? Będę wkrótce testować różne ziarenka i wolałabym żeby się nie mieszały. To dla mnie ważne. W moim obecnym zostaje tyle, że muszę mnóstwo kawy zmielić nim zacznie wychodzić ta, którą rzeczywiście mielę.

_____________________________________________
22 lipca 2011

Nie czekając na odpowiedź, bo być może nadarzyła się okazja (to się jeszcze okaże :) ), kupiłam Gaggie http://allegro.pl/mlynek-gaggia-mdf-i1726125761.html
Wczoraj dotarła i nie zdążyłam jeszcze wypróbować ale wydaje się, że jednak kawa będzie pozostawać a ile i czy da się ją wydobyć to się okaże.

Pytanie nie związane z tematem: wie ktoś może jaka gwarancja przysługuje w takiej sytuacji: towar deklarowany jako nowy z nadwyżek magazynowych. Czy sprzedający postępuje zgodnie z prawem dając tylko 14 dni na rozruch? Skoro nowy to nie powinna być normalna gwarancja producenta/sprzedającego?

vincec
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: pt 04 maja 2012, 0:14
Sprzęt: Bialetti "MOKA EXPRESS" 1 i 3

Uniwersalny młynek

Postautor: vincec » pn 07 maja 2012, 21:29

witam
mam pytanie w niedługim czasie będę przymierzał się do młynka , i szukam takiego" uniwersalnego " jeśli można to tak nazwać.O co chodzi , korzystam na razie z kafetierki pewnie kiedyś dorobię się expresu :-) i szukam młynka który będzie służył mi na razie do kafetierki a później do expresu. Cena do max 1200 zł .Jaki polecicie

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Uniwersalny młynek

Postautor: SzaChowieC » wt 08 maja 2012, 7:44

Ekspresu.. Kawa mielona do ekspresu musi być drobno mielona, zaś do moki - kawiarki - powinna być nieco grubiej zmielona. Więc mi się wydaje, że wystarczy kupić dobry młynek żarnowy i potem zmieniać ustawienia grubości mielenia, co jest chyba nieco kłopotliwe. Jesteś w podobnej sytuacji co ja tyle że ja mam już ekspres, i mokę też mam i zbieram na młynek i zamierzam kupić i2-mini bez kombinowania.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Uniwersalny młynek

Postautor: cyrus » wt 08 maja 2012, 9:47

Uniwersalny młynek chyba nie istnieje :wink:
Młynki można podzielić, ze względu na dobór grubości mielenia na: precyzyjne sterowane śrubą lub zgrubne, sterowane pierścieniem. W śrubowym, aby przejść z przemiału pod espresso do przemiału pod kawiarkę lub dripa trzeba kręcić śrubą pół dnia. Z kolei w pierścieniowych zmiany dokonuje się szybko, ale nie da rady dobrać przemiału bardzo precyzyjnie — często zdarza się, że dobra grubość przemiału pod espresso leży między podziałkami...
Poza tym często pozostaje problem pozostającej kawy w dzióbku młynka.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Freezer64
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 670
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 19:12
Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
Lokalizacja: Kraków

Re: Uniwersalny młynek

Postautor: Freezer64 » wt 08 maja 2012, 13:15

Dlatego można powiedzieć, że te sterowane śrubą są mało uniwersalne ;)
Vario Home wydaje się być najwygodniejszy przy częstych przejściach z dripa na espresso i vice versa, tylko to większy wydatek.
W budżecie mieści się np. Eureka Mignon, popularny ostatnio model, z powodu dobrej jakości we względnie niskiej cenie. Regulowany pokrętłem, podobno przejście z espresso do French pressa to dwa pełne obroty, ale sądzę, że można również wystarczająco precyzyjnie regulować przemiał do espresso (chyba, najlepiej o to spytać właścicieli w wątku dot. tego młynka).

Awatar użytkownika
SzaChowieC
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: wt 27 mar 2012, 18:57
Sprzęt: Kawiarka|AeroPress|Drip|
Tiamo| Ascaso I-2 mini|
EEA 110| Ascaso Basic|
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Uniwersalny młynek

Postautor: SzaChowieC » wt 08 maja 2012, 15:52

Może jak nie masz ekspresu to kup sobie ręczny młynek np. Hario Slim albo ze sklepu Tchibo koszt to około 150 zł, a w późniejszym czasie kupisz młynek i do niego ekspres i będziesz miał dwa zestawy..

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Uniwersalny młynek

Postautor: kawcio » wt 08 maja 2012, 18:14

Chciałem napisać to co napisał Freezer64, zatem już nie piszę, ale popieram ;)
Ewentualnie jakiś używamy cyfrowy Mazzer albo Macap bez śruby mikrometrycznej.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości