Macap MC4 - zły młynek bez sprężynek — dla mnie spox!!!

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!

Ten młynek w wersji MC4, lub pokrewnej:

Mam i jestem zadowolony!
13
21%
Mam i jestem niezadowolony...
2
3%
Nie mam, ale planuję jego zakup.
12
20%
Nie mam i nie kupię - jest za drogi!
4
7%
Nie mam i nie kupię - mam lepszy sprzęt.
10
16%
Po co komu taki młynek.
4
7%
Nie wiem o co chodzi, ale chcę wziąć udział w ankiecie.
13
21%
slavik - wpisujesz się TU.... ;-)
3
5%
 
Liczba głosów: 61

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: kawcio » śr 30 mar 2011, 11:21

Dobrze, ale tak jak pisał roger to nie zmienia faktu, że ludzie i tak później robią 'po swojemu', albo nic nie robią przy tym sprzęcie. Dopiero jak kawa zmielona Macapowi wychodzi górą to drapią się po głowie....
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: Poszukuję.
Lokalizacja: Kraków

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: maro » śr 30 mar 2011, 11:29

Bez przesady... Macap ma także blokadę opróżniania zasobnika... :wink:
O.K. Z postu, który komentowałem wynika, że Macap nie posiada blokady. Ewentualnie blokada jest tylko brak umiejętności jej użycia :wink:
Kupię ekspres dźwigniowy.

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: Piotr » śr 30 mar 2011, 11:48

Dopiero jak kawa zmielona Macapowi wychodzi górą to drapią się po głowie....
Ok zgadzam się z tym że czasem bezmyślność ludzka nie zna granic. :roll: Ale i tak mam jakieś takie moje osobiste przekonanie, że klient liczy się przed zakupem. Po transakcji wszystko się zmienia. Jeżeli jeszcze raz pojadę tam będzie taka sama sytuacja, będziemy wiedzieć czyja to wina. :wink:
Było dokładnie tak jak piszesz kawa wychodziła górą, a nie do pojemnika na zmieloną kawę. :wink:

Ps: Maro, Fux to z tym zbieranie ziarenek po domu to była tylko forma żartu. :kwiat: Oczywiście że większość młynków(Mazzer, Macap, Copak) posiada blokadę którą można zatrzymać kawę.
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: roger » śr 30 mar 2011, 12:53

... ale jeżeli ktoś zainwestował kilkadziesiąt tysięcy złotych w sprzęt(całe wyposażenie kuchni, piec konwekcyjno parowy, gazówki, kotły warzelnicze,itd, oraz ekspres, młynek i drobny sprzęt), to chyba raczej będzie dbał o niego...
nie chce Cię rozczarować :-) ale jesteś w błędzie - oczywiście nie dotyczy to wszystkich.
Znam lokal gdzie wartość sprzętu na kuchni jest równa całkiem fajnemu wolnostojącemu domowi. A właściciel lokalu na kuchni był może 2 razy w ciągu 1,5 roku.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Piotr
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 340
Rejestracja: pn 15 lis 2010, 20:33
Sprzęt: Krups Expert GVX231,Bialetti Venus, Aeropress, Drip
Lokalizacja: Poznań

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: Piotr » śr 30 mar 2011, 13:03

Ok, tu masz racje. :wink: Też znam takie lokale. Ale w tym przypadku to jest placówka edukacyjna. :wink:
Piszę książkę.
Ponumerowałem już strony.
- Steven Wright.

Awatar użytkownika
marctwain
@mod
@mod
Posty: 1114
Rejestracja: śr 28 paź 2009, 17:49
Sprzęt: A.Basic/I2/S.Vienna SA x 2, AP/Hario MSS1, F.MissCombiDuo
Lokalizacja: 05-077

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: marctwain » śr 30 mar 2011, 14:20

Lokale lokalami. Młynki młynkami. Gentlemen, :kwiat:
Żyję.:) Mariusz Obrazek

Awatar użytkownika
Yuurei
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 286
Rejestracja: ndz 11 lis 2007, 21:22
Sprzęt: VBM:Domobar:Junior:DB + Macap:M4 + Hario Drip Pot + Hario Skerton
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: Yuurei » wt 05 kwie 2011, 20:10

Aby zmienić grubość mielenia należy przycisk wcisnąć, a następnie pierścień obrócić zgodnie z opisami na nim zamieszczonymi. Powinno się to robić na pustym młynku, lub na pracującym gdy pusty nie jest. Kręcenie pierścieniem gdy między żarnami znajduje się kawa może doprowadzić do zakleszczenia żaren (to może być pierwszy powód niemożności obrócenia pierścienia).
Dawno mnie nie było i w dodatku odświeżam stary temat ale w wypowiedzi Voita jest mała nieścisłość. Przy zmianie grubości mielenia w Macap'ie z krokową regulacją ową regulację przeprowadza się na wyłączonym silniku. W przeciwieństwie do modelu regulowanego śrubą - tam regulacji dokonuje się na pracującym silniku.
Przynajmniej według instrukcji ;)
ObrazekVibiemme Domobar Junior DB + Macap M4 R C83
ObrazekLa Brasiliana Marfisa

Awatar użytkownika
rusek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: ndz 27 maja 2007, 17:01
Sprzęt: VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T
Lokalizacja: Konin

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: rusek » wt 12 kwie 2011, 11:24

Nie mając śruby można niechcący za mocno skręcić żarna i je uszkodzić. Dlatego pewnie zaleca się regulację przy wyłączonej maszynie. Mając śrubę ciężko od razu zakleszczyć żarna. Ja reguluję swoją śrubą na wyłączonym silniku.
VBM Domobar Junior HX + Macap MC4T (R-C18) = :)

Awatar użytkownika
Voit
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: pn 17 gru 2007, 0:23
Sprzęt: Ekspres: ECM Mechanika Profi
Młynek: ECM Casa
Kafetierka: BRA Bella
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: Voit » wt 12 kwie 2011, 12:30

Eeeee... raczej odwrotnie. Operowanie pierścieniem za pomocą śruby mikrometrycznej, która wyposażona jest w przekładnię ślimakową, zwiększa ryzyko nieumyślnego zakleszczenia żaren. Łatwiej jest "zacisnąć" żarna na drobinach kawy.

Lepiej jest regulować młynek gdy żarna wirują, zwłaszcza gdy grubość mielenia jest zmniejszana.
Cafe Saula Gran Espresso Premium 1kg - kawa z hiszpańskim temperamentem

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: Jogi » wt 12 kwie 2011, 12:43

Mnie zaś ostatnio zaintrygowało co innego w Macapach. Timer. Nie wiem, czy są to najnowsze modele czy były też dostępne wcześniej. Nie zwróciłem nigdy uwagi. Ale to, co mnie zastanowiło to skala od 1 do 4. Czy są to sekundy, czy tylko takie oznaczenie orientacyjne, bo w 4 sekundy na doppio to chyba tylko K30 potrafi.
Załączniki
timer.jpg
timer.jpg (3.35 KiB) Przejrzano 3219 razy
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Voit
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: pn 17 gru 2007, 0:23
Sprzęt: Ekspres: ECM Mechanika Profi
Młynek: ECM Casa
Kafetierka: BRA Bella
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: Voit » wt 12 kwie 2011, 13:16

Podziałka timerów w Macapach wyskalowana jest w minutach. Mimo że jest to mechaniczny timer, to jednak wyskalowanie jest dość dokładne (weryfikowałem ze stoperem).
Cafe Saula Gran Espresso Premium 1kg - kawa z hiszpańskim temperamentem

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: >Petrus< » pn 06 cze 2011, 15:44

Jest jeden minus - przy mieleniu duuuużej ilości kawy, np. do kafaterki na wyjazd, w modelu, który mam po chwili drobinki przemiału lecą wszędzie, tylko nie do szklanki po Nutelli..... no i mam za swoje - trzeba było kupić z dozownikiem .... :( ......Roger....... :? :roll: :wink: czy można dokupić sam dozownik???

Ale tak poza tym [email protected]@..... 8) w sumie dlatego mnie wcięło z forum..... kupiłem fajny sprzęt i piłem kawę..... CODZIENNIE.... czasem nawet kilka razy.... :roll: <emotki ruleZZZZ>

zibik
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: ndz 15 mar 2009, 14:19
Sprzęt: była Nivona 610 ...
jest La Pavoni Pucinno PCL/Macap MC4
Lokalizacja: Połczyn-Zdrój

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: zibik » pn 02 lip 2012, 21:22

Odświeżam stary temat z prośbą o pomoc.
Ni jak nie mogę odkręcić górnych żaren w MC4 z regulacją skokową.
Wygląda jakby był maksymalnie skręcony zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Silnik po włączeniu (na chwilę) lekko buczy.
Ze zdjęć w tym wątku wnioskuję, że gwint jest normalny i powinienem go wykręcić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara ? Próbowałem zresztą w obie strony i nie idzie.
Co mogę zrobić ?
Może istnieje jakiś inny sposób na 'rozluźnienie' żaren?
IMAG0308.jpg
Tak to wygląda
Pozdrawiam !
Zibi K.
--Nie daj się zwariować - to 'tylko' kawa --

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: zbignes » pn 02 lip 2012, 21:32

Przemiennie poruszać w lewo i prawo, malutki skok będzie stopniowo coraz większy i w pewnym momencie opór ustąpi. Możesz trochę podgrzać żarna za pomocą suszarki do włosów.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: MACAP MC4 - ZŁY MŁYNEK BEZ SPRĘŻYNEK - dla mnie spox!!!

Postautor: loock » wt 03 lip 2012, 2:11

A to ci niedobry młynek...bez sprężynek :D Jak byś sobie normalny kupił, na sprężynkach to by ci takiego numeru nie wywinął :D Podgrzewanie nic nie da, lepiej puknąć młotkiem umiejętnie, pójdzie :D


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość