Młynek, w którym nie zostaje kawa.
- pytlakos
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Młynek, w którym nie zostaje kawa.
Witajcie,
Wiem, że temat jest trochę przesadzony, ale dobrze pokazuje idee tego wątku...
A pytanie jest w istocie dwojakie:
1. Który z młynków domowych klasy powiedzmy Macap MC4 zostawia najmniej kawy w swoich wnętrznościach?
2. W jednej z wypowiedzi na forum (chyba Janusza) pojawiła się informacja, że istnieją młynki z poziomym ślimakiem, które wyrzucają kawę do czysta. Znacie jakiś przykład takiego młynka? Nadają się one jako młynki domowe?
Wiem, że temat jest trochę przesadzony, ale dobrze pokazuje idee tego wątku...
A pytanie jest w istocie dwojakie:
1. Który z młynków domowych klasy powiedzmy Macap MC4 zostawia najmniej kawy w swoich wnętrznościach?
2. W jednej z wypowiedzi na forum (chyba Janusza) pojawiła się informacja, że istnieją młynki z poziomym ślimakiem, które wyrzucają kawę do czysta. Znacie jakiś przykład takiego młynka? Nadają się one jako młynki domowe?
- Wit
- Consigliere
- Sprzęt: '
to by było genialne, ale niestety, wszystkie młynki, z którymi ja miałem do czynienia, gdzieś tam gromadziły zmieloną kawę. A wydawałoby się, że sprawa jest prosta.
To chyba jednak trochę olewanctwo producentów, podobnie jak rozsypywanie kawy przez młynki z dozownikiem (z jednym wyjątkiem).
To chyba jednak trochę olewanctwo producentów, podobnie jak rozsypywanie kawy przez młynki z dozownikiem (z jednym wyjątkiem).
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie 

Nie jest to klasa Macapa, ale jeżeli ktoś będzie bardzo chciał kawę oszczędzać, to najlepiej do tego się nadaje KitchenAid, który ma wylot z żaren skierowany prosto w dół do pojemnika (podstawionego PF-a). Wygląda niestety jak maszynka do mielenia mięsa. 

?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M

- pytlakos
- Sprzęt: Isomac Tea II, Macap MD5
Tutaj chodzi nie tyle o oszczędność, bo kawa która zostanie w młynku nie zniknie tylko wyleci przy następnym mieleniu. Bardziej jak sądzę chodzi o wietrzenie, bo jak takie resztki poleżą powiedzmy kilka dni to 30% takiej zwietrzałej (zjełczałej?) kawy w porcji może zmienić smak gotowego naparu. To mnie jakoś nurtuje jeszcze, stąd drążę temat przed zakupem
KitchenAid to fajna maszynka, ale chyba nie takiego efektu jak Macap, a wolę kupować od razu rzeczy, które posłużą dłuższy czas bez konieczności zmiany lub upgradu.

KitchenAid to fajna maszynka, ale chyba nie takiego efektu jak Macap, a wolę kupować od razu rzeczy, które posłużą dłuższy czas bez konieczności zmiany lub upgradu.
- Joanna T.
- kawa w żyłach
- Sprzęt: zazwyczaj dwugrupowe maszyny gastro
Pierwszy remont młynka, który przeprowadziłam, uświadomił mi jak bardzo dużo kawy zostaje w środku. I ona NIE wylatuje przy następnym mieleniu. Wokół żaren i pod nimi osadza się pył, który w trakcie intensywnej pracy młynka (gdy w środku jest ciepło) przywiera do jego części!
I chyba nie ma na to rady... Tylko częste rozkręcanie, czyszczenie, i wymiana żaren odpowiednio często.
I chyba nie ma na to rady... Tylko częste rozkręcanie, czyszczenie, i wymiana żaren odpowiednio często.
Blog o kawie i herbacie: libracafe.blogspot.com
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
Sklep z kawą i herbatą: sklep.libracafe.pl
- jakub_a
- zagląda od święta
- Kontaktowanie:
Młynek, który nie zostawia w sobie zmielonej kawy to podobno Versalab M3. Ma ciekawe żarna stożkowo-płaskie i się lubi psuć.
http://www.versalab.com/server/coffee/grindernew.html

http://www.versalab.com/server/coffee/grindernew.html

- jakub_a
- zagląda od święta
- Kontaktowanie:
Zobaczcie jeszcze ich pneumatyczny tamper do kawy!
Tutaj jest wideo z jakiegoś cafe-baru (chyba na Uniwerku w Boulder, Colorado, USA)
http://www.youtube.com/watch?v=HbDQp47Fzgk
Tutaj jest wideo z jakiegoś cafe-baru (chyba na Uniwerku w Boulder, Colorado, USA)
http://www.youtube.com/watch?v=HbDQp47Fzgk
- Kekacz
- Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
- Kontaktowanie:

Ostatnio zmieniony śr 08 gru 2010, 13:15 przez Kekacz, łącznie zmieniany 1 raz.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless
| Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

-
- S Z A M A N
- Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
- Kontaktowanie:
Fajne dziewczyny... w roli biologicznego uzupełnienia mechanicznych automatów. Popieram tego typu młynki. Obsługa prostego Mazzera z ręcznym, tradycyjnym dozownikiem przestała mnie pociągać. Może trochę nie za bardzo dopracowane jest to, że odmierza się tu objętość ziaren --- myślę, że nie jest to precyzyjne.
Ostatnio zmieniony śr 08 gru 2010, 14:17 przez antonio, łącznie zmieniany 1 raz.