Graef CM 80
- Remogiusz
- ojciec chrzestny
- Sprzęt: W stopce
Re: Graef CM 80
Przecież na ASCASO są zniżki u Janusza dla Forumowiczów, więc będzie za tyle samo albo mniej. Dziwne, ceny aż tak skoczyły przez te półtora roku? Ja za swojego mini dałem z przesyłką TROSZECZKĘ ponad 5 stówek.
EDIT: Dobra, bez tematu, skorzystałem z jakiegoś rabatu-wakacyjnego, świątecznego czy jakoś tak
EDIT: Dobra, bez tematu, skorzystałem z jakiegoś rabatu-wakacyjnego, świątecznego czy jakoś tak

Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)
Czy spotkał się ktoś z niemożliwością drobniejszego zmielenia?
Kawa zmielona na zakresie 15 wychodzi zbyt "gruba". Przy zmianie zakresu na mniejszy ziarna nie są mielone i cały czas wyskakują (jakby żarna nie chciały załapać).
Kawa zmielona na zakresie 15 wychodzi zbyt "gruba". Przy zmianie zakresu na mniejszy ziarna nie są mielone i cały czas wyskakują (jakby żarna nie chciały załapać).
-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Aeropress, Phin, Hario Slim
@Remogiusz
Problem w tym, że większość nowych forumowiczów pewnie nie wie nic o żadnej zniżce u Janusza (niektórzy pewnie zapytają "co to za koleś"
).
Ja też niedawno przypadkiem zauważyłem, że przed świętami była promocja -15% ma młynek/ekspres (widzę, że dla nie-forumowych było -10%) lub -20% na młynek+ekspres (Ascaso jakby ktoś nie wiedział), bo na stronę główną w zasadzie nie wchodzę. Zresztą Janusz kawy nie sprzedaje, więc nie ma go na forumowej zakładce z ofertami sklepów.
A jak byś nie zauważył ceny wszystkiego poszły w górę, w Polsce była spora inflacja, zwłaszcza w drugiej połowie 2011, gdy złotówka zaczęła sukcesywnie tracić na wartości. Teraz złoty stoi mocniej, ale ten trend musi się trochę utrzymać, żeby sprzedawcy/dystrybutorzy zaczęli łaskawie obniżać ceny
i2 mini za 690zł to bardzo przeciętna oferta, w świątecznej promocji dla forumowiczów wychodziło circa 587zł i to był naprawdę dobry deal jak na obecne ceny.
Problem w tym, że większość nowych forumowiczów pewnie nie wie nic o żadnej zniżce u Janusza (niektórzy pewnie zapytają "co to za koleś"

Ja też niedawno przypadkiem zauważyłem, że przed świętami była promocja -15% ma młynek/ekspres (widzę, że dla nie-forumowych było -10%) lub -20% na młynek+ekspres (Ascaso jakby ktoś nie wiedział), bo na stronę główną w zasadzie nie wchodzę. Zresztą Janusz kawy nie sprzedaje, więc nie ma go na forumowej zakładce z ofertami sklepów.
A jak byś nie zauważył ceny wszystkiego poszły w górę, w Polsce była spora inflacja, zwłaszcza w drugiej połowie 2011, gdy złotówka zaczęła sukcesywnie tracić na wartości. Teraz złoty stoi mocniej, ale ten trend musi się trochę utrzymać, żeby sprzedawcy/dystrybutorzy zaczęli łaskawie obniżać ceny

i2 mini za 690zł to bardzo przeciętna oferta, w świątecznej promocji dla forumowiczów wychodziło circa 587zł i to był naprawdę dobry deal jak na obecne ceny.
- Jaculek
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Zelmer CM2005M Subito, moka gb
mieli: Graef CM80 - Lokalizacja: Świętochłowice
Wygląda to na jakiś feler. Było tak od początku, czy pojawiło się po czyszczeniu? Jeżeli to pierwsze to trzeba młynek reklamować. Redcoon daje gwarancję door-to-door. Jeżeli to drugie to być może żarna zostały źle złożone (nie na znaczkach).Czy spotkał się ktoś z niemożliwością drobniejszego zmielenia?
Nie samą kawą pije człowiek: www.piwo.org
- rafla
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Młynek dobrze poskładany? Bo raczej nie jest to normalne zjawisko. Sprawdź czy masz ząbki które już były opisane w tym wątku. Ewentualnie wrzuć foty to obejrzymy.Kawa zmielona na zakresie 15 wychodzi zbyt "gruba". Przy zmianie zakresu na mniejszy ziarna nie są mielone i cały czas wyskakują (jakby żarna nie chciały załapać).
"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"
Wydaje się że został dobrze złożony po rozmontowaniu. Koszyk można wyjąć dopiero po przekręceniu i odblokowaniu górnej części obudowy.
Najlepsze jest to że mielił dobrze przez jakiś czas.
Nie wiem czy chodzi o ząbki w koszyku ale w dolnej części (blisko żaren) nacięcia są jakby lekko ścięte (nie są ostre).
Update: Po założeniu podkładek zmianie ulega zakres, kawa mieli się na minimalnym zakresie 15 (zbyt grubo), bez podkładek na 9-10 (grubość jak z podkładkami). Na pojedyncze sitko za grubo i nie da się zejść niżej (tzn można próbować ze zmniejszeniem zakresu w trakcie mielenia, wtedy poleci troszkę drobniejszej ale tylko przez chwilę). Kawa Tchibo z kawiarni. Wcześniej z podkładkami mieliło się na zakresie 8-9 i grubość była ok.
Najlepsze jest to że mielił dobrze przez jakiś czas.
Nie wiem czy chodzi o ząbki w koszyku ale w dolnej części (blisko żaren) nacięcia są jakby lekko ścięte (nie są ostre).
Update: Po założeniu podkładek zmianie ulega zakres, kawa mieli się na minimalnym zakresie 15 (zbyt grubo), bez podkładek na 9-10 (grubość jak z podkładkami). Na pojedyncze sitko za grubo i nie da się zejść niżej (tzn można próbować ze zmniejszeniem zakresu w trakcie mielenia, wtedy poleci troszkę drobniejszej ale tylko przez chwilę). Kawa Tchibo z kawiarni. Wcześniej z podkładkami mieliło się na zakresie 8-9 i grubość była ok.
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: Ascaso Basic, graef CM 80
koledzy, przy tuningu graefa z czego zrobic podkladke? bo niestety na najdrobniejszym troche za grubo mieli...
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: Ascaso Uno Pid, Graef CM80
Znalazłem w szufladzie kilka metalowych, sprawiających dobre wrażenie, potem przymiarka i trafienie za pierwszym razem. 

-
- zagląda śmielej
tam sa 3 podkladki takie cienkie , podlozylem podobna i w sumie nie mielilo potem ciensza i na najnizszym przemiał gruby...co jest ?
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: Ascaso Uno Pid, Graef CM80
Zrobiłem tuning według tej instrukcji. Może Tobe też pomoże.Doszedłeś do końca skali i ciągle jest za grubo? Może to coś pomoże.
-
- zagląda śmielej
wlasnie chyba nie do konca czaje
w mlynku byly juz 3 cienkie podkladki, to ile jeszcze takich dolozyc?:) prosze o pomoc;]

- rafla
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Krups, Eureka, Ascaso, Jura, Bialetti
Wszystko już było w tym wątku. Przeglądnij jeszcze raz. 

"Yo I'm a lazy arse, scruffy hair, outa bed stumbling... Grumbling: Where's my Coffee?"
- Jaculek
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Zelmer CM2005M Subito, moka gb
mieli: Graef CM80 - Lokalizacja: Świętochłowice
Przecież jest napisane jak byk: jedna podkładka to 7 działek. Zmierz jaką ma grubość i poszukaj podobnej. Jesteś jednak pewny, że aktualne mielenie masz za grube? Mój Graef na 11 zatyka pojedyncze sitko DeLonghi większością kaw jakie spróbowałem a podwójne zatkałem Brasiliana Marfisa na ustawieniu 10.wlasnie chyba nie do konca czajew mlynku byly juz 3 cienkie podkladki, to ile jeszcze takich dolozyc?:) prosze o pomoc;]
Nie samą kawą pije człowiek: www.piwo.org
-
- zagląda śmielej
ok , juz ogarniete;] na 11 moj delonghi jeszcze daje rade jutro poprobuje na nizszych . jeszcze kwestia ziarna. bo jesli chodzi o espresso to troche kwasota