Graef CM 80

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Martin_Valdez
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever

Re: Graef CM 80

Postautor: Martin_Valdez » czw 30 sie 2012, 20:28

Nie dawałem żadnych podkładek. Widziałem w tym wątku coś na temat podkładek, ale też widziałem, że nie wszyscy muszą używać :) Rozumie, że trzeba wyjąć dolne żarno? Wziąć podkładkę spod niego do sklepu żeby coś dobrać?

Marcin_sd
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 40
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 19:30
Sprzęt: Ascaso Basic, graef CM 80

Re: Graef CM 80

Postautor: Marcin_sd » czw 30 sie 2012, 21:49

Tak, odkręcasz śrubkę , wyjmujesz żarno i powinny być 3 cienkie podkładki, 4 o takiej grubości powinna załatwić sprawę, choć tez kwestia ziarna jakie sypiesz, potem i tak trzeba regulować :wink:
Ostatnio zmieniony pt 31 sie 2012, 16:15 przez Marcin_sd, łącznie zmieniany 1 raz.

Martin_Valdez
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever

Re: Graef CM 80

Postautor: Martin_Valdez » pt 31 sie 2012, 0:41

Wielkie dzięki :) Pójdę po podkładkę i się zobaczy :)
Natomiast pewnie na mój problem z dwoma najgrubszymi ustawieniami to nie pomoże :) ale cóż bywa.
[03/09]
Zdecydowałem się zajrzeć pod dolne żarno, żeby sprawdzić ilość podkładek. Wydawało mi się, że mam zbyt gruby przemiał. W moim przypadku były tylko dwie podkładki, czyli około 0,5 mm. Chyba trochę mało. Jutro idę po podkładki. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie górnego żarna. U mnie w dolnej części żłobienia są jakby wyrównane. Nie idą one w pełni do samego końca żarna tylko są wyrównane trochę nad dolną krawędzią żarna. Jak to wygląda u was?
[04/09]
Podkładki to był zły pomysł :) Po dołożeniu podkładki młynek przestał przemielać. Żarna chodziły ale przemiał nie wylatywał do dzióbka tylko zostawał w stożku żaren. Po wyjęciu podkładek wszystko wróciło do normy.

Martin_Valdez
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever

Re: Odp: Graef CM 80

Postautor: Martin_Valdez » śr 05 wrz 2012, 8:29

Nie edytuję poprzedniego posta, aby zmotywować kogoś do zerknięcia ;) Cały czas dziwnie jest z przemiałem młynka. Tak jak pisałem pod żarnem mam fabrycznie tylko 2. Dołożenie podkładki sprawiło, że przestał mielić. Kawa mielona była tylko wewnątrz żaren i młynek nie przepuszczał jej dalej. Oceniając przemiał wizualnie to przy obecnej kawie zszedłem na 3-4. Efekt jest taki,że młynek mieli dość długo gdyż ziarna jakby wyskakują i jakby ich niełapało. Taki sam efelt był z podkładką tylko w tym wypadku wolno ale chociaż kawa wypada. Pomóżcie proszę bo już zgłupiałem. Ogólnie jestem mocno początkujący i może popełniam jakieś błędy np. źle oceniam grubość przemiału. Oceniam ją sprawdzając przede wszystkim strukturę w palcach. Jak zdecydowanie wyczuwam drobiny kawy to uważam, że jest za grubo. Dodatkowo posiłkujAąc się jakimiś poradnikami ściskam kawę palcami i jak udaje się ją zbić bez odcisków palca to jest ok. Proszę pomóżcie.

maxwell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)

Re: Graef CM 80

Postautor: maxwell » śr 05 wrz 2012, 12:45

Jeśli mielisz do moki lub dripa to chyba nie ma co przesadzać z tak mocnym rozdrabnianiem?
Poszukaj w tym wątku - był bodajże link do instrukcji obrazującej rozkręcanie i skręcanie żaren (być może nie dla Graefa ale dla Sunbeam - to to samo). W przypadku tego młynka położenie górnego żarna przy składaniu ma duże znaczenie.
Rowki w żarnach nie dochodzą do samej krawędzi - zobacz
Młynek ma dość spore luzy osi dolnego żarna, co może (raczej na pewno) rzutować na jakość przemiału - niestety Mazzer to nie jest.
Jakiej grubości podkładkę dołożyłeś?

Martin_Valdez
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever

Re: Odp: Graef CM 80

Postautor: Martin_Valdez » śr 05 wrz 2012, 13:46

Mielę pod ekspres ciśnieniowy ascaso arc. Wybrałem ten młynek przez łatwość regulacji, bo stosuję równieźż inne metody. Przy zmianie ustawień wyraźnie zmienia się przemiał. Może podsumuję mojego poprzedniego posta dla większej klarowności tekstu.
1) Bawiłem się podkładkami. Fabrycznie mam 2.Udalo mi się znaleźć pasujące ale 3 razy grubsze od fabrycznych. W związku z powyższym wająłem fabryczne i wsadziłem jedną z nowych. Efekt był taki że młynek nie mielił kawy na zwenatrz. Kawa kruszyła się i kotłowała między żarnami ale nie wychodziła z młynka.
2) Na ustawieniu 3-4 (podkładki fabryczne) ziarna są jakby gorzej łapane przez żarna. Mielenie idzie wolno a ziarna mocno podskakują tak jakby właśnie ich nie łapało. Pytanie było jak to wygląda u innych posiadaczy tego młynka na tych najmniejszych ustawieniach.
3) Pytałem również o moją ocenę przemiału i czy nie popełniam tutaj jakiegoś błędu w sztuce.
4) Młynek mam dobrze poskładany. Zwracałem szczególną uwagę na to jak wkładam żarna itd. Chyba bym go złożył z zamkniEtymi oczami :)
5) Pytałem też jak u innych wygląda żłobienie górnego żarna przy jego dolnej krawędzi, gdyż u mnie to żłobienie nie ciągnie się do samej dolnej krawędzi tylko urywa się kawałek nad nią. Może to normalne, ale jako laik pytam.

maxwell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)

Re: Graef CM 80

Postautor: maxwell » śr 05 wrz 2012, 14:17

Z podpisu wynika, że nie posiadasz ciśnieniowca :).
No dobra - znalazłem TU.
Zauważ, że jedna fabryczna podkładka 0,2 lub 0,3 mm daje skok o ok. 7 stopni na skali. Czy mierzyłeś dokładnie grubość podkładek, czy może robiłeś to na oko?
1) U mnie były 4 podkładki (razem ok. 1,0 mm) - pod espresso nie łapało skali. Założyłem jedną o grubości 1,4 mm i teraz mielę między 10 a 15 na skali.
2) Prawdopodobnie doprowadziłeś do stanu, że nie było już luzu na żarnach.
3) A co na to ekspres? Jak wygląda kawa? Przelatuje za szybko czy może ciurka za wolno. Tak jak pisałem to nie jest profesjonalna maszyna i nie uzyskasz z niej bardzo jednorodnego przemiału.
4) super :wink:
5) Oglądałeś zdjęcia (powiększenia) z linka do poprzedniego mojego postu? Tam dosyć dobrze to widać. U nie jest tak samo jak to opisujesz.

Martin_Valdez
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever

Re: Odp: Graef CM 80

Postautor: Martin_Valdez » śr 05 wrz 2012, 17:26

Podpisu jeszcze nie zdążyłem zaktualizować ;)
Nie wiem, jak ja czytałem twój poprzedni post, ale kompletnie mi uciekł fragment o górnym żarnie :)
Podkładki mierzyłem na oko, ale chyba nie mam co iść w tym kierunku patrząc na wynik testu :)
Co do kawy to przelatywała ona dosyć szybko. Kawa nie jest pierwszej jakości, bo robiłem próby. Chciałem się natomiast dowiedzieć jak organoleptycznie dobrze sprawdzić, czy dane mielenie ma szansę na bycie czymś sensownym :) Chyba można stwierdzić przed załadowaniem ekspresu czy poziom mielenia jest zbliżony do właściwego? ;)

maxwell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)

Re: Odp: Graef CM 80

Postautor: maxwell » śr 05 wrz 2012, 23:02

Chyba można stwierdzić przed załadowaniem ekspresu czy poziom mielenia jest zbliżony do właściwego? ;)
Mniej więcej tak, ale tu kłania się "teoria względności" :). Im starsza kawa tym drobniejsze mielenie - tak w skrócie. Mieląc kilogramową paczkę kawy, którą wypijam w ciągu 2 tygodni, zaczynam dajmy na to na 15, a kończę na 12.
Niestety ten młynek i jemu podobne tak mają, że nawet przy bardzo drobnych przemiałach będziesz miał wrażenie, że można by jeszcze drobniej. Po prostu rozrzut kalibru drobin jest duży.
Nie piszesz jaką masz kawę (kiedy palona), jaką dozę stosujesz, jak ubijasz. Określenie "kawa przeleciała dość szybko" też niewiele mówi. Szybki wypływ nie musi być koniecznie oznaką zbyt grubego przemiału. Kawa może kanałować (w ciastku są dziury).

Martin_Valdez
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever

Re: Odp: Graef CM 80

Postautor: Martin_Valdez » czw 06 wrz 2012, 10:15

Ogólnie na wstępie badzo Ci dziękuję za dotychczasową korespondencję:)
Co do kawy to ubijam ją tak na 3/4 sitka. Wydaje się, że nie dochodzi do kanalizacji bo ciastko w mojej ocenie jest jednolite. Ogólnie sprawdzę na innych kawach ale jednak wychodzi, że nie da się uczyć na czymś tanim bo człowiek i tak niczego się nie nauczy :)
Martwi mnie ten efekt z trudnym mieleniem na niskich wartościach ustawień młynka. Czyli chodzi mi o to jakby nie łapanie ziaren przez żarna. No chyba, że to też kwestia tej kawy...nie powiem żebym nie głupiał :)

maxwell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)

Re: Odp: Graef CM 80

Postautor: maxwell » czw 06 wrz 2012, 10:57

Ogólnie sprawdzę na innych kawach ale jednak wychodzi, że nie da się uczyć na czymś tanim bo człowiek i tak niczego się nie nauczy :)
Jeśli myślisz o kawie, to zupełna racja. Jeśli o ekspresie, to co powiesz na stary Delonghi EC710, którym do tej pory cisnąłem kawę (momentami nawet przyzwoitą)? Twój Arc, na początek jest w sam raz (a może chcesz go odprzedać - właśnie rozglądam się za czymś takim :)). Jeśli myślisz o młynku, to owszem są dużo lepsze, ale i sporo gorsze. Grunt to nie załamywać rąk. "Dobra" kawa robi się sama tylko w automatach :).
Spróbuj z inną, koniecznie świeżą kawą - możesz być zaskoczony. Zacznij od większych wartości na skali młynka, zasyp sitko z małą górką, wyrównaj, ubij, obserwuj - jeśli w ciągu 25-30 sekund uzyskasz 25-30 ml (dla pojedynczego sitka) lub do 60 ml (dla podwójnego) to jesteśmy w domu, chociaż niektórzy twierdzą, że dopiero wtedy zaczynają się schody :).
Powodzenia.

Martin_Valdez
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 28 lut 2012, 0:11
Sprzęt: Ascaso Uno Prof Black; Macap M2M; Bialetti Venus (4);Bialetti MOKA EXPRESS (3);Dripper Clever

Re: Odp: Graef CM 80

Postautor: Martin_Valdez » czw 06 wrz 2012, 17:51

Obecny ekspres mam nadzieję pozostawić na długo :) Nie będę raczej mierzył gdzieś wyrzej ze względu na finanse i sam fakt, że zapewne nie wykorzystałbym wszystkich możliwości :)
Co do młynka to mam nadzieję, że pokaże jeszcze swoje pozytywne oblicze.
No nic trzeba się "trochę" pouczyć sztuki parzenia :)

gromog
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 94
Rejestracja: ndz 19 kwie 2009, 11:24
Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy

Re: Graef CM 80

Postautor: gromog » pn 24 wrz 2012, 20:06

Czy po tuningu da się zmielić tym kawę do parzenia w tygielku? Bo jak na razie efekt jest mizerny - muł nie zachodzi między zęby ;)


dzięki za pomoc. dołożyłem podkładkę 0,2mm, było za mało więc drugą 0,2mm i jest już ok, mam nadzieję, że żarna wytrzymają.
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!

Mateusz
Posty: 2
Rejestracja: sob 20 paź 2012, 13:46
Sprzęt: Gaggia Classic
Graef CM 80

Re: Graef CM 80

Postautor: Mateusz » sob 20 paź 2012, 14:40

Witam,

mam pytanie do posiadaczy młynka Graef CM 80.

Czy fabrycznie nowy młynek przed opuszczeniem fabryki jest testowany? Mój młynek zaraz po zakupie miał w sobie resztki kawy i ewidentnie był używany. Zastanawia mnie tylko czy przechodził jakieś testy w fabryce czy został zwrócony przez innego klienta.

Drugie pytanie to czy to normalne, że przy mieleniu w przedziale 0 - 7 ziarna wyskakują zamiast wpadać do przemiału, a w przedziale 8 - 20 młynek mieli normalnie? Przeczytałem cały ten wątek i ponoć spotkaliście się już z tym problemem ale nikt nie napisał jak temu zaradzić. Czy mam go zwrócić, naprawiać czy tuningować? Młynek jest nowy i nie chciałbym zaczynać przygody z nim od jego rozkręcania. Najgorsze jest to, że z oszczędności młynek kupiła mi siostra w niemieckim MM (130 euro) i to co zaoszczędziłem wydam teraz na przesyłki...

Awatar użytkownika
Geralt0073
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 223
Rejestracja: ndz 13 maja 2012, 12:50
Sprzęt: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, Mazzer Super Jolly, LaCimbali Cadet, Tiamo Mini Slim Hybrid, Turecki młynek ręczny
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Re: Graef CM 80

Postautor: Geralt0073 » sob 20 paź 2012, 15:31

W przedziale 0-7 występuje tzw. popcorning, a Graefie chyba jedyny sposób na to, to wszypanie więcej ziaren do hoppera.
A odnośnie resztek kawy: sprawdź, czy na żarnach nie ma żadnych defektów (nawet małe zniekształcenia, czy odpryski świadczą o zużyciu żaren, a nowe żarna (oryginalne :wink: ) kosztują koło 200zł). Jeśli defektów nie ma, to chyba nie musisz się martwić.
Jestem monarchistą.


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości