Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
baania
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 74
Rejestracja: ndz 26 cze 2011, 13:17
Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: baania » sob 03 wrz 2011, 22:42

Aha, dobrze wiedzieć. Właśnie się zastanawiałem, czy lepiej iść do palarni i kupić 250g jakiejś mieszanki i poprosić o zmielenie, czy iść do Lidla i za tą samą lub niższą cenę kupić 500g ziarenek i mielić ostrzami. Dylemat rozwiązany.
Jeżeli mogę sobie pozwolić na mały off-topic, to jakie mielonki (raczej z tańszych) byś polecił?

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: trickykid » sob 03 wrz 2011, 22:59

Najlepsze doświadczenia miałem z Pellini Espresso Casa, bo znana jest z tego, że praktycznie pozbawiona jest kwaśnych nut, które mają tendencję do dominowania przy "za szybkim" espresso. Swego czasu byłem też zachwycony efektami z jednorodnych mielonek Sati, ale nie potrafię powiedzieć na ile mają powtarzalne walory.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
Popijacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 177
Rejestracja: pt 17 cze 2011, 13:52
Sprzęt: Młynek: MMK-001 i kafeterka
Lokalizacja: Łódź

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: Popijacz » sob 14 sty 2012, 13:22

Ostatnio w pracy miałem rozdrabnianie próbek w ciekawy sposób: homogenizator chłodzony azotem. Homogenizator, to nic innego jak młynek udarowy ;-) Ciekawostką jest to, że zbiornik z materiałem do rozdrabniania jest chłodzony ciekłym azotem (azot nie jest w środku, a ochładza ściany, a przez i to ładunek wewnątrz komory - robi się to, by badana substancja zachowała się jak najbardziej krucho, a nie doznawała dodatkowych odkształceń czy ogrzewania w wyniku działania ostrza).

To od razu pomyślałem o kawie - rozdrobniona w ten sposób nie byłaby ani za bardzo rozgrzana, ani nie utraciła nawet uncji olejków zapachowych. Zatem za pomocą takiej zabawy odpadają 2 główne wady młynka ostrzowego ... pozostaje tylko problem nierównego mielenia ...
I pojawiają się nowe: nie da się podejrzeć jak zmielona jest kawa (kwestia montowania układu), mielenie trwa długo (przygotowanie wszystkiego i przemiał i czyszczenie to lekko pół godziny), jednorazowo mieli się około 1-2 porcje na espresso i na 1 przemiał potrzeba do schłodzenia ~2 litry azotu, na każdą kolejną porcję ~0.7 litra (oczywiście, należy wiedzieć jak odpowiednio rozmrozić tylko fragment układu, co by wyjąć kawę i nasypać kolejnej ;) ).

Ot, takie tam myśli o przygotowywaniu kawy w trakcie roboty :D

W środę rano spróbuję tak zmielić i pokazać efekt ... będzie okazja na przemiał :)
Stopień: mokatier

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: cyrus » sob 14 sty 2012, 19:04

Ale tworzysz :wink:
Nie chcę marudzić — ale po co to robić? :shock: Nie ma bowiem szans, by to wykorzystać w praktyce :? Ale rozumiem Ciebie, też lubię dłubać i eksperymentować :)
Co do ogrzewania się ziarna podczas mielenia (w młynku żarnowym). Ja był bym ostrożny i nie przesadzał. Nie sądzę, by ziarno aż tak się nagrzało, by utraciło dużo ze swojego aromatu podczas mielenia. Równie dobrze można by odradzać mielenie kawy wprost do gorącej kolby — bowiem jej temperatura jest wysoka i kawa powinna się psuć jeszcze szybciej.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Popijacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 177
Rejestracja: pt 17 cze 2011, 13:52
Sprzęt: Młynek: MMK-001 i kafeterka
Lokalizacja: Łódź

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: Popijacz » ndz 15 sty 2012, 0:37

Dlaczego? Bo mam eksperymentatora we krwi Plus sprawdzi się jedną głupią rzecz/teorię, potem drugą, trzecią ... i któraś okaże się na tyle ciekawa i da taki wynik, że może pociągnie dalszą uwagę i dalsze badania. Tak to działa :)

A przy -200 stopniach olejek nie ma prawa uciec, bo jest zestalony XD W sumie można jakoś pokusić się o separację i sam olejek wyekstrahować (kolega w ramach zabawy z zielonej herbaty wytrąca antyoksydant). Ale to już wyższa szkoła jazdy, zobaczę jak wyjdzie samo zaparzenie Ariadny przekoszonej w takich warunkach :)
Stopień: mokatier

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: Remogiusz » ndz 15 sty 2012, 0:53

Hehe... To można w końcu zbadać zawartość kawy w kawie? dobrze to rozumuję? ;D
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

Awatar użytkownika
Popijacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 177
Rejestracja: pt 17 cze 2011, 13:52
Sprzęt: Młynek: MMK-001 i kafeterka
Lokalizacja: Łódź

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: Popijacz » ndz 15 sty 2012, 10:23

Teoretycznie można pomyśleć o układzie sprawdzającym, ile jest olejku w danej kawie ... hmm, do zaplanowania :)

I tu ciekawostka - nie wiem, czy da się taki układ chłodzenia azotem podpiąć do młynka żarnowego ;-)
Stopień: mokatier

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: Remogiusz » ndz 15 sty 2012, 12:33

Dla Ciebie to na pewno nie trudność :) Ciekawe jak smakowałaby kawa bezpośrednio schłodzona azotem i wsypana ho hoopera ;)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: cyrus » ndz 15 sty 2012, 20:27

...gdzie potem chłodzony ciekłym azotem młynek żarnowy ją zmieli, po czym trafi do azotowej kolby i (a jakże) chłodzonego azotem ekspresu, by w końcu uzyskać lodowe espresso, takie Eiskaffee :D
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: edtheduck » śr 18 sty 2012, 12:50

Ha! To by była dobra zimna kawa. Nie ma to jak takie schłodzone azotem ziarna w gorące letnie popołudnie :)

Awatar użytkownika
Popijacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 177
Rejestracja: pt 17 cze 2011, 13:52
Sprzęt: Młynek: MMK-001 i kafeterka
Lokalizacja: Łódź

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: Popijacz » śr 18 sty 2012, 17:54

Język się odparza ;) Chodzi o gradient temperatury bardziej, nie wartość bezwzględną. Miałem tak jak robiliśmy z kolegami lody przez wlanie do kubka zagęszczonego soku malinowego, a następnie azotu i wymieszanie patyczkiem. Wyszły najpyszniejsze lody, jakie w życiu jadłem. I każdy z nas przez tydzień potem nie miał czucia na języku. Warto było :P
Stopień: mokatier

hadixTtT
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: wt 29 maja 2012, 15:38
Sprzęt: Kawiarka - GAT Pepita; kawa - Espresso Italiano; młynek - brak ;/

Młynek ostrzowy a moka

Postautor: hadixTtT » śr 18 lip 2012, 22:14

Witam! Posiadam młynek ostrzowy, na razie nie ma pieniędzy na żarnowy, więc pytam się. Czy, a jeśli tak, to jak, uzyskać w miarę dobry przemiał? Jeśli możecie, wysyłajcie zdjęcia.

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: trickykid » czw 19 lip 2012, 8:04

Zaparzyć taki przemiał się da, ale nie poznasz prawdziwego charakteru ziaren po zmieleniu ostrzowym. Więc nie można powiedzieć, by był to dobry przemiał. Do zaparzenia w moce skłaniałbym się raczej w kierunku lepszych mielonek.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: cyrus » czw 19 lip 2012, 9:26

Do moki nada się jakiś żarnowy ręczny. Nie są one takie drogie, jak elektryczne (np. >tu<). Albo na pchlich targach kupić jakiś ręczny (ale uwaga na żarna).
Jeśli kupujesz kawę w ziarnach, to zawsze można poprosić sprzedawcę o zmienienie towaru przez wysyłką. Najlepiej w 2-3 grubościach, by załapać, który będzie lepszy.
Nie wiem, ale ja chyba wolałbym kupować gotową mielonkę, niż mordować ziarna w ostrzowym młynku :roll:
Co prawda jest tu parę osób, które sobie radzi z ostrzowym, ale trzeba by u nich zasięgnąć opinii.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Młynki ostrzowe (nożowe) / udarowe

Postautor: Metiu » czw 19 lip 2012, 11:23

Spróbuj mielić ze stoperem i wagą/kubeczkiem(żeby znać choć objętość wsypywanych ziaren). Gdy już się wstrzelisz w jakiś przemiał, będziesz wiedział ile i jak długo trzeba mielić. :)
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości