Domielanie kawy

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Re: Domielanie kawy

Postautor: MariuszH » pn 09 kwie 2007, 3:40

Otoz normalnie od gory wsypywane są cale ziarna, a zmielone wydostają się dołem, gdy natomiast wsypiemy gorą zmieloną juz kawe...
...otrzymamy całe ziarna!

ps. nie mam młynka więc nie zweryfikowalem tej tezy empirycznie.
To widać. Bo choć sam nie próbowałem, to coś mi podpowiada, że w tym celu należałoby wsypać zmieloną kawę od spodu...
____________________

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » pn 09 kwie 2007, 8:31

vinthund :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :walniety: :walniety: :walniety: :walniety: ObrazekObrazek
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
Voit
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: pn 17 gru 2007, 0:23
Sprzęt: Ekspres: ECM Mechanika Profi
Młynek: ECM Casa
Kafetierka: BRA Bella
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Mielenie zmielonej kawy

Postautor: Voit » wt 01 sty 2008, 22:39

Witam!

Dostałem w prezencie kawę, ale grubo zmieloną. Ekspres parzy z tego klasa-lurę.

Czy żarnowy młynek (np MDF) jest w stanie "domielać" na drobno taką grubo zmieloną kawę? Czy da to efekt i czy nie uszkodzi młynka?

Voit

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 02 sty 2008, 7:28

Ktoś na forum już o tym pisał i to chyba nie raz. Technicznie jest to możliwe i nie ma przeszkód. Nie da to co prawda superefektów, bo kawa mielona jest już i tak z reguły trochę zwietrzała, ale na pewno nie będzie tak szybko przelatywać.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Voit
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: pn 17 gru 2007, 0:23
Sprzęt: Ekspres: ECM Mechanika Profi
Młynek: ECM Casa
Kafetierka: BRA Bella
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Kontaktowanie:

Postautor: Voit » ndz 17 lut 2008, 22:35

Witam!

Czytając instrukcję do młynka Demoka M-203, natknąłem się na oficjalną opinię producenta na temat ponownego mielenia kawy. Mianowicie zakazuje on wykonywania takiej czynności na swoim sprzęcie, ale jednocześnie radzi aby w razie konieczności zmieszać zmieloną za grubo kawę z kawą ziarnistą, i dopiero taką mieszankę spuszczać na żarna.

Sposób wydaje się być dobry, bo rzeczywiście obecność całych ziaren kawy podczas mielenia powinna zapewnić obciążenie młynka podobne do normalnej ich pracy. Tylko czy zawsze znajdzie się pod ręką kawa ziarnista w gatunku, który będziemy chcieli zmieszać z tą do domielenia.

Pozdrawiam serdecznie
Voit

wedrowycz
Posty: 1
Rejestracja: wt 30 sie 2011, 22:44
Sprzęt: 13Z010

Domielenie kawy

Postautor: wedrowycz » czw 01 wrz 2011, 23:46

Witam wszystkich i od razu przepraszam wszystkich ortodoksów ;)

Od jakiegoś czasu używam Zelmera 13Z010. Przerabiałem większość mielonek dostępnych w marketach, a także ziarno ze sklepów Tchibo. Najlepszą kawę jaką udaje mi się zrobić jest Maxwell House. Znam opinię paru osób na jej temat :) Ale cóż...
Dla porównania miałem kilka rodzajów ziarnistej z automatu Saeco de Luxe. Uważam, że z mojego domowego ekspresu potrafię zrobić coś o wiele lepszego z MH.
Teraz stoję przed zakupem kolejnego niskobudżetowego ekspresu (najprawdopodobniej będzie to znowu Zelmer) ale przypomniał mi się jeszcze młynek. I po tym przydługim wstępie pytanie. Czy jest sens/możliwość domielania kawy takiej jak mój MH w młynku Tchibo? Jaka jest wysokość tego młynka? - mam do dyspozycji tylko 30 cm.
BTW
Odradzam domielanie kawy w automacie. Próbowałem raz w w/w Seaco. Skończyło się półgodziną próbą przepychania młynka.

Przed zadaniem pytania proszę o przewertowanie forum w poszukiwaniu już istniejących wątków na ten temat. /Jogi

zgreeeeg
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: wt 20 mar 2012, 22:23
Sprzęt: Electrolux EEA 250,młynek Severin KM 3874

Re: Domielanie kawy

Postautor: zgreeeeg » ndz 03 cze 2012, 11:27

Przemieliłem Ariadne drugi raz na jedynce i powiem, że teraz kawa nawet daje się wypić :) Ciekawe czy podobnie poprawi się smak Mieszanki perłowej, która za pierwszym razem smakowała jak sprzed 20stu lat mielona (czerwona) kawa Celmar -ka(była dawno temu taka tania kawa dla ludu :) . Po prostu smak taniochy.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Domielanie kawy

Postautor: antonio » ndz 03 cze 2012, 11:56

Zmieliłeś raz już zmielone ziarna przy użyciu Severina, by zaparzyć je w Electroluxie? Z tym mieleniem lepiej nie posługiwać się żadnymi stopniami ani skalą pokazaną na pokrętłach tylko efektem zaparzania. Zawsze mielę kawę tak, by z mojego ekspresu wypływały stróżki kawy w tempie 2ml/s czyli ok. 50ml w 25 sekund.

zgreeeeg
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: wt 20 mar 2012, 22:23
Sprzęt: Electrolux EEA 250,młynek Severin KM 3874

Re: Domielanie kawy

Postautor: zgreeeeg » ndz 03 cze 2012, 12:29

Zmieliłeś raz już zmielone ziarna przy użyciu Severina, by zaparzyć je w Electroluxie?
Tak.Kiedy zmieliłem raz, na 6-tce kawa wyszła grubo mielona.Nie nadaje się taka do ekspresu.Po zmieleniu na 1-dynce -jako tako, a po zmieleniu dwukrotnym - no, przypomina to trochę przemiał pod ekspres.Niestety doczytałem już po zakupie w instrukcji, że ten młynek nie nadaje się pod robienie kawy do ekspresu ciśnieniowego :( , stąd zrobiłem podwójny przemiał.Jak myślcie może lepiej w moździerzu dokonać ostatecznego ekspresowego przemiału? Tuningowanie, nie wiem czy to dobry pomysł bo można żarna zepsuć.
Teraz zastanawiam się czy nie było lepiej kupić zwykły ostrzowy za 50 zł

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Domielanie kawy

Postautor: cyrus » ndz 03 cze 2012, 13:09

ak myślcie może lepiej w moździerzu dokonać ostatecznego ekspresowego przemiału?
:opad:
Poczytaj sobie o młynkach, zacznij może od >tego<.
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

kazimierz
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 10 sty 2012, 16:17
Sprzęt: Vibiemme Domobar
Ascaso i-mini i-1

Mielenie kawy mielonej

Postautor: kazimierz » pt 28 wrz 2012, 11:07

Dostałem paczkę kawy mielonej Davidoff 57 Espresso 100% arabica. Wbrew nazwie na espresso nie nadaje się - mączka jest zbyt gruba.
Czy kawę zmieloną za grubo można zmielić jeszcze raz na drobniejszą ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Domielanie kawy

Postautor: antonio » pt 28 wrz 2012, 11:51

Na pewno nie w Ascaso i-mini. Lepiej w kamiennym moździerzu. Ale może lepiej podaruj tę kawę komuś innemu ;).

kazimierz
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: wt 10 sty 2012, 16:17
Sprzęt: Vibiemme Domobar
Ascaso i-mini i-1

Re: Domielanie kawy

Postautor: kazimierz » wt 02 paź 2012, 10:12

Mam w rezerwie kamienny moździerz, ale w młynku Ascaso daje się zmielić bez problemu. Sądzisz, że młynek się od tego popsuje ?


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości