Macap M2M

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Macap M2M

Postautor: Blondas » pn 09 wrz 2013, 13:46

Ja nie zauważam zostawania dużej ilości kawy w młynku. Inna sprawa, że sypię zawsze miarkę z aeropressa (ok 14 g) i mielę na raz, w związku z tym wywala z hoppera wszystko. Być może w przypadku trzymania kawy w hopperze byłoby inaczej. Zbrylanie zależnie od kawy. Stopień przemiału mam podobny. Aczkolwiek ostatnie ziarna od Antonia muszę mielić nawet nieco powyżej 4.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » wt 10 wrz 2013, 8:49

W M2M zostaje kawy, zostaje. Z resztą, jak wiesz, ile kawy sypiesz do aero, to znaczy, że masz wagę. Porównaj sobie, że jeżeli dobrze nie obstukasz młynka od góry (jak mielę pod alternatywę, to tylko odmierzoną ilość, sypię bezpośrednio do "gardzieli", bez hoppera), otwartą dłonią, to kilka gramów Ci zostanie. Tak więc po każdym przemiale pod alternatywę, albo kiedy zmieniam kawę, dobrze uderzam ręką od góry młynek, przy obracających się żarnach. Warto.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Macap M2M

Postautor: Blondas » wt 10 wrz 2013, 9:05

OK, spróbuję. Wagę mam, ale ważyłem tylko na początku zabawy. Miarka do AP zawiera ok 14 g kawy i taka ilość świetnie pasuje do PF Dreama. Mielę wtedy do zaniku szelestu mielonej kawy, czyli tego fajnego bzyczenia pustych żaren. Obstukam na próbę. Bez hoppera to musisz przykrywać czymś od góry, bo ziarna strasznie skaczą. Ja mielę z hopperem, zostają 3 ziarenka na tej klapce. Swoją drogą mogli ją bardziej schować, żeby te ziarna nie zostawały.
Pozdrawiam
Piotrek

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Macap M2M

Postautor: WojSob » wt 10 wrz 2013, 15:36

Tak więc po każdym przemiale pod alternatywę, albo kiedy zmieniam kawę, dobrze uderzam ręką od góry młynek, przy obracających się żarnach. Warto.
Alternatywa alternatywie nierówna. Czy przy przemiale na drip, kawa również zostaje w młynku?

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » wt 10 wrz 2013, 17:25

@Blondas, jak mielę pod alternatywę, to bez hoppera i po prostu przykrywam dłonią. w gardzieli mieści się bez problemu ok 18-20g ziaren. I ok, też mielę do zupełnej ciszy, to znaczy, że przemieliło ziarna, ale nie znaczy, że wszystko wyszło. Dopiero jak dobrze obstukam, to wylatuje reszta.

@WojSob, tak, również wtedy zostaje kawka w młynku, trzeba obstukać.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Odp: Macap M2M

Postautor: Blondas » wt 10 wrz 2013, 19:47

Obstukałem po mieleniu, trochę wyleciało, ale nie określił bym tego jako kilka gramów. W zasadzie wystarczyło przed dodaniem ziarna uruchomić na chwilę puste żarna i wypluł ciut kawy, a potem po obstukaniu już nic nie wyleciało.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » wt 10 wrz 2013, 21:29

Bliżej weekendu postaram się nagrać filmik, żeby pokazać jak to u mnie wygląda.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: daniels1 » czw 12 wrz 2013, 13:43

Żeby dobrze sprawdzić, czy kawa zostaje w młynku najpierw wypadałoby rozebrać młynek, wyczyścić wszystko i dopiero testować. Nawet po porządnym wystukaniu młynka po rozebraniu zostaje sporo kawy a jak młynek będzie czysty to łatwo będzie można sprawdzić ile rzeczywiście tej kawy zostaje. Zauważyłem również, że w moim M4 kawa bardzo się elektryzuje i zostaje w "dziubku" a im świeższa tym więcej jej tam zostaje więc trzeba porządnie wystukać wtedy młynek żeby tą kawę wydobyć a najlepiej to ją wydłubać.
Obstukałem po mieleniu, trochę wyleciało, ale nie określił bym tego jako kilka gramów. W zasadzie wystarczyło przed dodaniem ziarna uruchomić na chwilę puste żarna i wypluł ciut kawy, a potem po obstukaniu już nic nie wyleciało.
Jeżeli wrzuciłeś do młynka jedną porcję kawy 14g to wiadomo, że dużo nie zostanie ale nawet 1 czy 2 gramy to przy takiej ilości byłoby dużym ubytkiem. Ja zawsze wytrząsam młynek i staram się żeby nie zalegała tam kawa bo przy następnym mieleniu ta stara kawa dostanie się do świeżo mielonej.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Odp: Macap M2M

Postautor: RAF77 » czw 12 wrz 2013, 17:53

I co? Tragedia będzie?
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Macap M2M

Postautor: roger » czw 12 wrz 2013, 20:39

Wysoka ta cena :)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Macap M2M

Postautor: Crom » sob 12 gru 2015, 18:25

czy jest wśród posiadaczy M2M ktoś, kto się przesiadał z młynka Graef i mógłby je porównać pod względem wygody użytkowania i jakości przemiału?

I drugie pytanie do wszystkich osób które mają orientację w temacie - Macap M2M vs. Eureka Mignon ?

hlary
Posty: 2
Rejestracja: śr 27 lip 2016, 13:14
Sprzęt: Bezzera Magica S PID + Macap M2D

Re: Macap M2M (M2D)

Postautor: hlary » czw 08 wrz 2016, 1:55

Od 2 miesięcy mam Macap M2D. Do warunków domowych bardzo dobry młynek. Mieści mi się na blacie pod szafkami wiszącymi. Cichy. Mieli bez zbrylania. Można ustawić 1 dozę, ale to jest takie mechaniczne ustawianie trochę "na czuja". Proste pokrętełko na spodzie młynka. Stopnie zmielenia są skokowe. W sumie przy różnych kawach ustawienia mieszczą się w obrębie 3-4 skoków. Zatem dosyć łatwo i szybko ustawić młynek pod kawę. Trochę brakuje możliwości płynnej regulacji przemiału. Nieraz najlepszy przemiał wychodzi tak między skokami. Ale to są wartości rzędu 25 sek. i 20 ml lub 25 sek. i 30 ml. W sumie akceptowalne. Ale te różnice można regulować tampingiem, ilością kawy w PF lub niewielkim zwiększeniem lub zmniejszeniem czasu. Cena niewysoka. Na zagranicznym portalu zrobiono porównanie tego młynka przy udziale zawodowych baristów. Okazało się, że praktycznie nie ma różnicy między tym młynkiem, a o wiele droższymi młynami. Z innych udogodnień to możliwość ustawienia widełek na PF, zdejmowany pojemnik na kawę.


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość