Macap M2M

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Macap M2M

Postautor: Blondas » śr 10 kwie 2013, 12:16

Witajcie, zaczyna się moja przygoda z ekspresem (Ascaso Dream i młynkiem i całą zabawą)
od wczoraj jestem dumnym posiadaczem M2M, ciężki pieron, żona zdziwiona taką wagą :-) I mam zapytanie: punkt styku żaren, czyli nie da się mniej, wypada u mnie ok 2, co oznacza, że mam mały zakres kręcenia w kierunku najgrubszego przemiału. W instrukcji nie bardzo jest napisane jak ew. to wyregulować, czy odkręcić żarna kluczem nasadkowym czy inaczej? Macie może jakieś doświadczenia? Po kilku dniach opiszę swoje doświadczenia z pracą z tym młynkiem.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » śr 10 kwie 2013, 16:32

Myślę, że jest to po prostu kwestia krzywo ustawionej skali. Na moim M2M styk żaren wypada gdzieś w granicach "1" (tj. kiedy "1" znajduje się nad trzpieniem blokującym obrót regulacji), przemiał pod espresso mam między 2 "minus dwa ząbki" 2 "plus dwa ząbki", w zależności od mieszanki i dozy. I sądzę, że u Ciebie po prostu to "2" należy traktować jako "1" i już : )

U mnie tak to wygląda - https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 1c&theater
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Macap M2M

Postautor: Blondas » śr 10 kwie 2013, 17:00

Traktowałem jako punkt odnośny tę czarną wypustkę z przodu w osi młynka, na niej opiera się ząbek na pokrętle przy położeniu na maksa. Wygląda zatem, że mamy tak samo. Bo przy styku żaren nad trzpieniem blokującym jest właśnie niecała 1. Nie próbowałem jeszcze mielić na najgrubszym pod mokę, przy maksymalnym ząbek na pierścieniu opiera się właśnie na tej czarnej wypustce.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » czw 11 kwie 2013, 7:48

No właśnie : ) każdy znajduje sobie w tym młynku swój punkt odniesienia. Ja stwierdziłem, że łatwiej jest sobie oznaczać wszelkie punkty przemiału właśnie przez trzpień. Najbardziej widać przeskok między poszczególnymi ząbkami.

Co do najgrubszego przemiału, to zdarzyło mi się to ze dwa razy, pod French Pressa.

Także miłego korzystania z tego młyna, bo jest naprawdę fajnym sprzętem. Dogadałem się z nim, kawą i ekspresem po jakimś czasie i teraz jest super (jak na możliwości mojego ekspresu).
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Macap M2M

Postautor: Blondas » czw 11 kwie 2013, 9:08

Wczoraj ustawiłem najgrubszy przemiał i wydaje mi się, że pod dużą mokę był nawet za gruby. Na najdrobniejszym kawa to rzeczywisty pyłek, zbryla się mocno jednak (Caffen Delizia)
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » pn 15 kwie 2013, 23:40

Przy przemiale na espresso, faktycznie potrafi zbrylać. ale zaobserwowałem, że efekt ten jest zdecydowanie mniejszy, kiedy w hopperze jest dużo ziaren (stąd ostatnio sypię sporo za dużo, potem po zrobieniu i tak odsypuję resztę z powrotem do opakowania, bo z reguły i tak potem używam innej kawy, choćby pod dripa z rana).
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Odp: Macap M2M

Postautor: Blondas » wt 16 kwie 2013, 9:08

Ja do espresso mielę na razie tak, że z przodu jest niecałe 4, wtedy się nie zbryla. Nie wiem czy jest to wystarczająco drobno. Wcześniej zbrylało się także, jak hopper był pełen. Mam łyżkę do aeropresu, w którą wchodzi dokładnie 14 g kawy, służy za fajną o miarkę do doppio.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Odp: Macap M2M

Postautor: Blondas » ndz 28 kwie 2013, 19:08

Czy zbrylanie się kawy ma jakiś negatywny wpływ? I tak potem się ją rozbija i ubija tamperem.Objawów kanałowania nie widzę.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » sob 11 maja 2013, 11:55

@Blondas, o zbrylaniu kawy musiałbyś przejrzeć cały osobny wątek, fakty i mity. Generalnie - zbrylanie przeszkadza w odpowiedniej ekstrakcji bo MOŻE ułatwić kanałowanie. Chodzi o to, że pomimo nacisku tampera, grudki się nie rozbijają (przynajmniej te głębiej), a jedynie wprasowują w resztę kawy ALE pozostaje tam ciut inna "gęstość" (tj. inne "upakowanie" kawy), przez co woda może znaleźć sobie obejścia i doprowadzić do kanałowania.

No i na zbrylanie się kawy ma kilka różnych czynników, prócz grubości przemiału - rodzaj kawy, wilgotność powietrza, rodzaj młynka, stopień przemiału. Nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, czy dobrze robisz, że mielisz na takim stopniu, żeby nie było grudek... Grunt, żeby uzyskać 25ml (albo 50 dla doppio) w 25 sekund (także 25 sekund dla doppio), bez kanałowania, czyli w miarę cienkim, jednostajnym strumieniem o dobrym smaku i aromacie ;) obawiam się, że skupiając się tylko na tym, by nie było grudek przy przemiale, może skutkować zbyt grubym przemiałem, a przez to, zbyt szybką esktrakcją.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Macap M2M

Postautor: Blondas » wt 14 maja 2013, 14:44

Grudek jest trochę, ale są nieduże, łatwo się rozpadają przy wyrównywaniu kawy. Pogrubienie przemiału zdecydowanie skraca czas ekstrakcji, wg mnie za bardzo.
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » śr 15 maja 2013, 16:37

To właśnie miałem na myśli - sugerowanie się tym, żeby nie było grudek jest kompletnie bez sensu, bo z reguły będzie to oznaczać zbyt gruby przemiał jak na espresso.
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Macap M2M

Postautor: Blondas » wt 25 cze 2013, 12:51

Zauważyłem fajną rzecz. Mieląc do moki zwiększam stopień zmielenia tylko o 1 w stosunku do espresso i fajna kawa wychodzi. Wcześniej nawet przy grubym przemiale na Krupsie było tyle pyłu, że moka pyrkała jak szalona. Macap natomiast daje fajny, równy i prawie bezpyłowy przemiał.
Pozdrawiam
Piotrek

Kedziart
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 31
Rejestracja: czw 01 sie 2013, 21:18
Sprzęt: Bezzera Giulia, Fiorenzato F64 EVO

Re: Macap M2M

Postautor: Kedziart » ndz 01 wrz 2013, 11:59

Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Macap'a m2m. Jego główny cel na początek to mielenie do moki - sprawdza się rewelacyjnie. Bardzo łatwo reguluje się grubość przemiału, po 3-4 próbach odnalazłem złoty środek - kawa pyszna i aromatyczna. Jak testowałem drobny przemiał to nie było zbrylonej kawy, nic tez nie zostaje w "dziubku". Mielę bezposrednio do sitka z moki. Do tego pracuje cicho i świetnie wygląda (czarny). Zastanawialem się nad Vario ale dla mnie był jakiś taki plastikowy...mimo miliona opcji przemiału i porównań Vario do Mazzera wolę klasyczny wygląd i prostote ustawień Macap'a :)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: Poe » sob 07 wrz 2013, 10:52

A ja po roku użytkowania M2M jestem z niego bardzo zadowolony. Brak zastrzeżeń, jeśli chodzi o użytek domowy - przeimał pod espresso, dripa i aeropress.

Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i od wczoraj jestem posiadaczem (póki co jeszcze wirtualnie, ale we wtorek już fizycznie) Mazzera Super Jolly ; )

Jednak, jeśli sytuacja finansowa mnie nie przyciśnie, to M2M nie będę się pozbywał, bo tak, jak wspomniałem, to kawałek dobrego, domowego młynka : )
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 452
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Macap M2M

Postautor: daniels1 » pn 09 wrz 2013, 13:08

Macap zbryla według mnie bardziej niż Mazzer i z moich obserwacji a mam Macapa M4 i Mazzera Super Joly w Macapie zostaje znacznie więcej kawy po mieleniu, jest naszczęście znacznie lżejszy od Mazzera więc zawsze nim delikatnie potrząsam i sporo kawy wylatuje. Na swoim Macapie zbrylanie zauważam od ustawienia młynka w pozycji 4 a im drobniejsze ustawienie tym zbrylanie większe, najczęściej do espresso mielę na 3,5-3,8 więc grudek jest sporo ale ekstrakcja jest lepsza pod warunkiem dobrego rozprowadzenia kawy w sitku.
Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Macap'a m2m. Jego główny cel na początek to mielenie do moki - sprawdza się rewelacyjnie. Bardzo łatwo reguluje się grubość przemiału, po 3-4 próbach odnalazłem złoty środek - kawa pyszna i aromatyczna. Jak testowałem drobny przemiał to nie było zbrylonej kawy, nic tez nie zostaje w "dziubku". Mielę bezposrednio do sitka z moki. Do tego pracuje cicho i świetnie wygląda (czarny). Zastanawialem się nad Vario ale dla mnie był jakiś taki plastikowy...mimo miliona opcji przemiału i porównań Vario do Mazzera wolę klasyczny wygląd i prostote ustawień Macap'a :)
Ja też często milę kawę do mokki w Macapie i zawsze sporo zostaje w młynku, jak kończę mielenie to potrząsam młynkiem i kilka gramów zawsze się wysypuje.

Obydwa młynki są warte swojej ceny
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość