Młynek żarnowy Bodum

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
nets
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 73
Rejestracja: wt 06 mar 2012, 18:50
Sprzęt: FP Bodum Chambord 0,35l, AeroPress, Hario Slim, Clever Dripper, młynek Bodum Bistro

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: nets » ndz 07 paź 2012, 21:26

Zakupiłem ostatnio kilka produktów w Starbucksie i dostałem 100 g próbkę kawy która była zmielona pod dripa i powiem tak że na moim Bodumie Bistro nie jestem wstanie nawet się zbliżyć do tego młynka którym ta próbka została zmielona.

Na dzień dzisiejszy młynek działa bez zarzutów, prosta obsługa, duży plus za pojemnik na zmieloną kawę z silikonowym delkem który praktycznie rozwiązał problem rozsypywania kawy.

Mój młynek podczas mielenia stoi tak jakby go ktoś przybił do stołu, nie przesuwa się w żadną stronę.

Cairath
Posty: 4
Rejestracja: sob 15 gru 2012, 16:01
Sprzęt: jeszcze nie mam

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: Cairath » wt 18 gru 2012, 15:05

Mam takie pytanie w kwestii technicznej, w instrukcji jest napisane: "Only adjust the grinding control while the motor is running" , co to dokładnie oznacza? Że mogę regulować stopien mielenia ziaren tylko podczas gdy już mieli?! Czy może tak jak się domyślam po prostu musi być włączony "main power" ?

donkiszot
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 410
Rejestracja: pt 21 paź 2011, 14:22
Sprzęt: _
Lokalizacja: Kraków

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: donkiszot » wt 18 gru 2012, 19:33

Jeśli ziarna są w młynku, to możesz zmienić nastawy tylko podczas pracy młynka (mielenia), jeśli jest absolutnie pusto, to możesz sobie zmieniać nastawy na sucho.
To po to aby nie zablokować żaren na postoju, bo potem młynek może nie ruszyć. Załóżmy, że masz ustawione najgrubsze mielenie, wsypujesz kawę, mielisz, ale nie wszystko, zmieniasz ustawienie na najdrobniejsze i co? Może się to w ogóle nie udać, może się udać ale w żarnach będzie zakleszczona kawa itd.

Cairath
Posty: 4
Rejestracja: sob 15 gru 2012, 16:01
Sprzęt: jeszcze nie mam

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: Cairath » wt 18 gru 2012, 19:38

Racja, dzięki za wyjaśnienie.

WojSob
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 336
Rejestracja: śr 11 maja 2011, 9:20
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof Pid, Nuova Simonelli Musica, Mahlkönig Vario Home, Fiorenzato F6 D, Saeco MAC, Chemex, drippery, aeropress, syfon, phin.
Lokalizacja: Trzebnica

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: WojSob » wt 18 gru 2012, 20:01

Nie wiem jak Bodum, ale inni producenci młynków, na przykład Mazzer, Fiorenzato i Mahlkonig zalecają regulację grubości mielenia przy włączonym silniku, najlepiej bez ziaren kawy między żarnami.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: ignacy » wt 18 gru 2012, 20:14

W zasadzie nie można regulować przy wyłączonym silniku i ziarnach w młynku tylko w dół - tj. na drobniejszy przemiał - rozkręcać na grubszy można spokojnie, nic się nie powinno stać.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: edtheduck » czw 18 gru 2014, 22:57

Można gdzieś w kraju kupić żarna do tego młynka?
Jeśli tak, to gdzie?

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: roger » czw 18 gru 2014, 23:47

raczej nie.
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

edtheduck
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: śr 30 lis 2011, 19:24
Sprzęt: clever dripper | Porlex
mukka express | Aeropress
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: edtheduck » ndz 11 sty 2015, 19:54

raczej nie.
W ogóle nigdzie nie widzę tych żaren zapasowych :cry:
Sam młynek jest świetny, wręcz żałuję, że tak późno go nabyłem.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 458
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Młynek żarnowy Bodum

Postautor: daniels1 » pn 12 sty 2015, 9:51

Trzeba dopytać się jakiegoś importera np. AWA DESIGN ale podejrzewam, że z częściami zamiennymi do Boduma będzie problem.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość