Santos #4

Wszystko na temat młynków, mielenia, a nawet moździerzy... słowem... wszystkiego co mieli!
Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Santos #4

Postautor: kawcio » pt 01 cze 2012, 10:20

Ponoć przypadki chodzą po ludziach i choć dziś trudno mi w to uwierzyć, to kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem takiej oto bestii firmy Santos.
Obrazek
Obrazek

To coś waży blisko 20kg i jest wykonane w znacznej mierze z niezwykle solidnych i masywnych odlewów.
Silnik 600W, 1500obr/min.
Obrazek

Tabliczka informuje, że został wyprodukowany ponad 10 lat temu, ale mój nowy przyjaciel nie nosi śladów intensywnego użytkowania, w zasadzie żarna wskazują na to, że u sympatycznej pani Izy przeleżał gdzieś nieużywany.
A propos żaren, to zwalniając 3 frontowe śruby natychmiast mamy do nich dostęp. Mają średnicę 63.5mm i pracują w położeniu pionowym. Pracuje bardzo cicho, generując mniej więcej tyle samo hałasu to mój Macap MD4.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mimo, że ich średnica nie jest jakaś wielka to nie mają w ogóle profilu kruszącego. Pionowe ustawienie minimalizuje również retencję komory. Jakość przemiału jest bardzo dobra do dripów i FP :)
Obrazek
Główna śruba regulacyjna nie jest jakaś super precyzyjna, zatem póki co trudno mi się wypowiedzieć w temacie przemiału pod espresso, pobawię się nią w najbliższych dniach trochę więcej. Na razie tylko przekonałem się, że potrafi ciąć i bardzo drobno.
Bydle jest w stanie przepuścić przez siebie do 30kg/h, jeśli ktoś byłby w potrzebie zapraszam :mrgreen:
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Santos #4

Postautor: antonio » pt 01 cze 2012, 10:33

Lucky you! Zazdroszczę...

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Re: Santos #4

Postautor: trickykid » pt 01 cze 2012, 10:36

Brawo! Gratuluję :)
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Santos #4

Postautor: cyrus » sob 02 cze 2012, 17:40

Jakie to jest wielkie, jakie wymiary to ma?
Rozumiem, że nie ma tu problemu "zostaje nieco kawy między/pod żarnami"? :wink:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Santos #4

Postautor: kawcio » sob 02 cze 2012, 22:12

Wymiary.....z ledwości stoi bez hoppera na blacie pod szafkami.
Licząc z hopperem tak ze dwa razy wyższy od MD4 i trzy razy cięższy. Tak więc Macap przy nim wygląda jak żelazny karzeł. Dziś miałem french pressową imprezę i przekonałem się, że przy takiej jakości cięcia metoda ta daje zupełnie nowe możliwości - napar jest pachnący, czysty i słodki. W sumie to dziękuję za to doświadczenie, bo w życiu bym nie uwierzył komuś na słowo :)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Animator47
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 785
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 17:43
Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
Kontaktowanie:

Re: Santos #4

Postautor: Animator47 » pn 04 cze 2012, 19:43

Potężna bestia, gratulacje! :)

Awatar użytkownika
Poe
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 385
Rejestracja: ndz 08 sty 2012, 16:44
Sprzęt: {Zelmer 13Z010 || Hario V60-02 || Aeropress|| FrenchPress Kaiserhoff 600ml || Tygielek} Powered by Mazzer Super Jolly&&MACAP M2M&&Hario Slim
Lokalizacja: Mysłowice/Lublin
Kontaktowanie:

Re: Santos #4

Postautor: Poe » śr 06 cze 2012, 19:03

Czy ja dobrze widzę, że ta Bestia przez duże "B" ma jeszcze podziałkę "słowną", tj. przedział dla espresso, przelewowych itp? :D

I tak z czystej ciekawości, ile to Bydle Cię kosztowało i co to za tajemnicza Pani Iza :>?
Espresso: Red Brick Espressp by Square Mile
Drip/Aero:  Kostaryka Finca Licho by Mastro Antonio || El Salvador Kilimanjaro Pulped Natural by Square Mile
Portfolio

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Santos #4

Postautor: kawcio » śr 11 lip 2012, 15:10

Skala regulacji Santosa daje rzeczywiście orientację w grubości przemiału. Jest tu FIN, EXPRESS, FILTRE, MOYEN i GROS z numeracją od 1 do 23. Trzeba zaznaczyć, że cały pierścień ze strzałeczką można sobie dowolnie przeskalować zwalniając go imbusem i przekręcając dowolnie względem głównej śruby regulacyjnej. I tak na początku przemiał espresso miałem na 9, a teraz mam na 4 i jest to punkt zejścia żaren. 11 jest na przedziale FILTRE i to jest mój przemiał pod drip, a ~18 dobry FP.

A w temacie espresso, po kilkudniowych zabawach z różnymi mieszankami mogę napisać tyle, że z pewnością nadaje się i do tej metody, przemiał wciąż wykazuje mniejszą ilość pyłu niż młynki typu Mazzer/Macap zawierające profil kruszący.
IMG_03791.jpg
To jest najlepsze makro jakie mogłem zrobić swoją głupawką, ale to co chciałem pokazać, to taka struktura mikrogranulek, poza tym młyn nie zbryla i oczywiście porównanie było robione dla identycznych warunków jak przy przemiale z Macapa, doza, temperatura sitko i ten sam czas ekstrakcji ok 27 sek dla 18g.
IMG_03721.jpg
Tak jak można się domyślać jest też różnica w tym co dostajemy w filiżance. Aromaty są bardziej wyraziste i głębsze, espresso jest wyraźnie słodsze kosztem aromatów goryczkowatych, mniej przymulone, bardziej selektywne. Są to różnice wyczuwalne, ale też nie tworzące jakieś przepaści, która spowodowałaby, że wyrzuciłbym Macapa na śmietnik ;). Obsługa Santosa przy parzeniu espresso nie jest bardzo wygodna, trzeba mu podawać odmierzoną dozę lub operując wyłącznikiem namielić na oko i pewnie można by się doszukać innych wad....jak wynajdę to napiszę.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King


Wróć do „Młynki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości