C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
Kondzior
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: sob 28 gru 2013, 23:37
Sprzęt: E-61 , alternatywa

młynki 64-80mm, kilka ręcznych

C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: Kondzior » sob 25 paź 2014, 17:28

Ukłon w stronę posiadaczy C.M.A Astoria CKXE . Na jakiem ciśnieniu bojlera pracujecie i jakie macie ustawione ciśnienie pompy rotacyjnej. Przeprowadziłem remont kapitalny po zakupie ekspresu i obecnie próbuję go okiełznać :)
Mam też problem z samą grupą , po zapięciu kolby na sitku pojedynczym odbija mi się na kawie wyraźnie uszczelka grupy i sito prysznica , przy sitku podwójnym jest nieco lepiej. Wszystkie elementy raczej oryginalne , kolby z wyglądu też , ale głowy co do kolb nie dam.

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: mmorka » ndz 26 paź 2014, 11:02

Pompa - 9 barów a bojler w hxach to zazwyczaj 1.2 - 1.5.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: antonio » ndz 26 paź 2014, 11:54

Bojler w HX-ach może być nawet 0.7 bar; zależy to od preferencji, im niższe ciśnienie, tym mniejsza temperatura zaparzania.

Kondzior
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: sob 28 gru 2013, 23:37
Sprzęt: E-61 , alternatywa

młynki 64-80mm, kilka ręcznych

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: Kondzior » ndz 26 paź 2014, 16:11

Dziękuję za info. Jeżeli mogę jeszcze jedno pytanko odnośnie dyszy pary -oryginalna ma 5 otworów na oko jakieś fi 1.1 , 1.2 mm , ciężko mi opanować taki szybki wypływ pary . Czy możecie polecić jakąś końcówkę o rozmiarze M10 , ewentualnie całą wylewkę od innego ekspresu.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: jtk » ndz 26 paź 2014, 18:20

To jak niskie ciśnienie w bojlerze można ustawić zależy raczej od jego pojemności niż preferencji użytkownika. Nadmierne obniżenie ciśnienia, szczególnie w ekspresie z małym bojlerem, zrobi z HX-a SBDU. Temperaturę zaparzania reguluje się "flushem", nie ciśnieniem.
Jesteś pewien, że masz gwint M10? Wygląda na to, że z dopasowaniem końcówki jest problem ze względu na nietypowy gwint. Doraźnie możesz zatkać 2 lub 3 otwory wykałaczką.

Kondzior
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: sob 28 gru 2013, 23:37
Sprzęt: E-61 , alternatywa

młynki 64-80mm, kilka ręcznych

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: Kondzior » ndz 26 paź 2014, 20:42

Taką dyszę właśnie mam . Końcówka wylewki ma gwint M10. Trzy dziurki zatkałem , jest poprawa . Ale wolał bym coś oryginalnego z 2 lub 3 otworami.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: antonio » ndz 26 paź 2014, 21:38

Astoria ma dostatecznie duży bojler. W dobrej maszynie nie trzeba żadnego flasha. A parę można ograniczyć, zmniejszając ciśnienie kotła.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: jtk » pn 27 paź 2014, 0:03

2,5 litra to nieduży bojler. Ja bym przy takiej pojemności nie schodził poniżej 1 bara. No chyba, że spienianie mleka nie jest priorytetem.
Każda maszyna wymaga flusha, chociażby po to, żeby oczyścić grupę przed kolejną ekstrakcją. A od "ograniczania pary" są końcówki dyszy z mniejszą liczbą otworów lub otworami o mniejszej średnicy.
Taką dyszę właśnie mam .
Czyli
unfortunately due to it's unusual thread pitch, is not interchangeable with any other steam wand tip

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: RAF77 » pn 27 paź 2014, 0:12

Jtk.
Jesteś w wielkim błędzie, żadne spuszczanie wody nie jest potrzebne ani płukanie między kawami.
Ja mam 0.5 bara i mam taką temperaturę jaką lubię a pary i tak pod dostatkiem.
Niby po co grzać mocniej niż potrzeba a potem chłodzić, bez sensu, marnowanie energii.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: antonio » pn 27 paź 2014, 5:27

Mało tego, 5 otworów w dyszy pary to bardzo dobre rozwiązanie. Trzeba tylko odpowiednio z tego skorzystać.

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: ded » pn 27 paź 2014, 6:12

Ale chyba ciśnienie trzeba ustawić takie, żeby temperatura zaparzania była odpowiednia, a nie zastanawiać się czy większe czy mniejsze.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: RAF77 » pn 27 paź 2014, 7:23

Zgadza się.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Kondzior
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: sob 28 gru 2013, 23:37
Sprzęt: E-61 , alternatywa

młynki 64-80mm, kilka ręcznych

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: Kondzior » pn 27 paź 2014, 10:24

Pewnie za jakiś czas dojdę do optymalnych parametrów ustawienia sprzętu . W moim przypadku przesiadka z Ascaso na Astorię to duży skok. Różnica jest kolosalna. W Ascaso parzenie kawy to raczej czysta loteria , miniaturowy bojler , pomiar temperatury na zewnątrz bojlera , no i pary trochę więcej niż w czajniku przy gotowaniu wody na herbatę. Dysza pary stary model Ascaso poszła do szafy , dorobiona została domowej konstrukcji z jedną dziurką , która to sprawuje się całkiem przyzwoicie , ale pary starcza na nadmuchanie mleka na jedno capu , na dwa to już gimnastyka. Obecnie na Astori przy jej pięciu otworach o dużej średnicy mam problem z opanowaniem takiej ilości pary , która to w bardzo szybkim tempie wędruje do kubka z mlekiem.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: antonio » pn 27 paź 2014, 11:26

Różnica na pewno jest kolosalna... Możesz obniżyć nieco ciśnienie kotła, by zmniejszyć impet pary. Zatykanie wykałaczkami niektórych otworów ten impet jedynie zwiększy :). Przy 0,7-0,8 bar jest już sporo czasu na obróbkę mleka w typowym dzbanku. Środkowy otwór skierowany w dół może się wydawać nietypowy, ale bardzo ułatwia spienianie mleka: wprawia je w ruch wirowy od początku kontaktu dyszy z mlekiem.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: C.M.A Astoria CKXE ciśnienie

Postautor: jtk » pn 27 paź 2014, 14:34

Jtk.
Jesteś w wielkim błędzie, żadne spuszczanie wody nie jest potrzebne ani płukanie między kawami.
Nie... Wcale a wcale...
Ja mam 0.5 bara i mam taką temperaturę jaką lubię a pary i tak pod dostatkiem.
I oczywiście wziąłeś pod uwagę fakt, że Epoca ma 4-litrowy bojler a Astoria, której wątek dotyczy, 2,5-litrowy?
Zdajesz sobie sprawę z tego, że obniżając tak drastycznie ciśnienie zmieniasz charakterystykę pracy termosyfonu i wymiennika? Epoca jest zaprojektowana do pracy z ciśnieniem 1 bar i tak jest ustawiona fabrycznie.
Niby po co grzać mocniej niż potrzeba a potem chłodzić, bez sensu, marnowanie energii.
Równie dobrze można w ogóle nie włączać ekspresu. Od minimalizowania strat energii jest izolacja bojlera i rozsądne włączanie/wyłączanie ekspresu.


Zatykanie wykałaczkami niektórych otworów ten impet jedynie zwiększy
Tu nie chodzi o impet pary, bo ten jest potrzebny do wprawienia mleka w ruch, a o to, że przy wielootworowej końcówce mleko podgrzewane jest zbyt szybko i początkujący użytkownik prędzej mleko zagotuje niż je spieni.
Przy 0,7-0,8 bar jest już sporo czasu na obróbkę mleka w typowym dzbanku.
Po raz kolejny: bojler w Astorii jest zbyt mały na tak niskie ciśnienie.
Musica z dwulitrowym bojlerem ma problem ze spienieniem 300 ml mleka przy ciśnieniu 0,8 - 1 bar (skrzeczenie pod koniec spieniania). Bezzera z półtoralitrowym bojlerem ma problem już poniżej 1,1 bara. Jedyne co im pomaga, to utrzymanie pracującej grzałki przez cały czas spieniania.
Mniejsze ilości mleka nie są dla nich wyzwaniem, ale jakość mikropiany jest wyraźnie wyższa przy wyższym ciśnieniu.


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość