Temperatura kawy z ekspresu

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
irekstryjewski

Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: irekstryjewski » pn 19 lut 2007, 12:44

Witam wszystkich.To mój pierwszy występ na tym forum :).Mam pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów i Koleżanek:jaka powinna być temperatura kawy bezpośrednio po przyrządzeniu?.Posiadam ekspres Saeco Vienna Superautomatika i kawa jest chyba nieco za chłodna.(tak stwierdza wiele osób-mam również porównanie z innymi ekspresami).Kawę przyrządzam przynajmniej w 10 min.po sygnalizacji kontrolki że już osiągnięta jest właściwa temperatura. Czy jest możliwe "podkręcenie" temperatury na termostacie ,który zapewne jest wbudowany w urządzenie?.Czy konieczna jest ingerencja serwisu,czy też można coś zrobić samodzielnie?- mam trochę obeznania z szeroko pojętą techniką.Myślę że niewiele pomoże podgrzewanie filiżanek,ponieważ kawa nie tyle szybko stygnie ,co od razu wychodzi za chłodna(stosuję filiżanki z podwójnymi ściankami).Na marginesie-woda z dyszy spieniającej leci napradę gorąca,podobnie nie ma problemu z uzykaniem pary-czyżby osobny termostat?.Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » pn 19 lut 2007, 13:33

Czy jest to 10 min. od włączenia ekspresu ?

Ja na swoim Krupsie z thermoblokiem czekam 30-45 min zanim coś zacznę robić.
Temperatura wody do parzenia kawy to 94-88 Celsjusza.
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
jacek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 195
Rejestracja: ndz 26 mar 2006, 8:55

Postautor: jacek » pn 19 lut 2007, 17:35

Temperatura jest dobrana (powinna być) optymalnie do ekstrakcji a nie do podniebień pijących.
To jest tak jak z moją babcią, która wypijała prawie duszkiem herbatę po zalaniu wrzątkiem z czajnika i połodzeniu a wszystko inne było dla niej za chłodne.
Ja po zrobieniu kawy jeszcze czekam 1 papieros czasu i dopiero jest dla mnie odpowiednia do picia.

motor19
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: czw 16 paź 2008, 23:03

Postautor: motor19 » ndz 09 lis 2008, 22:31

Rozumiem że jeden z was czeka 10 min zanim zrobi kawe a drugi 30 minut ?? skoro tak to nie rozumiem ,jak to jest możliwe - ja czekam 20 sek. i robie kawe.Mam nivona620.A może robie a nie powinienem? Jednak funkcje automatu nie pozwalają zrobić kawy przedwcześnie ( tak mi się zdaje...)
KAWA zawsze o 11 !!
nivona 620

bartoromero

Postautor: bartoromero » ndz 09 lis 2008, 22:42

Pewnie masz przepływowy podgrzewacz wody...

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

temperatura kawy

Postautor: Crom » wt 26 lut 2013, 10:56

Jaka powinna być prawidłowa temperatura kawy - zakładając pomiar tuż po ekstrakcji w odpowiednio nagrzanym ekspresie i nagrzanej filiżance oraz zachowanie wszystkich standardów INEI dla kawy espresso.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: antonio » wt 26 lut 2013, 16:56

Trochę niejasne jest Twoje pytanie... Poniżej cytat z materiałów INEI/IIAC:
Temperatura testowania: 67 ± 3 °C

Espresso wpływające do ciepłej filiżanki ma temperaturę 80°C,
podane w odpowiedniej porcelanie, w odpowiedniej temperaturze i czasie objawia pełnię swoich walorów.
Temperatura zaparzania zaś jest zmienną w funkcji espresso i przyjmuje wartości od 84-94 stopni w zależności od tego, jakie espresso chcemy uzyskać... Wg INEI, czyli dla odpowiednich mieszanek i dla odpowiedniego profilu sensorycznego espresso, temperatura zaparzania mieści się w przedziale od 86 do 90 stopni Celsjusza.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Crom » wt 26 lut 2013, 19:46

Co do temp. zaparzania to wiem, moje pytanie dotyczyło temperatury już po nalaniu do filiżanki bo nie za bardzo jest możliwość wykonania pomiaru wewnątrz kolby.

Antonio, może miałbyś pod ręką termometr i zmierzył u siebie temp.naparu w (nagrzanej) filiżance zaraz po zaparzeniu.

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: skarbimirek » śr 27 lut 2013, 19:12

Zmierzyłem temperaturę espresso , od razu po zaparzeniu i wyniosła ona 70 st. Kawa wydawała się jakby trochę kwaskowata, co oznaczałoby że temp. parzenia była zbyt niska. Zaś odnosząc się do tekstu przytoczonego przez Antonio , moje espresso było za zimne o 10 st. to całkiem sporo, no ale to jest moim zdaniem główny minus posiadania niskobudżetowego ekspresu domowego, temp. parzenia.
A jak to jest z ekspresami gastronomicznymi? czy one posiadają jakieś wskaźniki temp?

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Oskar1 » pt 01 mar 2013, 15:45

Jeśli mogę jako nie certyfikowany przez INEI podać swoje pomiary z Gaggii Classic to mi wyszło tak: temperatura wody wypływająca z grupy (po zwyczajowym upuszczeniu trochę i na chwilę przez zapięciem kolby) ciut powyżej 88 stopni, temperatura kawy wypływającej z nagiego sitka (npf) wzrastająca dość szybko od 70 stopni do 86 w połowie ekstrakcji (to się chyba wykładniczo nazywa bo im bliżej 86 tym wolniej się zmieniała, do samego końca nie mierzyłem bo mam za mało rąk), temperatura w "szklaneczce" 68 stopni (szklany kieliszek z miarką espresso/doppio Conceptu, nagrzany upuszczaną wcześniej wodą).

skarbimirek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 220
Rejestracja: śr 14 gru 2011, 23:13
Sprzęt: nie mam

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: skarbimirek » pt 01 mar 2013, 17:21

Muszę najwidoczniej jeszcze pokombinować jak rozgrzać swojego Saeco Via Veneto, ponieważ u mnie temp. wody wylatującej z grupy osiąga maks. 85 stopni., te kilka stopni za mało;/.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Crom » sob 02 mar 2013, 20:21

Znalazłem filmik obrazujący temperatury - ekspres Rancilio Silvia, czyli jak na domowy dość solidna i droga maszyna, nagrzany przez godzinę: http://www.youtube.com/watch?v=e-2Ilg0-kjA
Temp. wody w bojlerze na początku parzenia 98c na końcu 83-85c
w kieliszku dało to wyniki:
temp. kawy w zimnym kieliszku: 68c
temp. kawy w gorącym kieliszku: 74c

Jestem bardzo ciekaw ile wynosiłyby te temperatury przy najpopularniejszym na forum Ascaso Basic z termoblokiem - może ktoś zmierzy?

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: cyrus » sob 02 mar 2013, 21:05

Mówisz, masz: klik ;)

PS Czemu twierdzisz, że Basic jest najpopularniejszy na Forum?
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Oskar1 » sob 02 mar 2013, 22:04

Dobrze by było mierzyć w tym z czego się pije. Mi dziś w filiżance (zwykła z grubszymi ściankami) nagrzanej gorącą wodą z ekspresu (Gaggia Classic) też wyszło 68 stopni. Jakbym nagrzał wrzątkiem to pewnie by było ciut więcej, ale skoro i tak jest dobrze to nie warto.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: cyrus » ndz 03 mar 2013, 12:19

Ja nie rozumiem czemu ma służyć pomiar temperatury kawy w filiżance? :roll:
Możecie mi to wytłumaczyć? :kwiat:
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość