Temperatura kawy z ekspresu

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Oskar1 » ndz 03 mar 2013, 19:37

Ja mierzę bo... mogę ;-) Skoro INEI podaje taki parametr to czemu by go nie zweryfikować.
A Crom chyba chciał zastosować to jako pomiar zastępczy bo łatwiej niż kombinować z pomiarem w środku - aczkolwiek nie wydaje mi się to sensowne bo za dużo zmiennych po drodze psujących wiarygodność pomiaru.

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Crom » ndz 03 mar 2013, 23:03

Tak, chodziło mi o pomiar zastępczy właśnie. Bo inaczej trochę trudno, do PF termometr nie wejdzie, a z kolei woda z grupy bez PF z kawą leci dużo szybciej niż normalnie, więc pomiary temp. w ten sposób są niezbyt dokładne, a nagrzać filiżankę i zmierzyć temp. naparu każdy może bez problemu.

Awatar użytkownika
cyrus
@mod
@mod
Posty: 1805
Rejestracja: czw 25 lut 2010, 21:13
Sprzęt: osprzęt
Lokalizacja: Pyrlandia

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: cyrus » pn 04 mar 2013, 8:34

No tak, ale filiżankę będziesz miał o +/- 5°C cieplejszą, chłodniejszą, albo kolbę... Trochę za dużo zmiennych, aby uzyskać wiarygodne wyniki (moim zdaniem).
Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin

kawoszka1
Posty: 5
Rejestracja: pt 02 sty 2015, 13:57
Sprzęt: De Longhi 25 462 S

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: kawoszka1 » pt 02 sty 2015, 16:44

Temperatura kaw mlecznych w dużej mierze zależy od temperatury spienionej mleka. Temperatura spienionego mleka w moim ekspresie po wyjęciu z lodówki na wypływie z dyszy wynosi 58-59C .(maks. pianka pomiar temperatury termometrem cieczowym laboratoryjnym, w rzeczywistości może być kilka stopni wyższa ze względu na niewłaściwy termometr) Temperatura spienionego mleka zależy od temperatury początkowej mleka i osiąga 65-70C na wyjściu z dyszy przy zbliżonej do pokojowej temperaturze mleka. (15C) Pianka przy takiej temperaturze jest tylko nieco mniej sztywna niż przy temperaturze mleka wyjętego z lodówki. Chciałabym pić kawę mleczną, bardziej gorącą stosując mleko o temperaturze zbliżonej do pokojowej, jednak producent nie zaleca takiego mleka, ponieważ źle wpływa na hydraulikę całego ekspresu.
O jakiej temperaturze mleko stosujecie do swoich napojów mlecznych? Czy stosując mleko o temperaturze np. ok. 15C zmniejszę żywotność ekspresu?
Dla ciekawości podam, że temperatura kawy czarnej na wypływie z dyszy wynosi u mnie ok. 82C (pomiar termometrem cieczowym), w rzeczywistości może być 2-3C wyższa, temperatura kawy espresso w podgrzanej filiżance 74C, temperatura cappuccino 64C - mleko z lodówki, podgrzana filiżanka.

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Oskar1 » pt 02 sty 2015, 19:21

No ale to przecież bardzo dobra temperatura. A pokojowej nie zalecają bo pewnie wtedy ekspres zacznie przypalać mleko i go totalnie usyfisz.
Czyli krótko mówiąc - jeżeli rzeczywiście przedkładasz gorące cappu ponad smaczne, to spieniaj mleko ręcznie.

Dariusz P
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: ndz 25 sty 2015, 13:15
Sprzęt: Nivona 646

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Dariusz P » pn 26 sty 2015, 18:20

Ekspres Nivona CafeRomatica 646 ze spieniczem Spumatore

Temperatura w kuchni 21 st

Temperatura kawy 1 cm poniżej wylotu z dyszy: 75 st
Temperatura kawy w podgrzanej gorącą wodą ze spieniacza filiżance: ok 60-65 st (tu wiadomo, że kilka czynników wpływa na tą temperaturę)
Temperatura gorącej wody na wylocie ze spieniacza (opcja wrzątku do zaparzania herbaty): 82-85 st
Moim zdaniem za niska aby dobrze zaparzyć herbatę (po kilku próbach).
Temperatura spienionego mleka z lodówki o temp. 7 st, mierzone 1 cm od końcówki spieniacza: ok. 47 st (przy 15 st mleka, spienione 54 st; przy 5 - 45)
Temperatura gotowej kawy cappuccino w podgrzanej filiżance: ok. 50-55 st. (subiektywnie tylko ciepła)

Temperatura mierzona laboratoryjnym termometrem cieczowym.Wyniki maksymalne po kilku sekundach stabilnego i jednoznacznego odczytu.

Moje subiektywne odczucia. Kawa espresso jest gorąca i smaczna
Mleko spienione jest dobrze, ale dla mnie ma za niską temperaturę.
Ostatecznie cappuccino jest smaczne, ale za mało gorące jak dla mnie.
Mleko spieniane ręcznie po zdjęciu końcówki Spumatore samą parą może mieć wyższa temp.
Zależy już od nas. Dodam, że takie korzystanie ze spieniacza jest nie polecane przez serwis
Dodam, iż w serwisie dostałem informację iż spieniacz powinien podnosić temp. mleka o 50 st.
U mnie regularnie podnosi o 40 st.
Dodam także, że temperatura gotowej kawy Latte Macciacho zrobiona w wyższym, pokazowym modelu Nivony z serii 8xx
demonstrowanym w sklepie była ok 68 st (szklanka podgrzana, temp. mleka nieznana - przyniesione ze sklepu w kartoniku, więc pewnie nie było schłodzone).
Wg mnie była gorąca.

kawoszka1
Posty: 5
Rejestracja: pt 02 sty 2015, 13:57
Sprzęt: De Longhi 25 462 S

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: kawoszka1 » wt 27 sty 2015, 17:23

Jeśli te temperatury osiągane są przy najwyższej nastawie temperatury kawy, to należy chyba uznać, że ekspres przygotowuje zbyt zimną kawę. Miarodajny jest pomiar kawy w filiżance -temp. 60-65 st.nie spełnia wymogów włoskiej normy espresso(ok. 67 st), pomimo podgrzewania filiżanki. Co do pomiaru z dyszy termometrem cieczowym- na pewno jest on zaniżony (zbiorniczek z cieczą termometru nie jest całkowicie zanurzony w kawie).
Chciałabym przy okazji zapytać, czy są ekspresy w cenie domowych, które mają podgrzewaną dyszę (układ wypływowy), w związku z czym temperatura kawy na wypływie z dyszy była by zbliżona do temperatury parzenia (ok. 90 st).

Dariusz P
zagląda od święta
Posty: 16
Rejestracja: ndz 25 sty 2015, 13:15
Sprzęt: Nivona 646

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: Dariusz P » śr 28 sty 2015, 1:59

Temperatura kawy to wiadomo, że rzecz bardzo subiektywna.
Większość użytkowników nawet nie zastanawia się nad nią, tylko przyjmuje taką, jaka jest.
U mnie na 4 osoby korzystające z ekspresu tylko ja mam niedosyt gorąca :-)
Dlatego co niektórzy uparci starają się ją mierzyć, dążąc do obiektywizmu i możliwości porównań
Nawet mierząc różnymi termometrami, z błędami 2-5 st, możemy bardziej obiektywnie ocenić temperaturę, niż
opinie "dla mnie jest gorąca", "dla mnie jest tylko ciepła".
Ja mierzyłem tak, że spodziewając się temp np 70 st, wcześniej zostawiałem termometr w przegotowanej wodzie, aby stabilizacja pomiaru trwała jak najmniej.
Myślę, że w tej sytuacji wypływająca kawa tuż pod dyszą mierzona ma w miarę wiarygodnie określoną temperaturę.
Jeśli ma 75 to dalej zależy już tylko od temp. filiżanki.
Włoska norma wspomina o tym, że filiżanka powinna być ogrzana do 50 st.
W takiej sytuacji wypływająca kawa o temp. ok. 75 stopni może nam dać ok. 67 w 50 stopniowej filiżance.
Dla mnie, niezależnie czy ogrzeję filiżankę wodą ze spieniacza, czy ogrzeje w mikrofali (wtedy jest na granicy parzenia rąk)
temperatura kawy jest wystarczająco wysoka.
Moje wątpliwości dotyczą tylko kaw mlecznych za sprawą niższej niż się spodziewałem, i niższej niż poinformowano mnie w serwisie temperatury mleczka spienionego.
Zwracałem na to uwagę przed zakupem ekspresu, czytałem "subiektywne opinie", ale nie zwróciłem uwagi na temperaturę spienianego mleczka do kaw mlecznych.
Podgrzewana dysza - dobry pomysł szczególnie dla miłośników bardzo gorącej kawy. :-)
W przypadku mojego ekspresu "dochodzenie trwa". Może to wada, a może to tylko moje "subiektywne" widzi mi się...
Pozdrawiam
Dodatkowy test Espresso i Cappuccino
Nivona CafeRomatica 646
Info wstępne: Woda w zbiorniku 21 st, Ustawienie parzenia max, temperatura mleka 15 st, Filiżanka porcelanowa 200ml napełniona gorącą wodą z ekspresu do połowy na 20 sekund (woda na koniec miała 50 st)
Espresso ok. 70 ml - 62 st w filiżance
Cappuccino ok. 180 ml - 58% w filiżance

westwest1
Posty: 3
Rejestracja: ndz 08 mar 2015, 19:10
Sprzęt: nie mam

Re: Temperatura kawy z ekspresu

Postautor: westwest1 » ndz 08 mar 2015, 19:14

Z tą temperaturą wiecznie mam problem. Gdy jestem u mamy i robię sobie kawę to często jest ona po prostu zimnawa:/ Ale ten ekspres ma tyle lat, że chyba ma już prawo się psuć.


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości