Korekta przekonań

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
grzesiek
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 328
Rejestracja: pt 05 sty 2007, 18:34

Postautor: grzesiek » wt 25 gru 2007, 13:45

Wsadziłem kij w mrowisko :roll:
Mam tą korzyść, że pokazałem filmik mojej Hausegestapo i przestała mówić, że robię w kuchni pierd...ik :lol:

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » wt 25 gru 2007, 15:40

To "dorobić" zrozumiałem ofensywnie. Teraz wiem, że bezzasadnie :-)

Wskazówka gania wokół 12 a my wiemy, że 50 Hz pokazać nie może. Drgania jednak są - dlaczego i jaka to wartość?

Grześku. To był wierzchołek. Mam naprawdę dużą maszynę w drobnych częściach w rozlicznych pudełkach ;-)
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » wt 25 gru 2007, 17:47

Myślę, że pomysł DSC, z użyciem manometru glicerynowego, mógłby dać nam jakieś realne potwierdzenie tych założeń. Dobrze byłoby podpiąć go do PFa zamiast wylewki.
Łeba 2007

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » śr 26 gru 2007, 12:35

Witam,

na TMC jeden z forumowiczów zapodał to zdjęcie, które wskazuje, że to, co mierzy manometr w maszynie daje te same odczyty, co manometr zamiast wylewki:

Obrazek

Zresztą poczytajcie sami:

http://coffeegeek.com/forums/espresso/m ... 464?Page=2

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » śr 26 gru 2007, 13:51

W ustabilizowanych warunkach na pewno, ale czy również w przypadku pompy wibracyjnej?
DSC, no to już masz odpowiedni wzór tego co trzeba zrobić ;)
Łeba 2007

Awatar użytkownika
Sławek DJP
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 235
Rejestracja: czw 11 maja 2006, 14:16
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek DJP » pt 28 gru 2007, 14:54

W porównaniu odczytów na manometrze w maszynach z różnymi pompami trzeba wziąć pod uwagę jeszcze dwa aspekty. Po pierwsze pomiar jest dokonywany gdzie indziej, w modelach z pompą rotacyjną pomiar jest bezpośrednio na wyjściu z pompy, natomiast w modelach z vibe w zależności od modelu na grupie lub w jej okolicach. Po drugie, co wynika bezpośrednio z pierwszego, inny jest też odczyt, gdyż w modelach z p.rotacyjną bez względu na to jaką kawę użyjemy, czy też użyjemy pusty PF, albo PF ze ślepym sitkiem manometr zawsze pokazuje identyczne ciśnienie, czyli takie jakie jest ustawione na wyjściu z pompy (9 bar). W modelach z pompą wibracyjną na manometrze pokazuje się ciśnienie jakie jest faktycznie w grupie, czyli pusty PF będzie zero na ślepym tyle na ile ustawiony jest OPV (najczęściej 12 bar).
W związku z powyższym nie da się porównać odczytów jednoznacznie i myślę, że najlepiej będzie, zrobić tak jak proponuje APG, czyli postawić maszyny obok siebie i robić na nich próby porównawcze, ja tak kiedyś zrobiłem porównując Andreję z Vetrano, ale już nie pamiętam jakie były odczyty, więc nie pozostaje nic innego jak powtórzyć ten test, ale to dopiero w połowie stycznia jak przyjdzie nowa dostawa z QM, bo przed świętami wszystko się wyprzedało.
Oczywiście wyniki opisze.
Cellini - prawdziwy włoski smak, teraz także w Polsce!

Maszyny tylko włoskie La Pavoni i Quick Mill

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 28 gru 2007, 15:07

...nic innego jak powtórzyć ten test, ale to dopiero w połowie stycznia...
Czy obserwatorzy są mile widziani? :roll: :)

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » pt 28 gru 2007, 23:31

Tu się delikatnie mówiąc stanowczo niezgodzę. Jeśli bowiem za pompą a przed miejscem pomiaru nie ma odpływu to ciśnienie mierzone w tym układzie jest stałe w całym układzie.
Teraz czekam na polemiki.
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » sob 29 gru 2007, 2:01

Enka, masz oczywiście rację. Nie wiem tylko jak będzie, gdy pomiędzy pompą, a manometrem znajdzie się przykładowo "jakieś coś", a pompa będzie działała impulsowo.
Ja tylko sprecyzuję jeszcze, co i kiedy pokazuje manometr w ekspresach z pompą obrotową.
W układzie za pompą mamy manometr, a następnie kryzę ograniczającą natężenie przepływu. To od średnicy tej kryzy zależy jaki mamy przepływ wody (na luzie), czyli jak wartki strumień wypływa z grupy przy swobodnym wypływie. Od niej również (poza pojemnością układu za zaworem 3dr) zależy jak długi będzie czas od momentu włączenia pompy, do momentu wypłynięcia pierwszych kropel kawy.
Po włączeniu pompy, manometr pokazuje ciśnienie jakie jest w układzie do kryzy. Dzieje się tak do momentu kiedy przepływ jest ograniczany przez kryzę. Po kilku sekundach cały układ komory wraz z kawą (za zaworem 3dr) wypełni się wodą. Kawa zaczyna wówczas stawiać już właściwy opór i przepływ się zmniejsza. Ogranicznie dla niego stanowi wówczas kawa, a nie kryza, a manometr pokazuje ciśnienie ekstrakcji.
A jak jest przy wibracyjnej, czy też jest tam kryza, tego dokładnie niestety nie wiem.
Łeba 2007

Awatar użytkownika
MariuszH
Consigliere
Consigliere
Posty: 1215
Rejestracja: pn 15 maja 2006, 11:49
Sprzęt: Brasilia America Plus
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: MariuszH » sob 29 gru 2007, 2:18

Tyle że w efekcie nie ma to chyba większego znaczenia, bo ta kryza przeciez jedynie opozni o kilka sekund wskazania manometru, ale przeciez ich nie zmieni...
____________________

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 29 gru 2007, 2:30

Jeśli nie wiadomo gdzie jakie mamy ciśnienie, najlepiej zmierzyć je za pomocą manometru zamontowanego w portafiltrze zamiast wylewki.

Obawiam się, że wskazania takiego manometru zależą od owej kryzy (Amerykanie zwą to 'restrictor'). W maszynach laMa za oceanem zmienia się te ograniczniki-kryzy na węższe, po czym wskazania manometrów Scace są wyraźnie niższe niż 9bar... gdy manometr w maszynie wskazuje 9bar.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » sob 29 gru 2007, 9:53

Kryza może mieć wpływ, tylko w warunkach dynamicznych. Przy statycznym pomiarze (manometr zamiast wylewki), ciśnienia po obu stronach kryzy wyrównają się (nie ma na to siły, to tylko kwestia czasu) i nie ma mowy o innych wskazaniach chyba, że któryś manometr źle pokazuje :wink:
Taka kryza nie może być ani zbyt duża, ani zbyt mała. Odpowiednio dobrana służy poprawności wykonywanych ekstrakcji, gdyż następuje stosunkowo powolne napełnianie komory i powolny wzrost ciśnienia na krążku kawowym w początkowej fazie. Kawa ma wówczas więcej czasu na spokojne napęcznienie i wytworzenie właściwego oporu. Mniejsze jest też ryzyko wystąpienia defektów krążka i kanałowania, na skutek uderzenia strumienia. Jest to szczególnie ważne, gdy nie sypiemy kawy ma max.
W barach szybkiej obsługi daje się wielkie kryzy, bo kto by tyle czekał, tam musi być przede wszystkim szybko :lol:
Łeba 2007

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8534
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » sob 29 gru 2007, 11:15

Może źle się wyraziłem. Widziałem manometry, które się montuje zamiast wylewki, ale są też takie zamontowane na końcu kolby portafiltra. Taki manometr posiada też nowe urządzenie pomiarowe scace2, stosowane do badań na WBC. Na pewno służy do pomiaru ciśnienia w trakcie zaparzania. Wyniki pomiarów właśnie w stanie zaparzania są znacznie niższe przy węższych ogranicznikach. Zatem może i Twoja maszyna cechuje się niższym niż 9 bar ciśnieniem zaparzania?

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » sob 29 gru 2007, 11:35

Tak jak piszesz Antonio, może być w przypadku gdy przesadzi się ze zmniejszeniem średnicy kryzy na tyle, że przepływ maksymalny możliwy do uzyskania "na luzie", zbliży się do przepływu uzyskiwanego podczas ekstrakcji (czyli w przypadku podwójnego sitka ok. 2 ml/s). Kryza nie może być zbyt mała!
Łeba 2007

eNKa
Consigliere
Consigliere
Posty: 1004
Rejestracja: czw 13 paź 2005, 1:01
Sprzęt: Gaggia PAROS + Pixsys ATR241 PID
Gaggia PAROS
Gaggia Baby
La Spaziale 3000 w częściach
Lokalizacja: Crack

Postautor: eNKa » sob 29 gru 2007, 11:40

Qrcze. 11.40 a tu taki ruch 8)

Wytłumaczcie mi co z tą kryzą. Czy to jakaś zwężka? Sam nie zaobserwowałem takiego czegoś w LaSpe. Gdzie tego szukać?
Nie pytaj, co rząd może zrobić dla ciebie – Zapytaj, czy mógłby tego nie robić.

Chciałbym debila dodać do ignorowanych ale moda się ignorować nie da.


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości