Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuccino

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
Awatar użytkownika
Blondas
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 272
Rejestracja: wt 12 cze 2012, 11:05
Sprzęt: Ascaso Dream, Macap M2M, Quamar M80 E
Moka Bialetti Dama na 3 filiżanki i na 6 filiżanek, AeroPress, Phin

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: Blondas » wt 19 lis 2013, 13:36

Tak, jesteś skazany. Zawsze możesz dopełnić gorącą wodą te 50 ml. Brudna woda jak to nazywasz wynika z tego, że już nic konkretnego po tym czasie z kawy nie wyciągniesz.
Pozdrawiam
Piotrek

geohound
Posty: 2
Rejestracja: wt 19 lis 2013, 9:25
Sprzęt: DeLonghi 14CD

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: geohound » wt 19 lis 2013, 14:25

No ale po to jest ekspres, żeby wyciągnąć z kawy to, co najlepsze i rozcieńczanie 'zewnętrzną' wodą chyba nie ma większego sensu.

expel
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 225
Rejestracja: sob 11 sie 2012, 17:45
Sprzęt: Moka G.A.T 6cups , Moka Bialetti 2cups , AeroPress, Plastikowy Drip, Severin 3873, Wreszcie Hario V01 ! :D

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: expel » wt 19 lis 2013, 16:28

No i wyciągasz, ekspres jest przeznaczony do porcji nie większych niż 60ml. Z sitka jak to napisałeś "jednoosobowego" powinieneś wyciągnąć 30ml max. z 2 "osobowego" 50-60ml max. Chcąc pić dużą kawę w kubku jesteś skazany na dolewanie gorącej wody z czajnika, bo jeżeli chciałbyś wyciągnąć 200ml z ekspresu sytuacja wyglądała by tak.
Leci sobie kawa z kolby:
-20ml czarna jak smoła aromatyczna gęsta kawka
-50ml koniec dobroci
-100 ml =pół dobrego zmieszane z połową świństwa gorzkiego
-200 ml brudna śmierdząca woda nie mająca nic wspólnego z kawą

I rozcieńczanie wodą ma sens i nawet ma swoją nazwę mianowicie kawa americano. A tutaj link http://www.kawatopodstawa.pl/2011/12/ja ... americano/

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 457
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: daniels1 » ndz 01 gru 2013, 15:54

Też myślę, że takie przedłużanie ekstrakcji niczego lepszego niż to co przez te 50-60ml do filiżanki wpłynęło nie wyciągnie. Jednak ja wolę najpierw wodę np. e ekspresu do filiżanki a potem na to espresso, crema jest i ładniej wszystko wygląda a wlanie wody do espresso zniszczy cremę.
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: jtk » ndz 01 gru 2013, 18:03

Tu można przeczytać m.in. o tym, dlaczego przedłużanie ekstrakcji w celu uzyskania większej objętości naparu jest złym pomysłem.

Awatar użytkownika
daniels1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 457
Rejestracja: pt 01 lut 2013, 12:01
Sprzęt: DeLonghi EC 850 M, GAT VIP AROMA, MAZZER SJ, MACAP MC4, Rocket GIOTTO v2 plus, CM-1C
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: daniels1 » sob 17 maja 2014, 9:56

No fajny tekst ale jak przeczytałem, to się zorientowałem że ja przecież durny po angielsku nie czytam i nadal nic nie wiem :lol:
Palenie ( kawy ) to nałóg i ja nigdy go nie rzucę
Kawa Czy Herbata - Palarnia Kawy

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: Oskar1 » sob 17 maja 2014, 17:32

Ważny jest wykres z 5 strony - przedłużenie ekstrakcji powoduje że pojawia się więcej "brzydkich" aromatów i zaczynają dominować. Co zresztą sobie kiedyś potwierdziłem testem: normalne espresso plus woda i przedłużone - w tym drugim pojawił się jakiś taki dziwny aromat którego nie byłem w stanie wyczuć w pierwszym - od tamtej pory nie przekraczam 25 sekund.
Też leję espresso na wodę - long black.

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: jan_bar » ndz 02 lis 2014, 21:55

Tu można przeczytać m.in. o tym, dlaczego przedłużanie ekstrakcji w celu uzyskania większej objętości naparu jest złym pomysłem.
Żeby to napisał ktoś istotnie niezależny od biznesu można by się zastanawiać. Ale to napisał signiore Illy .. . tak, tak z tych Illych - producentów kawy. Nie można powiedzieć, aby on był zupełnie niezainteresowany zwiększeniem spożycia kawy wśród posiadaczy ekspresów. Ja tam często przedłużam ekstrakcję z podwójnego sitka o 10-15 proc.
קפה

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: RAF77 » pn 03 lis 2014, 11:43

No może w espresso tak tego nie czuć ale w capu bardzo.
Jak zrobię żonie takie z 15sekundowego naparu to aż piszczy z radości, jak z 25sekundowego, to mówi że takie sobie, a jak bym przeciągnął, to by nie wypiła.
I ona tak reaguje nie widząc z jakiego jej robię.
Dla siebie jednak często przeciągam i mi to nie przeszkadza.
Ostatnio zmieniony pn 03 lis 2014, 17:11 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: antonio » pn 03 lis 2014, 13:00

Bo wrażliwa jest na gorycz... :)

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: RAF77 » pn 03 lis 2014, 17:11

Pewnie tak.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: jtk » pn 03 lis 2014, 23:39

Ja tam często przedłużam ekstrakcję z podwójnego sitka o 10-15 proc.
To tyle co nic. Widziałem takich, co przedłużają o 100% i więcej...

aguusia88
Posty: 1
Rejestracja: pt 07 lis 2014, 20:26
Sprzęt: severin 5979

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: aguusia88 » pt 07 lis 2014, 20:35

witam serdecznie, od 3 dni jestem posiadaczka ekspresu cisnieniowego. dostalam go w prezencie wiec wybor padl na chybil trafil. chcialabym się zapytac czy jest roznica w spienianiu mleka przy 4, 9 a 15 barach? ucze się spieniania mleka ale chyba mi nie specjalnie wychodzic chociaz dzisiaj zrobilam kawe 2 wartswowa z gruba pianka. za drugim razem mi nie wyszla :oops: niby mowia ze potrzeba jest 3,2%, w domu mialam akurat 2% mleko. nie mam jeszcze odpowiednich narzedzi jak metalowe dzbanki, spieniania uczylam się na kubkach i szklankach do latte

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: jtk » sob 08 lis 2014, 19:27

Twój Severin to eskpres parowy, który działa na zupełnie innej zasadzie niż ciśnieniowy. Właściwie, to bliżej mu do moki niż do ekspresu.
Efektywność spieniania zależy od poziomu wody w bojlerze. Sprawdź w instrukcji ile wody trzeba nalać i jaką objętość mleka można tym spienić. Cudów jednak się nie spodziewaj.

vujson
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: śr 27 sie 2014, 14:43
Sprzęt: Moka inox Italy ;)

Silvia ....Rocky.... ziarno CoffeeSite
Lokalizacja: Strzeniówka...za rzeką

Re: Jak przygotować poprawne (perfekcyjne) espresso i cappuc

Postautor: vujson » wt 25 lis 2014, 14:23

Poradźcie proszę, jak się ma w kwestii poprawności włoskiego espresso odrobina słodyczy w postaci małej ilości cukru trzcinowego i jeśli to nie jest herezja, to czy lepiej sypnąć na dno filiżanki i na to ekstrakt, czy odwrotnie słodzimy po cremie?... obserwując jak powolutku się zatapia i znika w głębi naszych 30ml ;) Pewnie znawcy smaku nie słodzą, czy się mylę?


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość