Barista nie w formie a jakość kawy

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
malyptaszek
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: pt 14 mar 2008, 20:11
Sprzęt: DeLonghi ECAM 23.210B
Lokalizacja: Warszawa

Barista nie w formie a jakość kawy

Postautor: malyptaszek » śr 16 kwie 2008, 20:31

Witam,
od miesiąca eksperymentuję z parzeniem espresso w ekspresie Gaggia Baby Class D. Przez około 30 dni udawało mi się zrobić gęstą cremę w orzechowej barwie. Ostatnio odwiedził mnie kolega, amator gorzelnik, w dodatku bridżysta. Po nieprzespanej nocy próbowałem zaparzyć kawę, ale uzyskałem mizerne efekty. Brak cremy i jakby więcej niż 25ml w filiżance. Macie podobne doświadzczenia?

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » czw 17 kwie 2008, 11:50

No pewnie. Chyba każdemu zdarza się knocenie do sześcianu. Ale pomimo poważnych podejrzeń skierowanych na siły nadprzyrodzone (evil spirits :wink: ) zwykle okazuje się, że przyczyna jest konkretna: zaniedbany jakiś szczegół pracy.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 18 kwie 2008, 12:44

A szczegółów jest tak wiele, że nawet barista w topowej formie ma często problemy.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

malyptaszek
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: pt 14 mar 2008, 20:11
Sprzęt: DeLonghi ECAM 23.210B
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: malyptaszek » sob 19 kwie 2008, 10:00

Przeanalizowałem problem na spokojnie i już wiem, dlaczego nie miałem cremy po całonocnym bridżu alkoholem wzmacnianym. Nie zawaliłem mielenia, bo młynek był ustawiony dnia poprzedniego na odpowiednią gradację do "Pienaromy Lavazzy". Rozgrzałem Gaggię na pół godziny przed strzałem, wypłukałem też wrzątkiem filiżanki, bo na podgrzewacz nie ma co liczyć. Miałem kłopoty z wsypaniem odpowiedniej ilości kawy do PF-a. Dwukrotnie wsypałem za dużo i nawet ubijanie tamperem na maksa nie pozwoliło mi na zapięcie PF-a w grupie. Wsypałem więc następnym razem o wiele za mało kawy do sitka, przez co strzał mi nie wyszedł. Ciastko się nie wypiekło, tylko wylało z PF-a, a ja otrzymałem czarniawą lurę. Pamięć odblokowała mi się nagle dzisiaj po perfekcyjnej ekstrakcji.

Łukasz
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: śr 07 maja 2008, 21:20
Lokalizacja: Lublin

yogi rozwiń!

Postautor: Łukasz » sob 10 maja 2008, 1:22

-jeżeli do filiżanki dostaje się więcej wody niż 25ml, czy może to być wina uszczelki która nie spełnia swojego zadania poprawnie(zakładając,że ekspres jest dobrze wyregulowany)?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
maciek173
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 658
Rejestracja: ndz 28 paź 2007, 9:55
Lokalizacja: Wlkp

Re: Barista nie w formie a jakość kawy

Postautor: maciek173 » sob 10 maja 2008, 8:46

Ostatnio odwiedził mnie kolega, amator gorzelnik, w dodatku bridżysta.
UWAŻAJ - powszechnie wiadomo, że "każdy pijak to złodziej" :wink:
Gaggia Baby Twin, Ascaso I-mini

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Re: yogi rozwiń!

Postautor: robinx » sob 10 maja 2008, 14:32

-jeżeli do filiżanki dostaje się więcej wody niż 25ml, czy może to być wina uszczelki która nie spełnia swojego zadania poprawnie(zakładając,że ekspres jest dobrze wyregulowany)?
pozdrawiam
To zależy; ta woda wypływa z wylewki czy też spływa Ci bokiem po kolbie?
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

malyptaszek
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: pt 14 mar 2008, 20:11
Sprzęt: DeLonghi ECAM 23.210B
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: malyptaszek » ndz 11 maja 2008, 15:20

Na zbyt dużą ilość kawy/wody w filiżance miało, jak sądzę, największy wpływ pomylenie przycisków, których niby w Gaggii Class D jest tylko 4, ale po nieprzespanej nocy możliwość pomyłki jest bardzo prawdopodobna.
Za to dzisiaj rano, mimo że wczoraj sam zmagałem się z butelką czerwonego wina, ekstrakcja wyszła mi pierwsza klasa. Crema ciemnoorzechowa, gęsta, trwała. Napar o smaku czekolady. I to na Lavazzy Oro, którą co niektórzy lekceważą.

Łukasz
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: śr 07 maja 2008, 21:20
Lokalizacja: Lublin

Odpowiedz

Postautor: Łukasz » śr 14 maja 2008, 23:07

To zależy; ta woda wypływa z wylewki czy też spływa Ci bokiem po kolbie?[/quote]


Woda leci wylweką normalnie, tak jak podczas zaparzania esso,
Pytanie moje: jeżeli do filiżanki dostaje więcej wody niż 25 ml to czy jest to wina uszczelki?

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » czw 15 maja 2008, 11:15

Zakładam, że masz ekspres kolbowy, a nie automatyczny. Jeżeli woda leci normalnie a nie gdzieś bokami to nie uszczelka - albo sypiesz za mało kawy, albo za słabo ubijasz, albo za grubo jest zmielona albo kombinacja tych 3.
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

malyptaszek
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: pt 14 mar 2008, 20:11
Sprzęt: DeLonghi ECAM 23.210B
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: malyptaszek » pt 16 maja 2008, 16:18

W zasadzie problem rozgryzłem jakiś czas temu: za mało kawy wsypałem do kolby i nacisnąłem podwójną filiżankę zamiast pojedyńczej. Ale dzięki za sugestie tym bardziej, że ostatnio forma faluje. Przedwczoraj ideał, wczoraj słaba crema, która znikła zanim zanurzyłem usta w kawie, dzisiaj tak sobie, ale do przyjęcia. Rzeczywiście, dużo zależy od stopnia zaspania , z jakim przystępuje się do parzenia. Może wprowadzę zasadę zimnego prysznica przed mieleniem kawy, moczenie głowy w wiadrze z lodem przed ubijaniem w PF-ie i zanurzenie stóp w chłodnej wodzie w momencie wyboru przycisku na Gaggii?


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość