Czego używacie do zrobienia kawy poza ekspresem i młynkiem?

Dyskusje ogólne, porównania sprzętu, tematy nie dające się jednoznacznie zakwalifikować do powyższych kategorii sprzętu.
Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Czego używacie do zrobienia kawy poza ekspresem i młynkiem?

Postautor: Jeżyk » śr 16 cze 2010, 10:42

Witam. No właśnie, każdy pisze o młynku i ekspresie a co dalej? Jak w temacie. Czego używacie do zrobienia kawy poza ekspresem i młynkiem? Jest to napisane w wieeeelu miejscach ale chciałbym przybliżyć i skondensować temat dla kogoś kto planuje przygodę z ekspresem i chciałby to znaleźć w jednym miejscu. To oczywiście tylko przykładowe "sprzęty" i każdy powinien odpowiedzieć sobie co z tego będzie mu przydatne i w jakiej postaci.


1. "narzędzia" do rozbijania grudek i dystrybucji kawy w sitku podczas mielenia. Ja używam zaostrzonego patyczka bukowego do wydłubywania kawy z ryjka młyna i widelczyka do cytryn do dystrybucji i rozbijania grudek. Jest jeszcze "kosmiczny "jeżyk" (nomen omen) patyczek z wbitymi kilkoma igłami ale ja go nie mam.
Obrazek

2. Do pomiaru temperatury w grupie używam termometru z termoparą

Obrazek

3.Oczywiście dobrany wielkością do sitka tamper.

Obrazek

4. Do określenia z jaką siłą "powinno" się ubić kawę w sitku (przynajmniej na początku) używałem zwykłej wagi łazienkowej żeby mieć pojęcie ile to jest 15 kg :wink:

5. Waga. Moja jest mało dokładna bo ma dokładność 1g ale za to potrafi obliczyć różne wartości energetyczne i nie tylko kawy.

Obrazek

6. Stoper. Produkt ZSRR ale daje radę. Przydaje się przy ekstrakcji nowej nieznanej kawy.

Obrazek

7. Miarka do espresso. Pomiar ilości ekstraktu. W parze ze stoperem określamy prawidłową ekstrakcję.

Obrazek

8. Dzbanek ze stali nierdzewnej do spieniania mleka. Ja mam o pojemności 0,5 l i taki mi w zupełności wystarcza. Są różne kształty, ceny i rozmiary.

Obrazek

9. Jak już zrobimy kawę to przydało by się posprzątać. Używam ściereczek wiskozowych na rolce. Wygląda to jak ręczniki papierowe ale są wytrzymałe i doskonale mi służą do wycierania.

Obrazek

10. Ekspres też by się przydało utrzymać w czystości. Do zamiatania, usuwania resztek kawy z uszczelki używam takich narzędzi:

Obrazek

To nic innego jak pędzelek, szczotka do uszczelki z twardym włosiem i szczoteczka mosiężna do czyszczenia sita grupy.

Jeżeli się to komuś przyda to dobrze, jeżeli uważacie, że temat nie jest wart pokazania, trudno. DO USUNIĘCIA. A może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Napiszcie!

Awatar użytkownika
WEGier
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 251
Rejestracja: czw 18 cze 2009, 14:56
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: WEGier » śr 16 cze 2010, 11:13

ja jeszcze używam obecnie gazetek promocyjnych (najlepsze są z leroy, śliski papier) do nasypywania i tamperowania kawy. Oraz do sitka podwójnego słoiczek bobovita po owocach jak tamper. Nie mam czasu obecnie poszukać jakiego fi50mm tampera, a słoiczek z polecenie Kawcio sprawdza się wyśmienicie :D
Do niektórych rzeczy czasem nie trzeba używać drogich i wyszukanych produktów ;) Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)

don Cicio
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 75
Rejestracja: pt 12 sty 2007, 13:57
Sprzęt: czajnik, szklanka, spodek, łyżeczka

Postautor: don Cicio » śr 16 cze 2010, 11:14

- wody(?)
- kawy w ziarnach (?)

A z urządzeń/narzędzi/przedmiotów, to oprócz ekspresu i młynka, używam jeszcze tampera, dzbanka do spieniania mleka, i ... filiżanki/filiżanek.
Do czyszczenia ekspresu i młynka, oprócz szczoteczek: kluczy imbusowych i wkrętaków krzyżakowych czy tam krzyżowych.
Nie używam żadnych PID'ów, superdokładnych stoperów, wag, itepe itede.
MSŚ

Awatar użytkownika
romisio
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 44
Rejestracja: czw 21 cze 2007, 15:37

Postautor: romisio » śr 16 cze 2010, 13:41

No to ja do kompletu dorzucę jeszcze odbijak i gumową podkładkę pod PF'a lub tamper.
Bezzera BZ10 & Demoka M-207
Mukka i ręczny kręcioł

W młynie... ZIARENKA

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » śr 16 cze 2010, 16:11

Czasami warto użyć też rozumu, a innym razem dla pełnego relaksu, można zaparzyć kawę w stanie zupełnego odmóżdzenia. :wink:

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » śr 16 cze 2010, 17:41

A tak w ogóle to chodzi tu o kawę - w tym espresso, czy tylko do espresso?
Z wypaleniem czy bez?
:smiech:
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 16 cze 2010, 18:25

Wypalanie się nie liczy.... :D
Najważniejszym sprzętem, jest szczelna puszka do przechowywania ziaren. :!:
Z przydatnych atrybutów; przydatne jest też dobre powonienie i wyrobiony smak, coby sensorycznie się nie pogubić. :wink:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Metiu » śr 16 cze 2010, 21:16

Nikt o rękach i dobrych chęciach nie wspomniał... :lol:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » śr 16 cze 2010, 21:48

O rękach i nie tylko. Mam wrażenie , że w niektórych kawiarniach, kawę robi się nogami :).

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 16 cze 2010, 22:18

Kojarzy mi się to... z deptaniem kapusty w beczce, tylko trzeba umyć nogi... :wink:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Jeżyk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: pn 11 sty 2010, 1:02
Sprzęt: garnek

Postautor: Jeżyk » czw 17 cze 2010, 7:12

Wtedy kapusta jes bardziej "winkowata". :shock:


Wróć do „Pozostałe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości